13 C
Nea Stira
Δεκέμβριος 14, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με νέα δομή διακυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πρωθυπουργικό σύστημα εποπτείας του κυβερνητικού έργου σχεδιάζει ο Κ. Μητσοτάκης
ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

Μια καινούργια, ευρεία δομή υποστήριξης και συντονισμού του κυβερνητικού έργου σχεδιάζει να δημιουργήσει ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η προσέγγιση του προέδρου της Ν.Δ. ξεκινά από την παραδοχή ότι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα ο πρωθυπουργός διαθέτει πολλές και καθοριστικές εξουσίες, χωρίς ωστόσο να έχει ένα ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο για να τις υποστηρίζει.

Ο εκάστοτε ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου συνεπικουρείται ουσιαστικά από 5-6 συνεργάτες του, που διαχειρίζονται ένα τεράστιο και πολυσύνθετο έργο. Πέραν αυτών, υπάρχουν σήμερα διάσπαρτες διάφορες δομές υπό τον πρωθυπουργό, που πολλές φορές δεν συνεργάζονται και δεν επικοινωνούν καν μεταξύ τους: η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού κ.λπ. Υπάρχει, επομένως, η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κέντρο διακυβέρνησης καλά στελεχωμένο και οργανωμένο, το οποίο θα ενοποιεί σε μία δομή όλες τις υπηρεσίες που βρίσκονται σήμερα κάτω από τον πρωθυπουργό και θα επιταχύνει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Οι δημιουργοί

Για τη νέα αυτή υπερδομή θα χρησιμοποιηθούν στοιχεία από τον τρόπο οργάνωσης της Γερμανικής καγκελαρίας (Bundeskanzleramt), που συντονίζει τη δράση της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και της αντίστοιχης βρετανικής υπηρεσίας (Cabinet Office), που υποστηρίζει τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών, καθώς και στην εποπτεία του κυβερνητικού έργου. Από την πρώτη στιγμή, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει να μελετηθούν προσεκτικά οι καλές διεθνείς πρακτικές, ώστε η καινούργια υπηρεσία που θα δημιουργηθεί να είναι λειτουργική και αποτελεσματική από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Η λειτουργία της νέας δομής θα αποτυπώνεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση η Ν.Δ., εφόσον έρθει στην εξουσία. Το νομοσχέδιο αυτό, που το επεξεργάζονται ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Αθηνών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη σε θέματα κράτους και Δημόσιας Διοίκησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά το γραφείο του πρωθυπουργού, τη δομή που θα υποστηρίζει το έργο του, την οργάνωση της κυβέρνησης, το λεγόμενο δηλαδή επιτελικό κράτος. Οι αλλαγές που σχεδιάζει να επιφέρει στο κράτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινούν από ψηλά, με ένα πιο λιτό και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα και ένα πιο διευρυμένο και ισχυρό γραφείο υποστήριξης του έργου του πρωθυπουργού, και φυσικά φτάνουν σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης.

Βασικό κλειδί

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει μελετήσει σημείο προς σημείο το νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει πάρει ακόμα την τελική του μορφή. Η σημασία που του αποδίδει είναι πολύ μεγάλη, καθώς το θεωρεί ένα από τα βασικά κλειδιά ώστε το κυβερνητικό σχήμα που θα επιλέξει να λειτουργεί οργανωμένα και με συνοχή και η κυβέρνηση της Ν.Δ. να «τρέχει» σε ρυθμούς γρήγορους, να φέρνει αποτελέσματα και να σημειώνει επιτυχίες σε όλους τους τομείς.

Το «γαλάζιο» κυβερνητικό σχήμα θα έχει εξάλλου αρκετές εκπλήξεις και καινοτομίες. Οπως έχει ήδη προαναγγείλει ο πρόεδρος της Ν.Δ., τρεις νέες σημαντικές θέσεις θα προστεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η πρώτη είναι του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής (Chief Information Officer), ο οποίος θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό και θα έχει την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ θα προΐσταται ενός Εθνικού Συμβουλίου Ψηφιακής Πολιτικής. Η δεύτερη κομβική θέση είναι αυτή του υφυπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος θα προΐσταται μιας ενιαίας αδειοδοτικής Αρχής, που θα έχει ως μόνη αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις.

Οταν υπάρχουν καθυστερήσεις από τη διοίκηση, αυτή η Αρχή θα έχει τη δυνατότητα να αδειοδοτεί τουλάχιστον τις μεγάλες και τις μεσαίες επενδύσεις από ένα επίπεδο και πάνω. Η τρίτη θέση αφορά στον υφυπουργό Εξωτερικών, υπό τον οποίο θα ενοποιηθούν όλες οι δομές επιχειρηματικής εξωστρέφειας (οικονομική διπλωματία) της χώρας. Στη νέα αυτή δομή θα συγκεντρωθούν αρμοδιότητες που σήμερα είναι διάσπαρτες στα υπουργεία Εξωτερικών, Ψηφιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΟΝΝΕΔ Ευβοίας : Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της Αττικής

kostas.karatzas

Περιοδεία του Γιώργου Μαρίνου στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Ριτσώνα

kostas.karatzas

Μητσοτάκης: Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις οικοδομές

kostas.karatzas

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Θα συνεχίσουμε με τέρμα το γκάζι την υλοποίηση του προγράμματός μας

kostas.karatzas

Σίμος Κεδίκογλου: Το ψευτοπλεόνασμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι για πληρώνουν τους δικούς τους

kostas.karatzas

Μια κοπέλα κατά Αχτσιόγλου – «Είστε προδότες, η Μακεδονία είναι ελληνική»

kostas.karatzas

ΚΙΝΑΛ: Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τις θέσεις που είχαμε εκφράσει για τον νόμο Κατρούγκαλου

kostas.karatzas

ΣΥΡΙΖΑ: Η «Πράσινη Αριστερά» και τα άλλα υποψήφια ονόματα του κόμματος Τσίπρα

kostas.karatzas

Διεθνείς επαφές Μητσοτάκη για επενδύσεις και μείωση πλεονάσματος

kostas.karatzas

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Αν η κυβέρνηση μπορούσε δεν θα έκανε ποτέ εκλογές»

kostas.karatzas

ΝΔ: Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του ανάγκασε τον Τσίπρα να προκηρύξει εθνικές εκλογές

kostas.karatzas

Ο Σπήλιος Λιβανός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ

kostas.karatzas

Μετωπική σύγκρουση Μαξίμου – ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό νομοσχέδιο

kostas.karatzas

Κρίση στα ελληνοτουρκικά: Πώς ο Μητσοτάκης απέφυγε την παγίδα Ερντογάν

author-2

Μήνυμα Σίμου Κεδίκογλου για τον εορτασμό των Θεοφανείων

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ