12.2 C
Nea Stira
Δεκέμβριος 9, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ

Σημαντικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Σημαντικά νέα μας έρχονται από το πρόσφατο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων αναφορικά με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συνοδών νοσημάτων αυτής.

Το συνέριο έγινε υπό την προεδρία του Χειρουργού κ. Χάρη Παππή (Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία, Υπεύθυνος Τμήματος Βαριατρικής Χειρουργικής, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο International.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και των συνοδών αυτής νοσημάτων παρουσιάζουν μακροχρόνια σταθερά καλά αποτελέσματα, σύμφωνα με μελέτες που έχουν πια ξεπεράσει τα είκοσι χρόνια παρακολούθησης των ασθενών.

Έτσι, η βελτίωση ή και ίαση της υπέρτασης ξεπερνά το 72%, της υπερλιπιδαιμίας το 87%, της υπνικής άπνοιας το 85%, ενώ η διατήρηση του απολεσθέντος υπερβάλλοντος βάρους παραμένει σε ποσοστά άνω του 65-75%.

Επιπροσθέτως, η θνητότητα και η νοσηρότητα από τις επεμβάσεις παχυσαρκίας εμφανίζουν συνεχή πτώση. Το μέσο ποσοστό που παρουσιαζόταν στη δεκαετία του 2000, δηλαδή το 0,28% έχει πέσει στο 0,08% στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από τις στατιστικές. Αντίστοιχα, οι επιπλοκές δεν ξεπερνούν πλέον το 3-4% των περιστατικών και είναι αντιμετωπίσιμες με σειρά τεχνικών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο.

Επίσης, ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης σε παχύσαρκους διαβητικούς θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζεται χειρουργικά, όπως τόνισαν οι ομιλητές. Η οδηγία αυτή ισχύει για τις περισσότερες χώρες της Αμερικανικής ηπείρου, της Ευρώπης και της Ασίας. Τα ποσοστά ίασης ή βελτίωσης της νόσου ξεπερνούν το 85%, ενώ το αποτέλεσμα διατηρείται σε βάθος πενταετίας σε περισσότερους από 65% των πασχόντων. Η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση θα επιφέρει καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα.

Στα σημαντικά προβλήματα με μόνη λύση το χειρουργείο αναδείχθηκε η λιπώδης διήθηση του συκωτιού, η οποία οδηγεί σε στεατοηπατίτιδα και κίρρωση του ήπατος, με αποτέλεσμα το θάνατο. Πρόκειται για βαριά μη αλκοολική βλάβη του ήπατος που θα πρέπει να διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στατιστικά στοιχεία, μόνο στην Αμερική περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σήμερα από λιπώδη διήθηση του συκωτιού, ενώ ως αίτιο θανάτου βρίσκεται στα 15 συχνότερα.

Οι ομιλητές αναφερόμενοι στη χειρουργική αντιμετώπιση εφήβων αλλά και ατόμων άνω των 65 ετών τόνισαν ότι τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και παρόλο που οι επεμβάσεις σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών δεν αποτελούν ακόμα μέρος των επίσημων ενδείξεων, φαίνεται πως σύντομα – υπό προϋποθέσεις- θα αποτελούν καθημερινότητα.

Επιπλέον, τόνισαν ότι έχει τεκμηριωθεί πως η βαριατρική επέμβαση οδηγεί σε μείωση των θανάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, διαπιστώθηκε ότι η βαριατρική επέμβαση μειώνει κατά 41% τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, με παράλληλη μείωση του κινδύνου καρκίνου κατά 46%.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δες τι δεν πρέπει να κάνεις αμέσως μετά το φαγητό

kostas.karatzas

Ουλίτιδα: Πως επηρεάζει την υγεία της καρδιάς

kostas.karatzas

Η κακή συνήθεια των εφήβων που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

kostas.karatzas

Διεθνές βραβείο σε Ελληνίδα επιστήμονα για καινοτομίες σχετικά με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

kostas.karatzas

Ανανεώνεται το Νοσοκομείο Καρύστου-Παρέλαβε νέα κρεβάτια και κομοδίνα

kostas.karatzas

Χάστε βάρος ακολουθώντας αυτούς τους πέντε κανόνες

kostas.karatzas

Αυτά παθαίνει το σώμα σου από το πολύ καθισιό στην καρέκλα

kostas.karatzas

Αυτή η συχνή πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

kostas.karatzas

6 μύθοι και αλήθειες για τις παιδικές λοιμώξεις του χειμώνα

kostas.karatzas

Αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά

kostas.karatzas

Γυαλιά οράσεως: Ποιοι θα πάρουν το voucher για 100 ευρώ

kostas.karatzas

Ανάληψη καθηκόντων Ωτορινολαρυγγολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου

kostas.karatzas

Γρίπη: Στους 56 οι νεκροί – 18 εξέπνευσαν την τελευταία εβδομάδα από την επιδημία

kostas.karatzas

Ανησυχία σε ΕΕ-ΗΠΑ για καρκινογόνο ουσία σε γνωστά φάρμακα για το στομάχι -Ξεκινούν έρευνες

kostas.karatzas

Τελικά, τα αβγά βλάπτουν την υγεία μας;

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ