13.9 C
Nea Stira
Μάρτιος 24, 2019
NEASTYRANEWS.GR


Uncategorized

Η Ιταλία στο προσκήνιο του Eurogroup, η Ελλάδα στο παρασκήνιο
Αν και η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στο προσκήνιο του σημερινού Eurogroup με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην Ιταλία και στην αντιπαράθεση της με την Κομισιόν για τον ελλειμματικό προϋπολογισμό του 2019, ωστόσο στο παρασκήνιο οι συζητήσεις κυβέρνησης και θεσμών για το δημοσιονομικό μαξιλάρι ασφαλείας του 2019 είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Οι θεσμοί θεωρούν πως εφόσον δεν περικοπούν οι συντάξεις το 2019 η κυβέρνηση πρέπει να κάνει εκπτώσεις στα αντίμετρα που προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 και ειδικά σε κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Υπενθυμίζεται πως για το 2019 η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής μέσω των ακόλουθων μέτρων:

Από την πλευρά των εσόδων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.

Από την πλευρά των δαπανών, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε όρους ενισχυμένης εποπτείας μετά τις παραπάνω παρεμβάσεις – και χωρίς να περικοπούν οι συντάξεις- προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2019 σε 6,77 δισ. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ.

Οι θεσμοί όμως δεν συμφωνούν. Εκτιμούν πως για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη εξοικονόμηση 720 εκατ. ευρώ. Με αφορμή δε τα τεκταινόμενα στην Ιταλία, αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις που «ξηλώνουν» μνημονιακά μέτρα, επιμένουν πως θα πρέπει να υπάρξει και ένα προσθετό «μαξιλάρι ασφαλείας», ώστε να απορροφηθούν ενδεχόμενες εξωγενείς ή εσωτερικές πιέσεις.

Στη βάση αυτή, το πιθανότερο σενάριο είναι να μπει μαχαίρι στα αντίμετρα της κυβέρνησης που έχουν κοστολογηθεί στα 765 εκατ. ευρώ, καθώς η μερική περικοπή των συντάξεων δεν είναι κάτι που προκρίνει η ελληνική πλευρά.

Στο σημείο αυτό οι θεσμοί προτείνουν την περικοπή του επιδόματος στέγασης όσο και «εκπτώσεις» στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζομένους.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε έκτακτο Eurogroup που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες από σήμερα (στις 19 Νοεμβρίου) και το οποίο θα έχει ως βασικό αντικείμενο την μετεξέλιξη της ευρωζώνης.

5/11/2018 10:04
cnn.grΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ NEASTYRANEWS.GR ΣΤA SOCIAL MEDIA
ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK ΕΔΩ
ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ GROUP ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER ΕΔΩ
Related posts

O καιρός της Τρίτης 4 Δεκεμβρίου 2018

kostas.karatzas

Ολικό απαγορευτικό για τα πλοία από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο: Κλειστά σχολεία σε Δήμο Καρύστου, Τήνο, Ανδρο, Μύκονο

adesmeftos typos

Γ. Πατούλης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προστασία του Περιβάλλοντος

kostas.karatzas

Τελευταία ευκαιρία για το Κτηματολόγιο: Χάνονται οι περιουσίες που δεν θα δηλωθούν

adesmeftos typos

Πιθανότητα θερμού επεισοδίου στη Μεσόγειο “βλέπει” η Sabah

katalitikos

Ο καιρός του Σαββάτου 13 Οκτωβρίου 2018

Real news