23.9 C
Nea Stira
Αύγουστος 21, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΥΓΕΙΑ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανοίγουν κέντρο θεραπείας στη Μανγκίνα-Επιδημία Έμπολα στο Βόρειο Κίβου

Μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας επιδημίας Έμπολα στο Βόρειο Κίβου, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, παίρνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF). Κλιμακώνοντας την παρέμβασή της η οργάνωση άνοιξε την Τρίτη 14 Αυγούστου ένα εξειδικευμένο κέντρο θεραπείας στην Μανγκίνα, μια μικρή πόλη που θεωρείται το επίκεντρο της επιδημίας.

Όλοι οι ασθενείς από τη μονάδα απομόνωσης, όπου εργάζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, έχουν μεταφερθεί σε 12 σκηνές στο νέο κέντρο θεραπείας. Αυτή τη στιγμή 43 ασθενείς νοσηλεύονται προσωρινά, ενώ για 38 από αυτούς έχει διαπιστωθεί ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό.

«Ανάμεσά τους βρίσκονται αρκετοί συνάδελφοι από το σύστημα υγείας της χώρας που εργάζονται στην περιοχή» αναφέρει η Γκουενόλα Σερού, συντονίστρια των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν και κάποιοι από αυτούς εκτέθηκαν στον ιό».

Μέχρι στιγμής 55 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται επίσης στην υποστήριξη των τοπικών δομών υγείας. Στην επαρχία Ιτούρι μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζεται στην περιοχή μεταξύ Μαμπάσα και Μακέκε, στα σύνορα με το Βόρειο Κίβου. H ομάδα επισκέπτεται κέντρα υγείας και δημιουργεί ειδικές αίθουσες απομόνωσης ασθενών. Επίσης, σε συνεργασία με υγειονομικούς υπαλλήλους της περιοχής ευαισθητοποιεί τον πληθυσμό σχετικά με την επιδημία και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Τα πρωτόκολλα ελέγχου και πρόληψης ενισχύονται για να εξασφαλιστεί η συνέχεια της περίθαλψης των ασθενών που δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό – ένας κρίσιμος πυλώνας της παρέμβασης για την αναχαίτιση της επιδημίας. Για τον ίδιο λόγο, η οργάνωση βελτιώνει υπάρχοντα κτίρια για να διατηρήσει την περιοχή ασφαλή από τον κίνδυνο μόλυνσης, συνεχίζοντας να παρέχει τις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πραγματοποιεί εμβολιασμό στην περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από το ξέσπασμα της επιδημίας.

Το Βόρειο Κίβου, όπου κηρύχθηκε η επιδημία την 1η Αυγούστου, είναι μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και η ισχυρή στρατιωτική επέμβαση έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού, ενώ το χρόνιο πρόβλημα της περιορισμένης πρόσβασης των κατοίκων στην υγειονομική περίθαλψη έχει επιδεινωθεί.

Μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών μπορεί να σημειωθούν ξαφνικά ως αντίδραση σε ένα ξέσπασμα βίας. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα επηρεαστεί άμεσα η ανθρωπιστική παρέμβαση στην περιοχή. Κρίσιμες δραστηριότητες που συνήθως απαιτούν πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως η παρακολούθηση επαφών, η ενημέρωση των κοινοτήτων, η επιτήρηση, η επείγουσα έρευνα, ο εμβολιασμός και η προαγωγή της υγείας, αναπόφευκτα επηρεάζονται από τους πρακτικούς περιορισμούς που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στη γειτονική Ουγκάντα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συμμετέχουν στην ειδική ομάδα που έχει θεσπιστεί από την κυβέρνηση της χώρας για την αντιμετώπιση του κινδύνου να περάσει τα σύνορα η επιδημία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κανόνες υγείας για σκουλαρίκι: Μόλυνση στην τρύπα – Φροντίδα στο piercing

kostas.karatzas

Πίεση αίματος: Τι ισχύει με το αλάτι και τι με την ζάχαρη

kostas.karatzas

Σας ενδιαφέρει: Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό αποσυμφορητικό μύτης

kostas.karatzas

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ξέρετε γιατί δεν πρέπει να τρώμε το χιόνι

kostas.karatzas

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου και εμφράγματος

kostas.karatzas

Συναγερμός σε παιδικό σταθμό της Φθιώτιδας–Εμφανίστηκε κρούσμα του ιού Κοξάκι

kostas.karatzas

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας – Στάση εργασίας γιατρών και νοσηλευτών

kostas.karatzas

Φακοί Επαφής: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή χρήση

kostas.karatzas

Την απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή ζητά ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ