8.7 C
Νέα Στύρα
18 Ιανουαρίου, 2020
NEASTYRANEWS.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για αντικαπνιστικό νόμο: «Στόχος μας η μείωση του καπνίσματος κατά 25% μέχρι το 2023»

Το νέο blog με την επιμέλεια του neastyranews.gr
Περιέχει μόνο φωτογραφίες που αξίζει να δείτε 

Με πληροφορίες από protothema.gr


Τους τέσσερις άξονες της αντικαπνιστικής εκστρατείας στην οποία εισέρχεται επισήμως από σήμερα η χώρα μας, παρουσίασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στη διάρκεια εκδήλωσης στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επισημαίνοντας ότι η επιτυχής έκβασή της απαιτεί ευρεία κοινωνική συμμαχία και προσήλωση στον στόχο, που είναι πρωτίστως η προστασία της δημόσιας υγείας.

Η διαμόρφωση αντικαπνιστικής κουλτούρας, με προτεραιότητα στους αυριανούς πολίτες, τα παιδιά και τους εφήβους, η προστασία των παθητικών καπνιστών, η οργανωμένη μέριμνα για τους καπνιστές που επιθυμούν να (προσπαθήσουν να) κόψουν το κάπνισμα και τέλος η ρύθμιση της κυκλοφορίας των νέων καπνικών προϊόντων, είναι οι βασικοί άξονες επάνω στους οποίους θα δρομολογηθεί η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του καπνίσματος, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Έθεσε δε ως εναν πρώτο χρονικό ορίζοντα αυτης της εκστρατείας, το 2023, έτος στο οποίο «θέλουμε να πετύχουμε μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα κατά 25%».

Στο πλαίσιο αυτό θα ξεδιπλώνονται συνεχώς επιμέρους δράσεις για την ενίσχυση της αντικαπνιστικής εκστρατείας. «Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1142 η οποία απο σήμερα θα προσφέρει σημαντική ενημέρωση για τον αντικαπνιστικό νόμο και το κάπνισμα αλλά θα δέχεται και τις καταγγελίες των πολιτών για τις παραβάσεις, εντάσσεται στις δράσεις μας», ανέφερε από την πλευρά του, παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατα του καπνίσματος, ο κ. Κικίλιας.

Σημαντικό «επιχειρησιακό» σκέλος αποτελούν και οι έλεγχοι στους χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος – μάλιστα ο υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τον επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Μπίνη, ο οποίος θα συντονίζει τον ελεγκτικό μηχανισμό και επισήμανε το πρώτο θετικό αποτελεσμα σε ό,τι αφορα την τήρηση του νόμου από τους ελέγχους που έγιναν σε περιπου 180 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και αυστηροί. Δεν αφορούν καπνιστές και μη καπνιστές. Μας αφορούν ολους. Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση για έναν εθνικό στόχο υγείας, για μια νέα κοινωνική συμμαχία ζωής και υγειας. Καπνιστές και μη λέμε “όχι” στο κάπνισμα, με ξεκάθαρους κανόνες για όλους και σεβασμό στον διπλανό μας», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Μητσοτακης: Τα τελευταία δέκα χρόνια η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο…

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, που από το 2009 η Ελλάδα συνεχώς σβήνει το τσιγάρο, όπως σχολίασε δηκτικά τη σχετική καμπάνια που είχε εγκαινιαστεί επί υπουργίας Αβραμόπουλου. «Έντεκα νομοθετήματα τα τελευταία δέκα χρόνια με μηδενικό αποτέλεσμα: αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της χώρας μας σε ό,τι αφορά τον αντικαπνιστικό νόμο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τους πολίτες, ιδιαίτερες ομάδες όπως πχ οι γιατροί, τους κοινωνικούς φορείς, τους επιχειρηματίες χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, να δουν την εφαρμογή του νόμου, στην πραγματική της διάσταση η οποία «δεν είναι απειλητική, δεν ειναι τιμωρητική, δεν είναι περιοριστική. Είναι ένας νέος τρόπος ζωής, είναι θέμα υγείας».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ανέσυρε ένα θλιβερό συμβάν από την παιδική του ηλικία, όταν στην ηλικία των 11 χρόνων, επισκέφθηκε τον παππού του στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με καρκίνο του πνεύμονα. «Εμείς δεν γνωρίζαμε, εσείς ομως τωρα ξέρετε τι προκαλεί το κάπνισμα, μού είχε πει ο παππούς. Κι αυτό αισθάνομαι πλεόν, ότι απέναντι σε αυτή τη γνώση ο καθένας μας αλλά και η πολιτεία δεν μπορούν να μένουν αδρανείς και απαθείς», είπε ο πρωθυπουργός.

Το νέο blog με την επιμέλεια του neastyranews.gr
Περιέχει μόνο φωτογραφίες που αξίζει να δείτε 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Ο Βασίλης Σιδεράκης υπεύθυνος του γραφείου τύπου του Θανάση Ζεμπίλη

kostas.karatzas

Κώστας Μαρκόπουλος για την γραβάτα Τσίπρα: «Η κωμωδία με την γραβάτα δεν σβήνει την αλήθεια»

kostas.karatzas

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επιτέλους γυρίζει σελίδα και βλέπει το μέλλον της με αισιοδοξία»

kostas.karatzas

Αυτές είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης – Οι «καυτές πατάτες»

kostas.karatzas

Κώστας Καραμανλής στη ΔΕΘ: Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την παράταξή μας

kostas.karatzas

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η αποτυχημένη επιχείρηση Τσίπρα να διχάσει τη ΝΔ

kostas.karatzas

Αντικαπνιστικός νόμος: «Σπάνε» τα τηλέφωνα στο 1142 – Ψάχνουν λύση τα μαγαζιά

kostas.karatzas

Αχτσιόγλου: Ακροδεξιές φωνές εντός της ΝΔ αποκτούν ηγετικό ρόλο

kostas.karatzas

Άδωνις Γεωργιάδης: Η ΕΡΤ του Νίκου Παππά έχει γίνει το χειρότερο προπαγανδιστικό κανάλι

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ