18.4 C
Nea Stira
Οκτώβριος 18, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΥΓΕΙΑ

Νέος τρόπος διάγνωσης της Νόσου Αλτσχάιμερ με τεστ αίματος

Άρθρο με πληροφορίες από pronews.gr

H ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΡΑΓΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ ΕΠΑΡΚΩΣ;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, υποστηρίζει ότι μια συγκεκριμένη κατηγορία μορίων μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η ερευνητική ομάδα από το King’s College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι η συγκέντρωση στο αίμα των μορίων λίπους με υπναγωγό δράση ήταν υψηλότερη στους συμμετέχοντες με υψηλή συγκέντρωση β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, το πεπτίδιο που σχετίζεται με την νόσο Αλτσχάιμερ.

Το β-αμυλοειδές πεπτίδιο δημιουργεί στον εγκέφαλο πλάκες αμυλοειδούς που είναι τοξικές για τα νευρικά κύτταρα. Η συσσώρευση πλακών θεωρείται ότι ξεκινάει πολλά χρόνια πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως η απώλεια μνήμης. Τα  φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί μέχρι τώρα για να στοχεύσουν το αμυλοειδές δεν έχουν αποδειχθεί επιτυχή στην επαναφορά της μνήμης.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η μελέτη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες, δεδομένης της σύνδεσης της νόσου με τα λιπίδια.

Για να διερευνήσουν εάν κάποια μόρια στο αίμα θα μπορούσαν να συνδεθούν με το αμυλοειδές στον εγκέφαλο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική παρόμοια με ένα δίχτυ ψαρέματος, για να «πιάσουν» όσο το δυνατόν περισσότερα μόρια στο αίμα.

Στη συνέχεια, δημιούργησαν μια λίστα εκατοντάδων μορίων και διαπίστωσαν ότι τα αμίδια λιπαρού οξέος αυξήθηκαν στον εγκέφαλο κατ’ αντιστοιχία με το αμυλοειδές. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι αυτά τα μόρια συνδέονταν με συρρίκνωση του εγκεφάλου και απώλεια μνήμης.

Η επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Cristina Legido-Quigley από το King’s College του Λονδίνου, σχολίασε σχετικά:

«Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη στην οποία τα μόρια των λιπιδίων που παράγονται στον εγκέφαλο εντοπίζονται στο αίμα, καθώς η εναπόθεση αμυλοειδούς αυξάνεται στη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτά τα αμίδια λιπαρού οξέος θεωρούνται νευροπροστατευτικά και υπναγωγά. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι το αμυλοειδές συσσωρεύεται στον εγκέφαλο που έχει υποστεί στέρηση ύπνου, οπότε αυτά τα μόρια φαίνεται ότι παίζουν ρόλο ‘καθαριστή’ του εγκεφάλου από το τοξικό αμυλοειδές.

Μια πολύ αναγκαία προϋπόθεση για νέες θεραπείες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι ένα αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό των ατόμων που κινδυνεύουν.

Μια εξέταση αίματος θα ήταν φθηνότερη από τη μέτρηση του αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και ευκολότερη από μια εξέταση στην σπονδυλική στήλη.

Η δουλειά που απομένει, πάντως, είναι ακόμα αρκετή. Προς το παρόν, έχουμε μετρήσει αυτά τα μόρια σε περίπου 600 συμμετέχοντες και ελπίζουμε να επεκταθούμε σε χιλιάδες ακόμα για να διαπιστώσουμε εάν πράγματι είναι εφικτή μια νέα διαγνωστική εξέταση μέσω του αίματος».

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Ανάληψη καθηκόντων Ωτορινολαρυγγολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου

kostas.karatzas

Τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν καλύτερα τις κρίσεις πανικού

kostas.karatzas

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ξέρετε γιατί δεν πρέπει να τρώμε το χιόνι

kostas.karatzas

Άννα Βίσση: Συναυλία αγάπης στο πυρόπληκτο Μάτι

kostas.karatzas

Χτύπησε ο Ιός του Δυτικού Νείλου – Πού βρέθηκαν στη χώρα τα πρώτα περιστατικά

kostas.karatzas

Παρακολουθήστε τα επίσημα αποτελέσματα από τη Singular Logic στο neastyranews.gr

kostas.karatzas

Το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο στο Δήμο Ρεθύμνης ήρθε και είναι πλέον πραγματικότητα

kostas.karatzas

Ιέρα Αγρυπνία στον Αετό Καρύστου

kostas.karatzas

Λευκό ή κόκκινο κρασί; Τι προσφέρει το καθένα στην υγεία σας

kostas.karatzas

’Άνεμοι Φιλίας και Πολιτισμού’’ πνέουν και στην Νότια Εύβοια

kostas.karatzas

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ένοχος για την πρόκλησή του

kostas.karatzas

Styra Sea side Run: Βραβεύσεις-Απονομές μεταλλίων-Λήξη εκδήλωσης

kostas.karatzas

Προστάτης: Δέκα πράγματα που κάθε άνδρας πρέπει να γνωρίζει

kostas.karatzas

Aνάσταση στην Φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ (F-461) του Πολεμικού Ναυτικού

kostas.karatzas

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στα Νέα Στύρα

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ