15.1 C
Nea Stira
Δεκέμβριος 13, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Ο κ.Τσίπρας εμπαίζει τους Ελληνες του εξωτερικού-Φοβάται την ψήφο τους

Πηγή: iefimerida.gr / Γράφει ο Γιάννης Καντέλης

Την επιμονή της κυβέρνησης να διαχωρίσει τους Έλληνες και να δημιουργήσει ψηφοφόρους δύο ταχυτήτων φανέρωσε η αναφορά του Πρωθυπουργού στην ψήφο των ομογενών, κατά τη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, αναφέρουν στη ΝΔ.

«Οι Έλληνες που ζουν, για παράδειγμα, σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως, εννοώ σε άλλες ηπείρους του πλανήτη μας, στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Αφρική, θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέγουν τους δικούς τους βουλευτές μέσα από ένα σύστημα το οποίο θα τους λαμβάνει υπόψη, αλλά δεν θα αλλοιώνει τους συσχετισμούς δυνάμεων των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα και που, εν πάση περιπτώσει, έχουν ένα λόγο παραπάνω για τη διαμόρφωση των δυνάμεων, διότι ζουν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές εδώ», είπε ο κ. Τσίπρας, υιοθετώντας πλήρως το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνώμων που έχει συστήσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως φανέρωσε ο Πρωθυπουργός, να προχωρήσει με βάση το πόρισμα αυτό στην καθιέρωση της ψήφου των ομογενών, συναντά την καθολική αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για «εμπαιγμό των Ελλήνων του εξωτερικού».

Πρακτικά, θα υπάρχουν δύο εκλογικές δεξαμενές, με απολύτως δυσανάλογη επιρροή επί του αποτελέσματος: αυτή των 297 βουλευτών που θα εκλέγονται από τα 10 εκατομμύρια Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα και τρεις που θα εκλέγονται από όσους Έλληνες διαμένουν στο εξωτερικό, έχουν εκλογικά δικαιώματα και επιλέξουν να ψηφίσουν μέσω των προξενείων.

Κάτι τέτοιο, όπως τονίζεται, δημιουργεί ψηφοφόρους δύο ταχυτήτων, κάτι που συνιστά ωμή παραβίαση της αρχής της ισότητας της ψήφου και είναι απολύτως βέβαιο ότι η πρόταση θα κριθεί αντισυνταγματική.

Η Νέα Δημοκρατία έχει μετ’ επιτάσεως ζητήσει την καθιέρωση της ψήφου των ομογενών και έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου. Το περιεχόμενο απλό: Όσοι Έλληνες ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους και η ψήφος τους να μετρά κανονικά στο εκλογικό αποτέλεσμα όπως η ψήφος όλων των Ελλήνων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για αυτονόητη υποχρέωση του ελληνικού κράτους προς τους Έλληνες, που τα χρόνια της κρίσης έχουν αναγκαστεί να φύγουν από την Ελλάδα, δημιουργώντας τη γενιά του brain drain, να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους.

Η πρόταση της επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ φανερώνει «πόσο φοβούνται την ψήφο των νέων που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και γι αυτό και δεν θέλουν να προσμετρηθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα», αναφέρουν στελέχη της Πειραιώς, στρέφοντας τα βέλη τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην φέρει καν την πρότασή της στη Βουλή και να υιοθετήσουν αυτό που ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου και προτείνει η ΝΔ.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ

kostas.karatzas

Τσίπρας: Είναι κατάκτηση ότι μπαίνω σε όλα τα φόρα χωρίς γραβάτα

kostas.karatzas

Κ. Μαρκόπουλος: Είμαι και παραμένω Νέα Δημοκρατία, αλλά απελευθερώνω τον κόσμο μου

kostas.karatzas

«Αναδίπλωση» υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ μετά το σάλο για τα «φασισταριά»

kostas.karatzas

Σε συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε Κύμη και Μαρμάρι μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

kostas.karatzas

Συνάντηση Ελίζας Βόζεμπεργκ-Γιάννη Μανώλη στο Μαρμάρι της Νότιας Εύβοιας

kostas.karatzas

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο

kostas.karatzas

Η Standard & Poor’s αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο κατά μία βαθμίδα – Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός

kostas.karatzas

Σήμερα η “μητέρα των μαχών” για το Σκοπιανό: Τσίπρας εναντίον Μητσοτάκη για τη συμφωνία

kostas.karatzas

Τσίπρας σε Ερντογάν: «Θα υπάρξει σοβαρό τίμημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

kostas.karatzas

Σήμερα η κεντρική πολιτική εκδήλωση του Θανάση Ζεμπίλη

kostas.karatzas

Η ΔΗΜ.Τ.Ο Καρύστου της ΝΔ παρούσα και παρεμβατική στην Νότια Εύβοια

kostas.karatzas

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για την 45η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

kostas.karatzas

Με νέα δομή διακυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης

kostas.karatzas

Ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ