18.7 C
Νέα Στύρα
Μάιος 29, 2020
NEASTYRANEWS.GR
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαν σήμερα πέθανε ο μεγάλος ηγέτης και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου

Είκοσι δύο χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, του πολιτικού που σηματοδότησε και διαμόρφωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία της Ελλάδας στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης.

Με την ίδρυση του, το ΠΑΣΟΚ επηρέασε σημαντικά την πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Στην ιδρυτική διακήρυξή του, στις «3 του Σεπτέμβρη» του 1974, συμπυκνώνεται το τετράπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση-Δημοκρατικές Διαδικασίες». Ο Ανδρέας Παπανδρέου διετέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996 υπερβαίνοντας τους κοινωνικούς διαχωρισμούς που είχε κληροδοτήσει ο εμφύλιος και η δικτατορία επιβάλλοντας το δίπολο «Δεξιά-Αντιδεξιά».

Ξεχωριστή θέση έχουν στη νεώτερη πολιτική ιστορία η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο εκδημοκρατισμός του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), καθώς και η συνταγματική αναθεώρηση του 1985-1986, η οποία παγίωσε το σύστημα κοινοβουλευτικής εξουσίας που ισχύει έως και σήμερα.

Οι αντίπαλοι του Ανδρέα Παπανδρέου από τον συντηρητικό και τον φιλελεύθερο χώρο τον επικρίνουν για μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών και του δημοσίου χρέους στην οικονομική του διαχείριση, για προσπάθεια επιβολής του ΠΑΣΟΚ στη δημόσια διοίκηση.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε από τρείς προσωπικότητες που συνεργάστηκαν με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην κυβέρνηση και τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ να προσεγγίσουν με βάση τις σκέψεις και αντιλήψεις του τη σημερινή κρίση που διέρχεται η χώρα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης υπήρξε από τη ίδρυση του ΠΑΣΟΚ συνοδοιπόρος και υπουργός στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και μεταξύ άλλων τονίζει: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατόρθωσε να περάσει το όραμα του στα εκατομμύρια των Ελλήνων και Ελληνίδων, έτσι ώστε όσοι κι αν υποκρίθηκαν ή υποκριθούν ότι ενστερνίζονται και αγωνίζονται για το ίδιο όραμα και τις ίδιες αξίες, έστω κι αν επιτύχουν να αποπροσανατολίσουν το λαό μας γρήγορα αποδείχτηκαν στο παρελθόν και θ’ αποδειχτούν κοινοί κάπηλοι και πολιτικοί απατεώνες και θα απογυμνωθούν από τα ‘αριστερά’, ‘κεντροαριστερά’, ‘κεντρώα’, ‘προοδευτικά’, ή άλλα ψιμύθια τους».

Από την πλευρά του, ο επί χρόνια βουλευτής και υπουργός Μιλτιάδης Παπαιωάννου επισημαίνει οτι «…υπάρχουν πολλοί που στην επιδίωξή τους να δώσουν διαχρονικό ‘συγχωροχάρτι’ στις δυνάμεις της συντήρησης, για όσα συμβαίνουν σήμερα στον τόπο, κυρίως για την περίοδο της ‘εγκληματικής’ διακυβέρνησης της χώρας από τον τελευταίο Καραμανλή, ισχυρίζονται ότι για όλα τα δεινά του τόπου φταίει ο Ανδρέας Παπανδρέου», ενω σε αλλο σημείο σημειώνει: «Αν ζούσε, θα έβλεπε δυστυχώς σήμερα πολλά από τα πολιτικά του τέκνα, ευεργετηθέντα από το ΠΑΣΟΚ, να πρωταγωνιστούν στη διάλυσή του. Θεσιθήρες, αχάριστοι και καιροσκόποι. Πιστεύω ότι θα συμμεριζόταν και τη δική μου εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ, κυρίως ‘έπεσε από μέσα’.

Τέλος, ο Γιάννης Σουλαδάκης, για πολλά χρόνια μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής του, υποστηρίζει ότι: «Ο Ανδρέας ήταν πάντοτε μπροστά στις κρίσεις, αναλάμβανε ευθύνες, τις αντιμετώπιζε και όπου ήταν αναγκαίο πρωταγωνιστούσε στην Εθνική Συνεννόηση. Ας επιχειρήσουμε μια προσομοίωση με μια υπόθεση εργασίας, τι θα έκανε ο Ανδρέας αν ήταν σήμερα πολιτικά παρών. Η πιο απλή αλλά και σωστή απάντηση θα ήταν ότι δεν θα άφηνε την χώρα να οδηγηθεί σε κρίση».

Άρθρο του πρ. προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη

Ο ιστορικός της σύγχρονης ιστορίας μας αξιολογώντας τις ηγετικές πολιτικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα θα σταθεί πρωτίστως στο ρόλο που διαδραμάτισαν, εκτός από τη μεγάλη μορφή του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, και στους Γεώργιο Παπανδρέου, Κωνσταντίνο Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου. Και για τους τρεις θα χρειαστεί να διαπεράσει «αγιογραφίες», ή «λιβέλους», που έχουν επιδαψιλεύσει φίλοι και εχθροί για να δώσει καθαρή την προσωπικότητα και τη θέση που η αντικειμενική και τεκμηριωμένη αποτίμηση καθενός θα καθορίσει για αυτούς.

Καθώς κλείνουν σήμερα 21 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου και ανατρέχοντας σε μια αδιάσπαστη πολιτική και προσωπική σχέση από το 1962 μέχρι και το 1996 που έφυγε, μπορώ να μαρτυρήσω απλά και καθαρά τα εξής: Ο Ανδρέας ήταν πολύ ανθρώπινος στις διαπροσωπικές του σχέσεις και το λαό. Ήταν και «ανοιχτό βιβλίο», αλλά μόνο για όσους άφηνε να τον «διαβάσουν» καλά.

Οι πάσης μορφής και ρόλου αντίπαλοι του Ανδρέα μπέρδευαν και συνεχίζουν να μπερδεύουν τη σταθερή έγνοια του για τον κυνηγημένο και προδομένο πολλαπλώς κόσμο της Αριστεράς και του δημοκρατικού κέντρου, καθώς και όλους τους απλούς ανθρώπους του μόχθου, της υπαίθρου και των αστικών κέντρων που βρίσκονταν μονίμως στη «γωνία» από το κράτος της Δεξιάς. Έτσι βάφτισαν λαϊκισμό την ανυπόκριτη εγκαρδιότητα και την απλότητα που χαρακτηρίζει τους γνήσιους πολιτικούς ηγέτες ενός λαού, που αξιοποιούν μια αμφίδρομη σχέση με το λαό τους, τον εμπνέουν και τον οδηγούν στο πεπρωμένο του. Έτσι ο Ανδρέας θα έμπαινε μπροστά ως εμπνευστής της μεγάλης, ειρηνικής, αλλά βαθιάς κοινωνικής και δημοκρατικής επανάστασης, που άρχισε με την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη 1974.

Όπως σε όλα τα μεγάλα ιστορικά άλματα ενός λαού ανάμεσα ή πίσω από αυτούς που πρωτοπορούν είναι αναπότρεπτη η εμφάνιση δειλών και κάπηλων που αξιοποιούνται σε ρόλο Ιούδα οι ίδιοι και τα πεπραγμένα τους από τους καραδοκούντες Φαρισαίους αντιπάλους. Έτσι και το ΠΑΣΟΚ και η Αλλαγή που έφερε στη χώρα δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τον κανόνα. Από τα εκατομμύρια των μελών και οπαδών του και τις χιλιάδες των στελεχών του οι Φαρισαίοι της Δεξιάς και της «Αριστεράς» αξιοποιούν τους ελάχιστους ιδιοτελείς και λιποτάχτες που πρόδωσαν τις αξίες και τους αγώνες του λαϊκού μας κινήματος για να κατασυκοφαντούν στα μάτια ενός λαού που κατόρθωσαν, έστω και προσωρινά να αποπροσανατολίσουν.

Όμως, ο Ανδρέας Παπανδρέου κατόρθωσε να περάσει το όραμα του στα εκατομμύρια των Ελλήνων και Ελληνίδων, έτσι ώστε όσοι κι αν υποκρίθηκαν ή υποκριθούν ότι ενστερνίζονται και αγωνίζονται για το ίδιο όραμα και τις ίδιες αξίες, έστω κι αν επιτύχουν να αποπροσανατολίσουν το λαό μας γρήγορα αποδείχτηκαν στο παρελθόν και θ’ αποδειχτούν κοινοί κάπηλοι και πολιτικοί απατεώνες και θα απογυμνωθούν από τα «αριστερά», «κεντροαριστερά», «κεντρώα», «προοδευτικά», ή άλλα ψιμύθια τους. Αργά ή γρήγορα, επίσης, θα επιβεβαιωθεί ο Ανδρέας και η παρακαταθήκη του. «Το ΠΑΣΟΚ δεν ιδρύθηκε για να αποτελέσει διάττοντα αστέρα στα δημόσια πράγματα του τόπου. Δεν δωρίζεται, δεν κληρονομείται, δεν τεμαχίζεται σε τιμάρια».

Για τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τον ΗΓΕΤΗ Ανδρέα Παπανδρέου, θα κλείσω με τρία γεγονότα κι τις αντίστοιχες εικόνες του, πολύ χαρακτηριστικές γι’ αυτόν, που έχουν μείνει πολύ βαθιά στη μνήμη μου. Πρώτη: όταν ο Κωσταντίνος Καραμανλής το 1975 έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο ορισμένης χρονικής ισχύος για το «αυτόματο διαζύγιο» των «αλύτρωτων» συζύγων. Είχα οριστεί ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ να εισηγηθώ θετικά, αλλά είχα αντιρρήσεις για τις περιπτώσεις ανήλικων παιδιών. Όμως, οι κυρίες Μαργαρίτα Παπανδρέου, Ντ. Γιαννοπούλου και Ε. Παναγοπούλου (από το ΔΣ της Ε.Γ.Ε.) με επισκέφτηκαν για να ζητήσουν να εισηγηθώ όχι μόνο θετικά, αλλά και να ισχύσει για πάντα ο νόμος εκείνος. Ενημέρωσα για τις αντιρρήσεις μου τον Ανδρέα και ζήτησα να εισηγηθεί άλλος βουλευτής. Αφού με άκουσε, με κοίταξε κατάματα λέγοντας μου «Έχεις δίκιο, μην τις ακούς…», εμφανώς συγκινημένος. Ο Ανδρέας ήταν μικρό παιδί όταν χώρισαν οι γονείς του!..
Δεύτερη: Ήμουνα Πρόεδρος της Βουλής κι ο Ανδρέας με κάλεσε στου Μαξίμου για να ζητήσει τη γνώμη μου αν πρέπει να ανασταλεί η δίωξη κατά του μεγάλου αντιπάλου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που είχε παραπεμφθεί από τη Βουλή στο Ειδικό Δικαστήριο για τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών και της πώλησης των Τσιμέντων ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στον Ιταλό Παντσαβόλτα.

Με ρώτησε πώς θα το πάρουν οι βουλευτές μας, προσθέτοντας, όμως, «Αποστόλη, θα το κάνω ούτως ή άλλως. Δε μου πάει εμένα να ανταποδώσω το κακό στον Μητσοτάκη. Ούτε να ποντάρω πολιτικά σε ένα νέο διχασμό. Χαλάλι του!». Έτσι κι έγινε σε λίγες μέρες. Η Βουλή αποφάσισε την αναστολή.

Τρίτη: Μάρτης 1987. Ελλάδα – Τουρκία. Ο Ανδρέας συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ, στο οποίο συμμετείχα, ως Υπουργός Προεδρίας. Έδειχνε ήρεμος, αλλά όχι όπως άλλες όχι, όμως, τόσο σοβαρές στιγμές. Έκανε κλιμακωτά την εισήγηση, δείχνοντας ότι ήταν και η απόφασή του. Η πρόκληση της Τουρκίας στο Β. Αιγαίο, αν μένει αναπάντητη θα έχει συνέχεια, πρέπει να απαντηθεί τώρα κι αν χρειαστεί να αποκρουστεί δυναμικά! Δε γίνεται αλλιώς. Συμφωνείτε; ρώτησε προεξοφλώντας σχεδόν τη θετική απάντηση όλων. Ουδείς αντέλεξε. Κι ο Ανδρέας σπεύδοντας, με εμάς να ακολουθούμε, ανέβηκε στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, που είχε, επίσης συγκαλέσει για τα περαιτέρω. Στη δήλωσή του on camera ήταν ξεκάθαρος. Οι Τούρκοι δια στόματος του Πρωθυπουργού Οζάλ από το Λονδίνο έκαναν πίσω…! Άραγε, θα έκαναν αυτά που κάνουν σήμερα στο Αιγαίο οι Τούρκοι αν στη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδος ήταν Εκείνος και όχι ο κ. Τσίπρας;

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 2

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κατάληψη το ΤΕΙ Θεσσαλίας – Τι ζητούν οι σπουδαστές

kostas.karatzas

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας είναι αμετανόητος, ψάχνει να βρει αρένα να πλακωθεί με κάποιον

newsroom

Μ. Σπυράκη: «Αν φύγει ο Καμμένος ο Τσίπρας πρέπει να βρει νέα πλειοψηφία στη Βουλή»

Real news

Θεσσαλονίκη: Υπάλληλος των ΕΛ.ΤΑ κατηγορείται για υπεξαίρεση ύψους 300.000 ευρώ

kostas.karatzas

Ο Χρυσοχοΐδης «Κόβει» δεκάδες αστυνομικούς φρουρούς υπουργών και επισήμων

proto thema

Ο Φάνης Σπανός σήμερα στη Λαμία στην εορτή του πολιούχου της, Αποστόλου Λουκά

adesmeftos typos

Exit poll: Η ΝΔ 7 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ

kostas.karatzas

Μητσοτάκης: Στηρίζουμε τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

newsroom

Δήλωση Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Μαυραγάνη για την έξοδο της Ελλάδας από τον κύκλο των μνημονίων.

Real news

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ