19.1 C
Nea Stira
Μάιος 27, 2019
NEASTYRANEWS.GR
Uncategorized

Media Markt: Τα σενάρια αποχώρησης και η επόμενη μέρα στην αγορά

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά τα σενάρια για το μέλλον της Media Markt στην Ελλάδα. Παρότι η υπόθεση δεν είναι καινούρια-οι σχετικές πληροφορίες διακινούνται πάνω από έναν μήνα στα δημοσιογραφικά γραφεία-, όλα δείχνουν πως η γερμανική αλυσίδα ηλεκτρονικών βρίσκεται πολύ κοντά στο να λάβει τις τελικές αποφάσεις της.

Με δεδομένες τις τεράστιες ζημιές που έχει συσσωρεύσει η Media Markt και την αδυναμία της να εμφανίσει λειτουργική κερδοφορία, αρκετοί προεξοφλούν πως δεν θα αργήσει η ανακοίνωση της αποχώρησής της από την χώρα μας. Αυτό ωστόσο που κυρίως απασχολεί την αγορά και ειδικότερα τους ανταγωνιστές της είναι ο τρόπος που θα αποχωρήσει και πως θα διαμορφωθεί το τοπίο την «επόμενη μέρα».

Εάν δηλαδή αποφασίσει να πουλήσει και να φύγει άμεσα, οπότε υπάρχει νέος παίκτης στο προσκήνιο ή αν θα επιλέξει τη λύση του στρατηγικού συνεργάτη , ο οποίος θα αποκτήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου και μαζί την ευθύνη λειτουργίας της επιχείρησης επί ελληνικού εδάφους. Στην τελευταία περίπτωση, η αίσθηση είναι ότι δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα όσον αφορά στα δεδομένα του κλάδου, αφού θα υπάρξει απλά και μόνο αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, η δεύτερη λύση εκτιμάται πως συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για δυο λόγους: πρώτον γιατί είναι ένα μοντέλο που Media Markt έχει εφαρμόσει ήδη στην Ρωσία και δεύτερον γιατί έχει κάποια θετικά στοιχεία, όπως η συνέχιση του brand της εταιρείας στη χώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά, στο πλαίσιο αυτό η γερμανική αλυσίδα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον μεγάλο όμιλο της χώρας, ο οποίος έχει ήδη παρουσία στον χώρο της τεχνολογίας και των ηλεκτρικών ειδών με ευρύ δίκτυο καταστημάτων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πράγματα έχουν προχωρήσει αρκετά και είναι ήδη σε εξέλιξη σχετικό due diligence (οικονομικός έλεγχος).

Άνθρωποι που παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στον κλάδο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών επισημαίνουν πως η πορεία της Media Markt δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς όπως λένε τα πράγματα είναι αρκετά πιεστικά για όλους τους παίκτες. Τα περιθώρια κέρδους, σημειώνουν, έχουν περιοριστεί αισθητά ενώ την ίδια ώρα η κατανάλωση έχει μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με την περίοδο πριν την κρίση.

«Δεν είναι εύκολο για κανέναν όσο μεγάλος και αν είναι να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Επιπλέον, ο ανταγωνισμός στη χώρα μας είναι αδυσώπητος», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

H Media Markt είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα βρίσκεται από το 2005, διαθέτει 12 φυσικά καταστήματα σε στρατηγικά σημεία της Ελλάδας, καθώς και ηλεκτρονικό κατάστημα ενώ απασχολεί περίπου 860 άτομα προσωπικό. Μέχρι και το 2011 λειτουργούσε την αλυσίδα Saturn, οπότε και έκλεισε. Την χρήση 2016/2017 εμφάνισε πωλήσεις ύψους 187 εκατ. ευρώ και κέρδη ύψους 2,86 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια ζημιογόνων χρήσεων.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τάκης Σαράντης: Τρίτη χρονιά μαζί του θα «Πάμε Αλλιώς» στην ΕΡΤ1

kostas.karatzas

Ο καιρός της Πέμπτης 4 Οκτωβρίου 2018

adesmeftos typos

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου: Παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής

kostas.karatzas

Κλειστά τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα την Πέμπτη λόγω 24ωρης απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων

adesmeftos typos

Πρόσθετο παράβολο 30 ευρώ εάν χάσετε το δίπλωμα οδήγησης

adesmeftos typos

Ο καιρός του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου 2018

katalitikos

Ανανεώσιμη ενέργεια από μη ανανεώσιμους πόρους

newsroom

Ο καιρός της Κυριακής 11 Νοεμβρίου 2018

adesmeftos typos

Kαιρός: Ο «Τηλέμαχος» φεύγει, η «Υπατία» έρχεται

katalitikos

Ξενογιαννακοπούλου: Έχουμε τη βούληση για ενίσχυση των ΚΕΠ με ανθρώπινο δυναμικό

adesmeftos typos

Πυροσβεστική: Απόφαση για προσλήψεις – ”Άνοίγουν” 2.186 νέες θέσεις

Real news

Ο καιρός της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου 2018

adesmeftos typos

Σόιμπλε: Παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα

adesmeftos typos

Χαιρετίζουν οι Αμερικανοί την απόφαση των Σκοπίων για τη συνταγματική αλλαγή

adesmeftos typos

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο το 2018

adesmeftos typos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ