9.8 C
Νέα Στύρα
Απρίλιος 4, 2020
NEASTYRANEWS.GR
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Τιμάται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ θα τιμηθεί σε πανηγυρική εκδήλωση την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 7μμ,στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου 13.

Ο Σεβασμιώτατος, ποιμένει επί 50 χρόνια στη μητροπολιτική περιοχή Καρυστίας και Σκύρου με έδρα την Κύμη και είναι ο αρχαιότερος σε πρεσβεία χειροτονίας Μητροπολίτης της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Θα γίνουν χαιρετισμοί από το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και τον Πανοσιολογιώτατο πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου Νικόδημο Πόγκα.

Για την προσωπικότητα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σεραφείμ θα μιλήσουν

ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας Ιστιαίας και βορείων Σποράδων Χρυσόστομος,
ο Ομότιμος καθηγητής της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Εμμ. Τζιράκης

Η Παρουσίαση του τιμητικού τόμου θα γίνει από τον Επίκουρο Καθηγητή του τμήματος Μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Αθανασίου Β. Γλάρου ενώ χορός ψαλτών θα αποδώσει βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους υπό την διεύθυνση του Αναπληρωτού καθηγητού του Τμήματος μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημητρίου Μπαλαγεώργου.

Ποιός είναι ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου

Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ (κατά κόσμον: Σωκράτης Ρόρης) γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Κοσμάς Κυνουρίας. Είναι το πέμπτο κατά σειρά από τα επτά παιδιά του Γεωργίου και της Θεοδώρας. Την εγκύκλια εκπαίδευσή του ολοκλήρωσε στο χωριό του, ενώ την Γυμνασιακή εκπαίδευση το Λεωνίδιο. Το 1950 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1955 με βαθμό “Λίαν Καλώς”. Μετά το Πανεπιστήμιο εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις υπηρετώντας ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πυρο¬βο¬λι¬κού σε διάφορες Στρατιωτικές Σχολές και Μονάδες και στο ΓΕΣ.

Ακολούθως, επέστρεψε στη γενέτειρά του και υπηρέτησε αυτοπροαιρέτως ως Δάσκαλος στα Σχολεία της περιοχής και στη συνέχεια διορίσθηκε Καθηγητής Θεολογίας στο Γυμνάσιο Πέτρας Λέσβου και ακολούθως Κάτω Κλεισούρας Καλαβρύτων. Ως Καθηγητής ανέπτυξε πλούσια ιεραποστολική δράση διδάσκοντας σε Κατηχητικά Σχολεία, οργάνωσε εσπερινά κηρύγματα και ομιλίες, συγκρότησε δανειστικές βιβλιοθήκες αλλά και προχώρησε στην ίδρυση συσσιτίων για άπορους μαθητές.

Το 1962 εγκατέλειψε την έδρα του Σχολείου και εκάρη Μοναχός, λαβών το όνομα Σεραφείμ, στην Ιερά Μονή Παναγίας Έλωνας. Στις 10 Αυγούστου 1962 στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων του χωριού του χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας Γερμανού και στις 14 Οκτωβρίου 1962 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος υπό του ίδιου Μητροπολίτου, λαμβάνοντας στις 25 Οκτωβρίου, το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και του Εξομολόγου.

Εν συνεχεία ανέλαβε καθήκοντα Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας. Παράλληλα, δίδασκε το μάθημα της Θρησκειολογίας και το μάθημα της Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως.

Τον Νοέμβριο του 1968 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου.
Η εις Επίσκοπο χειροτονία του έγινε στις 24 Νοεμβρίου 1968 στον Ιερό Μητρο¬πο-λ鬬τικό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ξάνθης Αντωνίου και συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Γυθείου και Οιτύλου Σωτηρίου, Μαντινείας και Κυνου¬ρίας Θεοκλήτου, Αργολίδος Χρυσοστόμου και του Επισκόπου Περιστεράς Ηλία. Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 1968 έγινε η ενθρόνιση του Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Κύμης.

Κατά την ποιμαντορία του, όντας φιλομόναχος φρόντισε για την επάνδρωση των Ιερών Μονών της Μητροπόλεως, όπως της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κύμης, Κοιμήσεως Θεοτό¬κου “Μάτζαρη”, Αγίου Χαραλάμπους Λευκών, Τιμίου Προδρόμου Καρυών και Αγίου Αντωνίου Αχλαδερής. Ακόμα, ίδρυσε δύο Γηροκομεία στην Κύ¬μη και στην Κάρυστο.

Ως Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου των Αθηνών, μετά την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, οργάνωσε τα της Εξοδίου Ακολουθίας του, καθώς επίσης και τα της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, του Ιερωνύμου του Β΄.

Σήμερα είναι ο αρχαιότερος σε πρεσβεία χειροτονίας Μητροπολίτης της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, του απενεμήθη από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Δίπλωμα και τα Διάσημα του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την ευκαιρία της επικείμενης συμπληρώσεως πεντηκονταετίας αυτού στην Αρχιερωσύνη.

Πηγή: Evia Vima

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βαρθολομαίος: Ακραία και απαράδεκτη η συμπεριφορά του Πατριαρχείου Μόσχας να αποκλείει πιστούς

kostas.karatzas

Πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση για την συμπλήρωση πενήντα χρόνων αρχιερατείας του Μητροπολίτη Καρυστίας & Σκύρου κ. Σεραφείμ

katalitikos

Πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου στην Ζωοδόχο Πηγή (Ρεούζι) στην Νότια Εύβοια

adesmeftos typos

Με βροχή ο εορτασμός της Αγίας Πελαγίας στην Κάρυστο

newsroom

Την επόμενη εβδομάδα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανοίγει τα χαρτιά της για την Αναθεώρηση

adesmeftos typos

Δεν θα δεχτούμε εργαλειοποίηση χιλιάδων κληρικών για κομματικές προσλήψεις λέει ο Μητσοτάκης

reporter

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Χίου στον Ερντογάν: Οι Έλληνες πέφτουν στη θάλασσα μόνο για να πιάσουν τον Σταυρό

kostas.karatzas

Συμφωνία για τη μισθοδοσία του κλήρου και την περιουσία θα κυρωθεί από τη Βουλή, είπε ο Γαβρόγλου

kostas.karatzas

Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος: Αδιανόητο να καίμε τους ανθρώπους μας

katalitikos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ