11.6 C
Nea Stira
Δεκέμβριος 14, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε ενόψει της κορύφωσης της δραστηριότητας

Περίοδο έξαρση της γρίπης διανύουμε στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όταν αναμένεται κορύφωση της δραστηριότητας.

Για την καλύτερή προφύλαξή μας, ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες από το Doctorantytime.gr:

Τι είναι η γρίπη

Η γρίπη είναι λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε ιούς. Μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και εκδηλώνεται άλλοτε με ελαφριά και άλλοτε με πιο βαριά συμπτώματα. Η νόσος παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση κατά τους χειμερινούς και φθινοπωρινούς μήνες, διότι ευνοείται η μετάδοσή της λόγω της συνάθροισης των ατόμων σε κλειστούς χώρους. Οι τρόποι μετάδοσης είναι κυρίως μέσω του αέρα με τα σταγονίδια (φτέρνισμα και βήχας), μέσω του σάλιου, των κοπράνων και του αίματος. Η μετάδοση επιτυγχάνεται όχι μόνο μέσω της άμεσης επαφής αλλά και μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες.

Που οφείλεται

Η γρίπη οφείλεται σε ιούς που προσβάλλουν τον οργανισμό μας. Υπάρχουν αρκετοί ιοί που ευθύνονται για την πρόκληση της γρίπης, όχι όμως τόσοι όσοι του κοινού κρυολογήματος, γι’ αυτό και είναι εύκολη η πρόληψή της με τον εποχικό αντιγριπικό εμβολιασμό. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν απολύτως καμία αποτελεσματικότητα, λόγω του ότι οφείλεται σε ιούς.

Τι συμπτώματα εμφανίζει

Η συμπτωματολογία της νόσου ξεκινά συνήθως αιφνιδίως γύρω στις 2 μέρες μετά την αρχική μόλυνση από τον ιό και περιλαμβάνει:

• Ρίγη και αίσθημα κρύου

• Πυρετό

• Αίσθημα κόπωσης και κακουχία

• Πονοκέφαλο

• Πόνο στις αρθρώσεις

• Βήχα

• Καταρροή

• Ναυτία / εμετός

• Ερυθρότητα στα μάτια και το λαιμό

• Πονόλαιμο

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι λίγο πιο έντονα από αυτά του κοινού κρυολογήματος, το οποίο συνήθως δε συνοδεύεται από πυρετό.

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης από τον ειδικό γιατρό. Ενίοτε χρειάζονται και εργαστηριακές εξετάσεις.

Πως αντιμετωπίζεται

Οι συνέπειες της γρίπης μπορούν να θέσουν σε ιδιαίτερο κίνδυνο άτομα στα οποία συνυπάρχει κάποιο σοβαρό νόσημα. Συνήθως η νόσηση διαρκεί 1 με 2 βδομάδες για τους υγιείς ανθρώπους. Ο γιατρός χορηγεί αναλγητικά, αντιπυρετικά και συνιστά ξεκούραση και λήψη άφθονων υγρών και χυμών για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αναπλήρωση των υγρών. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει κλινήρης για όσο διάστημα διαρκούν τα έντονα συμπτώματα. Συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος. Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά κατά της γρίπης.

Πρόληψη

Κατά τις επικίνδυνες περιόδους είναι καλό να πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σας. Είναι καλό οι κλειστοί χώροι να αερίζονται τακτικά και να αποφεύγετε να έρχεστε σε στενή επαφή με άτομα που νοσούν. Η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει και μέσω μολυσμένης επιφάνειας, οπότε καλό είναι όταν υπάρχει κάποιος ασθενής στο σπίτι να καθαρίζετε καλά όλες τις επιφάνειες που χρησιμοποιεί.

Συνιστάται ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, καθώς και των ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα της υγείας και έρχονται καθημερινά σε επαφή με ασθενείς.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ απαντάει σε συχνές ερωτήσεις για τη γρίπη:

Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να την μεταδώσει σε άλλους

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι:

• υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός

• γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή

• κυάνωση

• άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής

• μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία

• διέγερση ή σπασμοί

•επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κλπ.)

Όσον αφορά τους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας είναι:

• υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός

• δύσπνοια

• πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος

• λιποθυμικά επεισόδια

* σύγχυση

• πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι

Ποιες είναι οι επιπλοκές της γρίπης

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν συγκεκριμένα:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

Μεταμόσχευση οργάνων

Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

Χρόνια νεφροπάθεια

Νευρομυϊκά ή Νευρολογικά νοσήματα

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης

4. Λεχωΐδες

5. Θηλάζουσες

6. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)>40kg/m

7. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη

8. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη

9. Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο-Μάρτιο).

10. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)

11. Επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

news247.gr

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

“Καλπάζει” η φονική γρίπη – Στους 39 οι νεκροί

kostas.karatzas

Δύο νέοι θάνατοι σε μία εβδομάδα από τη γρίπη

kostas.karatzas

Ακόμη δύο νεκροί από τον ιό της γρίπης Η1Ν1

kostas.karatzas

«Θερίζει» η γρίπη με 74 νεκρούς και 264 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ – Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τις επόμενες μέρες

admin

Νεκρός 33χρονος στη Ρόδο – Εισήχθη στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό

kostas.karatzas

Γρίπη: Κρύβουν τα θύματα λέει η ΠΟΕΔΗΝ

kostas.karatzas

Εύκολα tips για να μην κολλήσεις κάποια ίωση

kostas.karatzas

Τέλος η περίοδος εποχικής γρίπης – Στους 154 οι θάνατοι

kostas.karatzas

«Έφυγε» από τη γρίπη H1N1 38χρονος στα Χανιά

kostas.karatzas

Επικράτηση του στελέχους της γρίπης ΑΗ3Ν2 και στην Ελλάδα

kostas.karatzas

Στους 41 οι νεκροί από την γρίπη – Πάνω από 150 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

kostas.karatzas

Aντιγριπικό Εμβόλιο: Άρχισε ο εμβολιασμός-Ποιοι το δικαιούνται

kostas.karatzas

Γρίπη : Εξι ερωτήσεις – απαντήσεις για να προφυλαχτούμε

kostas.karatzas

Φονική γρίπη «σαρώνει» τη Ρουμανία: 31 νεκροί, «λουκέτο» στα σχολεία

kostas.karatzas

Δυναμώνει η εποχική γρίπη: Έξι ασθενείς σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ