19.1 C
Nea Stira
Σεπτέμβριος 23, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια πάθηση κατά την οποία το άτομο εμφανίζει συχνά κοιλιακά συμπτώματα, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και τα δύο.

Αν και δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, αυτό που ξέρουμε είναι ότι πρόκειται για μια διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος και το έντερο αλληλεπιδρούν.

Όταν ένα άτομο έχει Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου μπορεί να παρατηρήσει ότι ορισμένα τρόφιμα φαίνεται να προκαλούν ή να επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Τι σημαίνει ότι μια τροφή “ενεργοποιεί” το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου;

Αν και αυτές οι τροφές μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, οι γιατροί έχουν εντοπίσει ορισμένες συνήθεις τροφές που επηρεάζουν αρνητικά τους περισσότερους ανθρώπους με ΣΕΕ και τείνουν να προκαλούν περισσότερα πεπτικά συμπτώματα σε σχέση με άλλες τροφές.

Αν έχετε Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου πρέπει να εξαλείψετε ορισμένες, ή όλες αυτές τις τροφές και στη συνέχεια να τις επανεισάγετε σταδιακά, μία-μία κάθε φορά, για να εντοπίσετε εκείνες που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Πολλοί γιατροί συστήνουν ένα διατροφικό πλάνο με την ονομασία FODMAP (ακρωνύμιο για τις λέξεις fermentable, oligo-, di-, and monosaccharides and polyols), για να αποφευχθεί η εμφάνιση συμπτωμάτων ΣΕΕ.

Βασίζεται στην απάλειψη τροφών με διάφορους υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα του ΣΕΕ, προκαλώντας φυσικά αέρια, πόνο στο στομάχι και δυσκοιλιότητα.

Παρακάτω αναφέρονται 16 τροφές που πρέπει να αποφύγετε σε μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε τροφές της λίστας FODMAP. Αυτές είναι:

  1. μήλα
  2. τεχνητά γλυκαντικά, όπως σορβιτόλη, μαλτιτόλη, ή ξυλιτόλη
  3. φασόλια
  4. μπρόκολο
  5. λάχανο
  6. ανθρακούχα ποτά
  7. κουνουπίδι
  8. ρεβίθια
  9. λαχανοσαλάτα
  10. λακτόζη σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, παγωτό, κρέμα γάλακτος και τυρί τύπου κότατζ (cottage)
  11. φακές
  12. αχλάδια
  13. ξινολάχανο (sauerkraut)
  14. σόγια
  15. καρπούζι
  16. πίτσα και τηγανητά

Αυτά είναι παραδείγματα των πιο συνηθισμένων τροφών, που είναι γνωστό ότι προκαλούν στομαχικές διαταραχές, όταν ένα άτομο έχει Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Είναι καλή ιδέα να κρατάτε ένα ημερολόγιο με την κάθε τροφή που επανεισάγετε μόνη της κάθε φορά στην διατροφή σας. Έτσι θα μπορέσετε να καταγράψετε τα συμπτώματα και να προσδιορίσετε εκείνες τις τροφές που σας ενοχλούν περισσότερο.

Πηγή: kontranews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συχνές ημικρανίες: Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

kostas.karatzas

Πέμπτο θύμα από το ιό του Δυτικού Νείλου!

kostas.karatzas

Ακόμη δύο νεκροί από τον ιό της γρίπης Η1Ν1

kostas.karatzas

Η κρίση άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων

kostas.karatzas

Γιατί πρέπει να τρώμε μια κουταλιά ταχίνι την ημέρα

kostas.karatzas

Μυστηριώδες μικρόβιο εξαπλώνεται στον κόσμο – Τι αποκαλύπτουν οι New York Times

kostas.karatzas

«SOS» από το νοσοκομείο Ρόδου: Χωρίς γιατρούς η παιδιατρική κλινική

kostas.karatzas

Η υγιεινή των χεριών συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της σήψης: 120.000 είναι τα περιστατικά σήψης ετησίως στην χώρα μας

kostas.karatzas

Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για τις γυναίκες με καθυστερημένη έναρξη περιόδου, ή με πρόωρη εμμηνόπαυση

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ