10.7 C
Nea Stira
Δεκέμβριος 12, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΥΓΕΙΑ

Οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε αν υποφέρετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αποτελεί διαταραχή του πεπτικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από την κίνηση οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο. Το βασικότερο σύμπτωμα της ΓΟΠ είναι η καούρα, κυρίως λόγω κατάκλισης αμέσως μετά το γεύμα ή της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών.

Όταν τα συμπτώματα της ΓΟΠ εκδηλώνονται δύο ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα για διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων τότε η διαταραχή θεωρείται χρόνια.

Το πρώτο και βασικότερο βήμα για την αποτελεσματική διαχείριση της ΓΟΠ είναι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.

Τροφές που συνδέονται με συχνότερες κρίσεις είναι οι εξής:

– Κόκκινο κρέας

– Λάδια και τροφές με πολλά λιπαρά

– Τροφές με μεγάλη ποσότητα αλατιού

– Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά

– Σοκολάτα και προϊόντα που περιέχουν σοκολάτα

– Προϊόντα που περιέχουν μέντα

– Όξινες τροφές, όπως τα εσπεριδοειδή και η σάλτσα ντομάτας

– Πικάντικα φαγητά

Από την άλλη, ορισμένες τροφές φαίνεται να επιδρούν ανακουφιστικά στα συμπτώματα της ΓΟΠ ή και να προλαμβάνουν τις κρίσεις. Ορισμένες από αυτές είναι:

– Προϊόντα με πρωτεΐνες αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, όπως ο τόνος, ο σολομός, τα αμύγδαλα και οι φακές

– Πηγές καλών υδατανθράκων, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά και ορισμένοι σπόροι

– Αυγά, παρά τη σημαντική ποσότητα χοληστερόλης που περιέχουν

Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι ωφέλιμη είναι η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών και προβιοτικών για την πρόληψη των κρίσεων της ΓΟΠ.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Γιατί πρέπει να τρώμε μια κουταλιά ταχίνι την ημέρα

kostas.karatzas

Ένοχο για τα αυτοάνοσα νοσήματα το λεπτό έντερο;

kostas.karatzas

Έμφραγμα: Αυτό το φρούτο μειώνει τον κίνδυνο κατά 59%

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ