14.4 C
Nea Stira
Δεκέμβριος 9, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τοποθέτηση του Γιώργου Μαρίνου στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Ο λαός θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στις αντιδραστικές διατάξεις του Συντάγματος

Η έως τώρα συζήτηση επιβεβαιώνει τη θέση που εξέφρασε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, ότι «το Σύνταγμα συμπυκνώνει τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης, της αστικής τάξης, για την ισχυροποίηση και την διαιώνιση του καθεστώτος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», υπογράμμισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Γιώργος Μαρίνος σημείωσε πως η αναθεώρηση του Συντάγματος αποσκοπεί «στην θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, στη βάση νέων δεδομένων», προκειμένου «να είναι πιο αποτελεσματικές οι αντιλαϊκές λειτουργίες του, να αντέχει στους τριγμούς που προκαλούν οι αξεπέραστες αντιφάσεις του καπιταλισμού και η δύναμη της ταξικής πάλης».

Ο ρόλος αυτός του Συντάγματος και οι θέσεις του ΚΚΕ επιβεβαιώνονται, όπως είπε, από το γεγονός πως όλες οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα «διαφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού» τις βάσεις του Συντάγματος «που αφορούν την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο και τις σχέσεις με τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές ενώσεις μέσα στις οποίες η αστική τάξη επιδιώκει να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα και δεν διστάζει να εμπλέκει τη χώρα σε πολέμους και επεμβάσεις, και το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους».

Αναφέρθηκε σε ορισμένα χαρακτηριστικά άρθρα του Συντάγματος προς αυτή την κατεύθυνση, όπως το άρθρο 107 περί προστασίας ξένου κεφαλαίου που δίνει τεράστια προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άρθρο 28 που προβλέπει ότι υπερισχύουν του ελληνικού δίκαιου οι συμβάσεις διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, προβλέποντας ακόμα και περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας. «Δηλαδή, εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα ξένα κέντρα, στο όνομα του ”εθνικού συμφέροντος”», σημείωσε ο Γιώργος Μαρίνος, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό το «εθνικό συμφέρον» στο οποίο γίνεται λόγος σε αυτό το άρθρο, είναι «το συμφέρον της αστικής τάξης που διαπλέκεται με τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και συνειδητά εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα για να υπερασπιστεί την εξουσία της».

Ειδικά για το άρθρο 28 τόνισε πως το ΚΚΕ ζήτησε την κατάργηση του και σύσσωμα τα αστικά κόμματα το διατηρούν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «λέει πονηρά να παραμείνει αυτό το πλαίσιο, να παραμείνει η ουσία του άρθρου 28, δηλαδή να ισχύει η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, να διατηρηθεί όλο το πλέγμα της συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και η κύρωση να γίνεται με δημοψήφισμα!». Αφήνοντας, όπως είπε, την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα του 2015 όπου το «όχι» στο μνημόνιο έγινε «ναι», κατέστησε σαφές «πως οι πολιτικές αμαρτίες δεν μπορούν να ξεπλυθούν με ελιγμούς και τακτικισμούς» και πως «το ΚΚΕ επιμένει στη συνολική κατάργηση του άρθρου 28».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως το άρθρο 28 είναι «νύχι κρέας» με το εξίσου επικίνδυνο άρθρο 27, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αλλαγής των ορίων της ελληνικής επικράτειας. Όπως εξήγησε, αυτό «σημαίνει αλλαγή συνόρων», κάτι που γίνεται «με υποχωρήσεις που αφορούν εδαφική ακεραιότητα ή διεκδικήσεις κατά ξένων εδαφών». Ο Γιώργος Μαρίνος κάλεσε το λαό να μη νομιμοποιήσει τέτοιες προβλέψεις και να συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στις αντιδραστικές διατάξεις.

Το άρθρο 27 επιτρέπει επίσης τη διέλευση ξένων στρατευμάτων από την ελληνική επικράτεια. Με αφορμή, μάλιστα, τις νέες βάσεις που παραχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στους αμερικανοΝΑΤΟικούς και την επέκταση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ, προειδοποίησε πως «έχει χτυπήσει συναγερμός» ως προς την μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο του ιμπεριαλισμού, «και αυτό αφορά και ζητήματα κυριαρχίας».

Καταλήγοντας, τόνισε πως ανεξάρτητα από αυτές τις συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 27 και 28 ή τις συμφωνίες που υπογράφουν οι αστικές κυβερνήσεις, «ο λαός μας θα αντιδρά, θα παλεύει και θα διεκδικεί το δίκιο του».

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Κουτσούμπα στη ΔΕΘ

kostas.karatzas

Ψήφο στα κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης ζήτησε ο Κουτσούμπας από την Ιταλία

kostas.karatzas

Τέλος το πανεπιστημιακό άσυλο-Πέρασε από τη Βουλή το διυπουργικό νομοσχέδιο

kostas.karatzas

Το τρίτο εξώδικο της Κωνσταντοπούλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις έχει ως αποδέκτη τον Νίκο Βούτση

kostas.karatzas

Βουλή: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με 153 «ναι»

kostas.karatzas

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη για το ταχυδρομείο στο Μαρμάρι

kostas.karatzas

Μητσοτάκης: Οι εκλογές έκλεισαν τον κύκλο της κρίσης και της οπισθοδρόμησης

kostas.karatzas

«Ναι» στην άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη με 163 «ναι» από τη Βουλή

kostas.karatzas

Στην πολιτική και ο Στέφανος Χίος: Θέλει να κάνει «Μακελειό» τη Βουλή

kostas.karatzas

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το «σπάσιμο» δήμων – Όλες οι αλλαγές

kostas.karatzas

Ψήφος εμπιστοσύνης : Κρίσιμη μέρα στη Βουλή – Αμφιβολίες για τις Πρέσπες

kostas.karatzas

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο – Οι πρώτες δηλώσεις

kostas.karatzas

Σήμερα ξεπουλάνε την Μακεδονία, παρά τις «μάχες» στη Βουλή

kostas.karatzas

Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος

kostas.karatzas

Κατερίνα Παπακώστα: Η νέα υφυπουργός Δημόσιας Τάξης του ΣΥΡΙΖΑ από .. την Νέα Δημοκρατία !!!

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ