23.9 C
Nea Stira
Αύγουστος 21, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Θέμα ημερών η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου, σύμφωνα με τα διαμειφθέντα κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στη Γενεύη, όπως αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 21 Νοεμβρίου.

Ο Πατριάρχης ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να παραιτηθεί οικειοθελώς. Αν και δεν υπήρξε επίσημο ανακοινωθέν, ωστόσο αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνική Κήρυκα» αναφέρουν τα εξής:

Πρώτον, τον Αρχιεπίσκοπο τον κάλεσε γι’ αυτή τη συνάντηση στη Γενεύη ο ίδιος ο Πατριάρχης και ήδη το γνώριζε από την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος το είχε πει στον αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Τσαντίκο και στην αρχιγραμματέα του κυρία Αλίκη Κούριαν.

Δεύτερον, ο Πατριάρχης, έχοντας ήδη δύο φορές προτρέψει τον Αρχιεπίσκοπο να σκεφθεί και να θέσει πάνω από όλα το συμφέρον της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της Εκκλησίας γενικότερα, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και τη δική του υστεροφημία και να υποβάλλει εθελουσίως την παραίτησή του, εκείνος αρνήθηκε.

Ο Πατριάρχης, μη θέλοντας να τον αποπέμψει χωρίς να έχει εξασφαλίσει την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου, τον κάλεσε στη Γενεύη σε μία τελευταία προσπάθεια για να τον πείσει ότι «ο καιρός επέστη», δηλαδή έφτασε ο καιρός. Οτι αρκετά κάναμε υπομονή και πως η Εκκλησία στην Αμερική πρέπει να προχωρήσει. Πρόσθεσε ότι συνεργάσθηκαν αρμονικά επί τόσα χρόνια και ότι το απαιτεί η υστεροφημία του (του Αρχιεπισκόπου) να φύγει αξιοπρεπώς διότι δεν θα ήταν πρέπον να ξυπνήσει κάποιο πρωινό ο Αρχιεπίσκοπος ως πρώην ή να έχει μετατεθεί σε άλλη Μητρόπολη, γι’ αυτό κι ο Πατριάρχης τού ζήτησε να τον διευκολύνει με την εθελούσια παραίτησή του.
Ο Πατριάρχης τον πληροφόρησε ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την επίλυση του προβλήματος στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος αντέκρουσε, πως όλα τώρα έχουν τακτοποιηθεί στην Αρχιεπισκοπή, επικαλεσθείς μάλιστα τα διαμειφθέντα και λεχθέντα στη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και τις δηλώσεις μελών του για την τακτοποίηση των οικονομικών, πλην όμως δεν κατόρθωσε να μεταπείσει τον Πατριάρχη ο οποίος γνωρίζει καλώς την πραγματική φύση των πραγμάτων.

Ανώτεροι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι εκ Φαναρίου, παρατηρούσαν στον «Ε.Κ.» πως ο Πατριάρχης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, πλην όμως ήθελε να γίνει η αλλαγή κατά τρόπο ευσχήμονα και συναινετικό.

Αναφορικά με τον ιεράρχη, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο, ουδείς φαίνεται να γνωρίζει με βεβαιότητα, εκτός από εικασίες που γίνονται, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η ενδιάμεση λύση της τοποτηρητείας για κάποιο χρονικό διάστημα.

Παρατηρούσαν ακόμα πως σε περίπτωση που ο Αρχιεπίσκοπος προβεί σε κάποια ενέργεια δημιουργίας ταραχής ή διάσπασης της Εκκλησίας της Αμερικής, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα είναι αμείλικτο τόσο για τον ίδιον, όσον και για τους συνεργούς του ιεράρχες ή ιερείς.

Υπογραμμίζεται πως υπάρχει μία μικρή ομάδα εκ διορισμένων λαϊκών αξιωματούχων του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στην οποία συμμετέχουν και δύο ιεράρχες που συμβουλεύουν τον Αρχιεπίσκοπο να μην υποβάλλει την παραίτησή του.

Αναμένεται η τηλεδιάσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στην οποία συμμετέχουν και τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, στις 3 η ώρα το απόγευμα, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» στις 21 Νοεμβρίου.

Από την Αρχιεπισκοπή, ωστόσο, έχει διαρρεύσει ότι η τηλεδιάσκεψη αυτή δεν θα ασχοληθεί με το θέμα της παραίτησης του Αρχιεπισκόπου.

25/11/2018 21:52
eleftherostypos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιερώνυμος

kostas.karatzas

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος

kostas.karatzas

Ο Μητροπολίτης Καρυστίας & Σκύρου στην Ιερά Μονή Τιμίου Ιωάννη Προδρόμου Καρυών

kostas.karatzas

Διάσημος τραγουδιστής απαρνήθηκε το Ισλάμ: “Δεν θέλω να θεωρούμαι μουσουλμάνος”

kostas.karatzas

Το ΣτΕ βάζει «στοπ» στον «αποκεφαλισμό» του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου

kostas.karatzas

Από σήμερα μέχρι και την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη η Τίμια Ζώνη της Παναγίας

kostas.karatzas

Επιστολή συμπαράστασης του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, στους Ζακυνθινούς

kostas.karatzas

Ραφήνα: Η πρώτη λειτουργία του πατρός (και διασώστη του ΕΚΑΒ) Αποστόλου Δάμκαλη στη νέα του ενορία

kostas.karatzas

Η πρωτοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιάκωβου του Αδελφοθέου στη Χαλκίδα

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ