16.5 C
Nea Stira
Απρίλιος 21, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΥΓΕΙΑ

ΕΡΕΥΝΑ: Ένα μπουκάλι κρασί αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου όσο δέκα τσιγάρα

Το «ισοδύναμο» του καπνίσματος με την κατανάλωση μιας ορισμένης ποσότητας κρασιού εβδομαδιαία με το κάπνισμα σε σχέση με τον κίνδυνο καρκίνου επιχείρησαν να διατυπώσουν για πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health, συμπεραίνοντας ότι η κατανάλωση ενός μπουκαλιού κρασιού την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου όσο το κάπνισμα πέντε τσιγάρων για τους άνδρες και δέκα τσιγάρων για τις γυναίκες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τερίζα Χάιντς από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Σαουθάμπτον, υπολόγισαν ότι στους 1.000 μη καπνιστές άνδρες και 1.000 μη καπνίστριες γυναίκες που πίνουν ένα μπουκάλι κρασί κάθε εβδομάδα, περίπου δέκα από τους άνδρες (1%) και 14 (1,4%) από τις γυναίκες θα εμφανίσουν καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους.

Τα στατιστικά γίνονται ακόμα χειρότερα στη μεγαλύτερη κατανάλωση, με τρία μπουκάλια κρασί την εβδομάδα (σχεδόν μισό μπουκάλι τη μέρα) να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο 1,9% για τους άνδρες και στο 3,6% για τις γυναίκες. Αυτό ισοδυναμεί με το κάπνισμα περίπου οκτώ τσιγάρων την εβδομάδα από τους άνδρες και 23 τσιγάρων από τις γυναίκες.

Σκοπός των ερευνητών που πραγματοποίησαν αυτή τη μελέτη ήταν να μεταφέρουν στο κοινό το μήνυμα ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει κακό στην υγεία, όχι μόνο όσον αφορά στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και στον καρκίνο (του μαστού, του στομάχου, του εντέρου, του ήπατος, του στόματος, του λαιμού κ.α.). Μέχρι τώρα, πάντως, οι συστάσεις των ειδικών για το κρασί είναι συνήθως η κατανάλωση να μην ξεπερνά τα επτά ποτήρια την εβδομάδα, δηλαδή περίπου το ενάμισι μπουκάλι.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι είναι λίγοι οι άνθρωποι (περίπου ένας στους δέκα) που έχουν επίγνωση ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο, ενώ αντίθετα η μεγάλη πλειονότητα (πάνω από 70%) γνωρίζει για τη σχέση τσιγάρου-καρκίνου.

Όπως ανέφερε η Δρ. Χάιντς, «μολονότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι σαφώς λιγότερο επικίνδυνη από την αυξημένη κατανάλωση, σίγουρα ενέχει κινδύνους, ιδίως για τις γυναίκες. Το αλκοόλ προκαλεί τουλάχιστον επτά είδη καρκίνου και ενώ ο κίνδυνος αυξάνει όσο περισσότερο πίνει κανείς, όλα τα επίπεδα κατανάλωσης ενέχουν κάποιο κίνδυνο καρκίνου. Επιπλέον υπάρχουν πια σαφείς ενδείξεις ότι τα χαμηλά επίπεδα αλκοόλ δεν παρέχουν κάποιο προστατευτικό όφελος για την υγεία».

Ο υψηλότερος κίνδυνος λόγω του αλκοόλ αφορά τον καρκίνο του μαστού, γι’ αυτό κυρίως το αλκοόλ είναι πιο επικίνδυνο για τις γυναίκες. Ο καρκίνος του μαστού είναι η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

Άλλοι επιστήμονες πάντως τόνισαν ότι το κάπνισμα ενέχει σαφώς περισσότερους κινδύνους από το αλκοόλ για τους περισσότερους ανθρώπους, τόσο για καρκίνο όσο και για άλλες παθήσεις, γι’ αυτό πρέπει να το κόβει κανείς τελείως, κάτι που δεν ισχύει κατ’ ανάγκη με το αλκοόλ.

Για την δημιουργία αυτού του άρθρου αντλήθηκαν πληροφορίες από ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιλαρά επιστρέφει και σκοτώνει 136.000 ανθρώπους – «Θερίζει» στην Αφρική και σε μία ευρωπαϊκή χώρα

admin-2

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δες τι δεν πρέπει να κάνεις αμέσως μετά το φαγητό

admin-7

Νέο μικρόβιο «χτυπά» την Ευρώπη

kostas.karatzas

Γυαλιά οράσεως: Ποιοι θα πάρουν το voucher για 100 ευρώ

admin-1

Ακτινοθεραπεία για καρκινοπαθείς: Σύγχρονα μηχανήματα, αλλά χωρίς προσωπικό!

kostas.karatzas

Νέα μέθοδο θεραπείας της μεσογειακής αναιμίας αναπτύσσει ομάδα επιστημόνων στην Κύπρο

kostas.karatzas

Απαραίτητοι οι εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες

Real news

Υπέρταση – αντιμετώπιση: Ισάξια των φαρμάκων η σωματική άσκηση

kostas.karatzas

Διεθνές βραβείο σε Ελληνίδα επιστήμονα για καινοτομίες σχετικά με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

adesmeftos typos

Πάνω από τους μισούς γιατρούς θεωρούν ότι το ΕΣΥ εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς

Real news

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τι να πιείτε για να ηρεμήσει το στομάχι σας

katalitikos

Προσοχή: Ο ΕΟΦ απαγορεύει 20 γνωστά καλλυντικά

admin-1

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ