13 C
Nea Stira
Δεκέμβριος 14, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μαζικές εγγραφές νέων µελών και ο οδικός χάρτης για το συνέδριο

«Ηθελα να υπάρξει ένα σοκ. ∆εν ανέφερα τυχαία τις λέξεις επανίδρυση και µετασχηµατισµός» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο συντονιστικό όργανο της Προοδευτικής Συµµαχίας που συνεδρίασε χθες, δίνοντας εκ νέου το στίγµα των προθέσεών του για τη µετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόµµα που θα εκπροσωπεί τη µεγάλη προοδευτική παράταξη. Για να γίνει αυτό θα αναζητηθούν άµεσα οι προσφορότεροι τρόποι για την εγγραφή νέων µελών µε στόχο να συγκροτήσουν ένα σώµα που θα αποτελεί το 10% των ψηφοφόρων του κόµµατος.

O τέως πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι την υπόθεση «άνοιγµα στην κοινωνία» θα στηρίξει η ολότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τους συµµετέχοντες η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ µε τους συµµάχους έγινε σε «πολύ καλό κλίµα», ο Αλ. Τσίπρας εµφανίστηκε µάλιστα απολύτως αποφασισµένος να προχωρήσει σε άµεσο χρόνο η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και η µετεξέλιξή του σε µια µεγάλη δηµοκρατική παράταξη.

Ο οδικός χάρτης

Στη συνεδρίαση του συντονιστικού, που µετατρέπεται πλέον σε γραµµατεία της Προοδευτικής Συµµαχίας, ακούστηκαν δύο απόψεις: Η πρώτη ήθελε τη συνένωση των οργάνων ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτικής Συµµαχίας και η δεύτερη µια παράλληλη λειτουργία τους έως το συνέδριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να προέκρινε µια ενδιάµεση λύση, δηλαδή την παράλληλη λειτουργία τουλάχιστον ως τον Σεπτέµβριο, οπότε και θα καθοριστεί ο οδικός χάρτης για το συνέδριο, και από εκεί και πέρα τη συγκρότηση µιας κοινής και ενιαίας οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει στη συνεδριακή διαδικασία. Στη συνεδρίαση, την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε µόλις δύο ηµέρες µετά την Κεντρική Επιτροπή του κόµµατός του για να δείξει πως υπολογίζει στην Προοδευτική Συµµαχία, έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τους τρόπους εγγραφής νέων µελών.

Όπως φαίνεται, πριν από το συνέδριο θα γίνει µεγάλη καµπάνια για την ψηφιακή εγγραφή µελών µέσω της χρήσης του ∆ιαδικτύου, το οποίο άλλωστε χρησιµοποιεί η πλειονότητα των νεαρών ηλικιών (στις οποίες κυριαρχεί εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ), µε το άνοιγµα των οργανώσεων µε τρόπους που θα συζητηθούν το επόµενο διάστηµα, αλλά και µέσω επιτροπών που θα συγκροτηθούν και θα αναλάβουν την εγγραφή µελών ακόµη και µέσω κάποιων περιφερειακών συνεδρίων. Στο πλαίσιο της αναζήτησης τρόπων για τη µαζικοποίηση του κόµµατος και την αντιστοίχισή του µε την κοινωνία, κάποιοι πρότειναν την εκλογή του προέδρου από τη βάση ώστε να υπάρξει κίνητρο για την εγγραφή νέων µελών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις πληροφορίες, δεν πήρε θέση επί του συγκεκριµένου θέµατος, άλλωστε τέτοια πρόταση δεν τέθηκε καν στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Σηµειωτέον πως για το ενδεχόµενο εκλογής προέδρου από τη βάση υπάρχουν επιφυλάξεις και από µέλη της Προοδευτικής Συµµαχίας, που θεωρούν ότι είναι µια µέθοδος που έχει και υπέρ αλλά και κατά.

«Πληθυντική Αριστερά»

Στη συνεδρίαση συµµετείχαν πέραν του Αλέξη Τσίπρα και του γραµµατέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη και οι Φίλιππος Γκανούλης, Μενέλαος Γκίβαλος, Θοδωρής ∆ουλουµπέκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος (είχε και ιδιαίτερη συνοµιλία µε τον Αλ. Τσίπρα στο γραφείο του), Τάνια Καραγιάννη, Κώστας Καραγιώργης, Ζωή Καρκούλια, Λούκα Κατσέλη, Πέτρος Κόκκαλης, Χρήστος Κοκκινοβασίλης, Θάνος Μαντίκος, Νίκος Μπίστης, Θάνος Μωραΐτης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Γιάννης Ραγκούσης, Λάµπρος Ρώσσης, Στέφανος Τζουµάκας, Χάρης Τσιόκας και ∆ηµήτρης Χατζησωκράτης.

Κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε: «Είναι στρατηγική απόφαση και εκπεφρασµένη η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουµε µαζί σε µια θαρραλέα διαδικασία ανασυγκρότησης, προκειµένου να δηµιουργηθεί ένα µαζικό, λαϊκό, προοδευτικό κόµµα όλων των προοδευτικών και δηµοκρατικών πολιτών και να πάψει η κοµµατική αναντιστοιχία µε την κοινωνική βάση. Να δηµιουργηθεί η πληθυντική Αριστερά. Το 31,5% θέτει τις βάσεις για τη δηµιουργία ενός πλατιού µετώπου για µαχητική προγραµµατική και κοινωνική αντιπολίτευση απέναντι στις προωθούµενες νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές της Ν∆ σε βάρος των συµφερόντων της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας»

Πηγή ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Ανησυχία Τραμπ για ναυάγιο με Σκόπια και ΝΑΤΟ – Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία Μ.Πενς με Α.Τσίπρα και Ζ.Ζάεφ

kostas.karatzas

Η Μέρκελ στην Αθήνα: Αναλυτικά το πρόγραμμά της

kostas.karatzas

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας

kostas.karatzas

«Πόρτα» Β.Πούτιν στον Α.Τσίπρα: «Δεν τον θέλουμε στην Ρωσία»

kostas.karatzas

«Γλεντάει» το twitter με τη νέα γκάφα του Α.Τσίπρα ότι η DW υπάρχει «επί κατοχής»

author-8

Τσίπρας: Οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία

kostas.karatzas

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε διαφήμιση τα οφέλη από την συμφωνία των Πρεσπών

kostas.karatzas

Προϋπολογισμός λιτότητας, φτώχειας και ανισότητας με σφραγίδα Τσίπρα – Τσακαλώτου

kostas.karatzas

Γεννηματά: Ο Τσίπρας έχει φορέσει μια θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού

kostas.karatzas

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Νέα πρόταση για τις βουλευτικές αποζημιώσεις

kostas.karatzas

Έκκληση γνωστής Ελληνίδας ηθοποιού στον Τσίπρα: «Προστατέψτε μας…»

kostas.karatzas

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την καταδίκη όσων ψήνουν χοιρινό κοντά σε μουσουλμανικούς καταυλισμούς

kostas.karatzas

Τσίπρας σε Γιούνκερ : Ενταξη της Β. Μακεδονίας και κυρώσεις στην Τουρκία

kostas.karatzas

«Αναδίπλωση» υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ μετά το σάλο για τα «φασισταριά»

kostas.karatzas

«Ο Τσίπρας εκτός από ανίκανος αποδεικνύεται και μοιραίος» δήλωσε ο Λαζαρίδης

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ