13.8 C
Nea Stira
Νοέμβριος 22, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Μπλόκο στο σχέδιο της «γαλάζιας» παντοδυναµίας

Στους προοδευτικούς πολίτες που επιθυµούν πολιτική σταθερότητα, αλλά δεν θέλουν να δώσουν «λευκή επιταγή» στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «επόµενη µέρα», στρέφει το ενδιαφέρον της η Χαριλάου Τρικούπη, προγραµµατίζοντας συγκεκριµένες πρωτοβουλίες για τα τελευταία 24ωρα προ της κάλπης.

Η Φώφη Γεννηµατά, µιλώντας στην κεντρική κοµµατική εκδήλωση απόψε το βράδυ στο Θησείο, αφού θα επιµείνει στην κατηγορία ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει επί της ουσίας τη «λευκή επιταγή» για να τη µετατρέψει σε ένα παντοδύναµο και ανεξέλεγκτο µοντέλο διακυβέρνησης, θα επαναλάβει ότι µόνο η ψήφος στο Κίνηµα Αλλαγής θα ακυρώσει τα σχέδια «µονοκρατορίας» της Ν∆ και θα την αναγκάσει να ανακαλύψει όρους εθνικής συνεννόησης.

«Η λογική επιστρέφει»

Ετσι κι αλλιώς η Χαριλάου Τρικούπη πιστεύει ότι όντας µία «ανάσα» από τις κάλπες πρέπει να απευθυνθεί µε τον πλέον αποτελεσµατικό τρόπο σε όλους όσοι εξακολουθούν να αναζητούν αντίβαρο στη «γαλάζια» παντοδυναµία, έχοντας, δε, αποσύρει την εµπιστοσύνη τους από το µοντέλο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη όλων των γενιών που συµµετέχουν στις κλειστές συσκέψεις της Χαριλάου Τρικούπη εκτιµούν, εν τω µεταξύ, ότι η ενίσχυση των εκλογικών δυνάµεων του ΚΙΝΑΛ συνδέεται µε την επιτυχία του εγχειρήµατος να ανακόψουν τις καταγεγραµµένες «διαρροές» ψηφοφόρων προς τη Ν∆ µετά τις ευρωεκλογές. Κατά την ανάλυση, άλλωστε, των ποιοτικών στοιχείων των δηµοσκοπήσεων βλέπουν ότι ένα µεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ ανταποκρίνεται θετικά στο σύνθηµα «η λογική επιστρέφει» και στην κατεύθυνση προοδευτικών αλλαγών µε τη «σφραγίδα» του ΠΑΣΟΚ.

Το εγχείρηµα βέβαια της Χαριλάου Τρικούπη κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. ∆ιότι µέσα σε τρία 24ωρα πρέπει κατ’ αρχάς να πείσει την κρίσιµη «δεξαµενή» των κεντρογενών ψηφοφόρων ότι το ΚΙΝΑΛ θα εγγυηθεί κλίµα πολιτικής σταθερότητας, είτε η Ν∆ αποδειχθεί αυτοδύναµη είτε αναζητήσει κοινοβουλευτική στήριξη από ευρύτερη πλειοψηφία για την ψήφιση των πρώτων νοµοσχεδίων. Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε τις εγγυήσεις της κυρίας Γεννηµατά για την επόµενη µέρα αποκαλύπτει, σύµφωνα µε έµπειρα στελέχη, ότι ο αρχηγός της Ν∆ ίσως κρύβει καλά ένα από τα σενάρια που έχει στο συρτάρι του.

Ενα σενάριο το οποίο περιέγραψε µε υπαινικτικό λόγο η ίδια η αρχηγός του Κινήµατος Αλλαγής, καλώντας τον κ. Κ. Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη εφόσον οδηγήσει τη χώρα εκ νέου σε εκλογές µε απλή αναλογική.

«Εάν λέει δεν είναι αυτοδύναµος, θα ξαναπάµε σε εκλογές τον Αύγουστο. Θέλει ή να είναι µόνος και αυτοδύναµος ή απλή αναλογική και εκλογές» είπε ερµηνεύοντας η κυρία Γεννηµατά τα «διλήµµατα» του κ. Μητσοτάκη, τα οποία µεταφράζουν περαιτέρω συνεργάτες της υποστηρίζοντας ότι η ηγεσία της Ν∆ ενδέχεται να επιδιώξει από το πρώτο διάστηµα διακυβέρνησης να κλείσει οριστικά τον κύκλο της απλής αναλογικής. Πώς; Κάνοντας εκλογές µε απλή αναλογική, έχοντας προηγουµένως ψηφίσει την αλλαγή του νόµου.

Στο σηµείο αυτό επανέρχεται η κυρία Γεννηµατά για να υπενθυµίσει µε νόηµα τα λογικά βήµατα: «Αν στην επόµενη Βουλή δεν βρεθούν 200 βουλευτές για να αλλάξει ο εκλογικός νόµος, τότε οι πρώτες εκλογές που θα γίνουν θα γίνουν µε απλή αναλογική. Η συνταγµατική αναθεώρηση επίσης για να ολοκληρωθεί, και µάλιστα µε ένα προοδευτικό πρόσηµο στα περισσότερα άρθρα, χρειάζεται 180 βουλευτές».

Πηγή το ΕΘΝΟΣ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Γεννηματά από Χαλκίδα: Οι «πρώτη φορά Αριστερά», δημιούργησαν την νέα δεξιά

kostas.karatzas

Ψήφος αποδήμων: Και τώρα ελιγμοί στην αναθεώρηση και δεύτερος γύρος διαλόγου

kostas.karatzas

Παραμένει εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ ο Παύλος Χρηστίδης

kostas.karatzas

Π. Γερουλάνος: Δημοκράτικο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ η απάντηση στην «παρωδία»

kostas.karatzas

Αιχμηρή παρέμβαση Μαλέλη για τη στάση του ΚΙΝΑΛ στην ψηφοφορία για το άσυλο

kostas.karatzas

Ανανεωμένα κατά 72% τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας-Όλα τα ονόματα

kostas.karatzas

Επίθεση με μολότοφ έξω από τα γραφεία του ΚΙΝΑΛ – Δύο επιθέσεις σε 20 λεπτά

kostas.karatzas

Καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση των τελικών αποτελεσμάτων – Τι λένε πηγές του ΥΠΕΣ

kostas.karatzas

Αποσύρει την υποψηφιότητά του από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Σεβαστάκης

kostas.karatzas

Χαμηλή έως μηδενική η προσέλευση στις κάλπες στα Νέα Στύρα

kostas.karatzas

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε το αίτημα Τσίπρα για εκλογές στις 7 Ιουλίου

kostas.karatzas

Στο μυαλό του Τσίπρα: Τα σενάρια για τις εθνικές εκλογές – Ποιοι πιέζουν την κυβέρνηση, ποιοι φοβούνται εκτροχιασμό

kostas.karatzas

Εν όψει εκλογών επιστρέφονται πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας

kostas.karatzas

ΚΙΝΑΛ: Πρόεδρος Δημοκρατίας από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο

kostas.karatzas

Την Κυριακή λήγει η προθεσμία κατάθεσης των συνδυασμών για τις εκλογές στο Πρωτοδικείο

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ