16 C
Νέα Στύρα
29 Ιανουαρίου, 2020
NEASTYRANEWS.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανίδα υπουργός Αμυνας σε Μητσοτάκη: Είσαι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδος

Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί διαθέτει μια ρεαλιστική και στιβαρή ατζέντα για να φέρει καλές δουλειές και ανάπτυξη στην οικονομία.

Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησαν σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, με θέμα «Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Εγγυούμαστε την ασφάλεια της ΕΕ, χτίζουμε το κοινό μας μέλλον». Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας επισήμανε ότι η Ελλάδα δικαιούται μία καλή θέση στο success story της Ευρώπης και πρόσθεσε, απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη: «Ξέρω ότι εσύ Κυριάκο θα διαμορφώσεις το νέο success story της Ελλάδας ως μελλοντικός πρωθυπουργός».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε την ανάγκη να συμμετάσχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή συζήτηση για την κοινή άμυνα και ασφάλεια της ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι στα σύνορα της Ευρώπης και θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα κοινά σύνορα.

Είναι κρίμα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση γιατί δεν είναι στις προτεραιότητές της. Ακόμη, έθεσε το θέμα της απαραίτητης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε σχέση με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην Συρία και αναφέρθηκε στην επιστολή με την οποία ζητά την αναστολή ή και την αποβολή του ουγγρικού κόμματος από το ΕΛΚ. Η ΝΔ έθεσε δημοσίως το θέμα του ουγγρικού κόμματος, είπε ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με το ΑΠΕ, και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας αλλά μας είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι μία άλλη χώρα δεν συμμετέχει στην κοινή ευθύνη για το προσφυγικό πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε και την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής αμυντικής πολιτικής της ΕΕ και η Ελλάδα να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή συζήτηση, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση αυτή αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα που ξοδεύει για την άμυνα περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ της. Η ευρωπαϊκή αμυντική δομή μπορεί να είναι πυλώνας της ειρήνης και η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή συζήτηση, τόνισε.

Μήνυμα αλληλεγγύης στη Κύπρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν στην ανάγκη της τήρησης του διεθνούς δικαίου στο Κυπριακό και στις εξελίξεις που διαμορφώνονται αναφορικά με την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Η Γερμανίδα υπουργός είπε ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα αλληλεγγύης στην κατεύθυνση της τήρησης του διεθνούς δικαίου για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης καλωσόρισε την τοποθέτηση της Γερμανίδας υπουργού και επισήμανε την ανάγκη προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και υπογράμμισε την επιθετικότητα της Τουρκίας.

«Κοινός προϋπολογισμός στην άμυνα»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να διαμορφώσει το επόμενο success story στην κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα.

Η Ευρώπη, είπε, πρέπει να αποκτήσει κοινή και ισχυρή φωνή στις περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις όπως της Συρίας και να μπορεί να δράσει ενιαία όταν είναι απαραίτητο. Είπε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί κοινός προϋπολογισμός, κοινή έρευνα στον αμυντικό τομέα αλλά και δυνατότητα κοινής εκπαίδευσης και αποστολών. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή αμυντική ένωση, είπε, και η διατλαντική ένωση να γίνει περισσότερο ευρωπαϊκή. Σημείωσε ότι στις κρίσεις στο Ιράκ και στην Συρία πολλές ευρωπαϊκές χώρες εμπλέκονται αλλά δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή στάση.

Η Γερμανίδα υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη λέγοντας ότι όλα τα ακροδεξιά κόμματα που δρουν στις χώρες, από το AFD μέχρι την Χρυσή Αυγή, θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη «και αυτό είναι κάτι που δεν θα τους επιτρέψουμε. Γιατί ο κόσμος χρειάζεται μία ισχυρή ΕΕ περισσότερο παρά ποτέ».

Πηγή: iefimerida.gr

Το νέο blog με την επιμέλεια του neastyranews.gr
Περιέχει μόνο φωτογραφίες που αξίζει να δείτε 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κώστας Μαρκόπουλος για διάγγελμα Τσίπρα: «Αλέξη δεν πιστεύουμε .. λέξη»

kostas.karatzas

Μητσοτάκης: Θα αποδοθούν ευθύνες για Μόρια και Μάτι

kostas.karatzas

ΝΟΔΕ ΕΥΒΟΙΑΣ: Ανοικτή συνάντηση στη Χαλκίδα

kostas.karatzas

Ζάχος Χατζηνικολής: Η παρουσία του Γιάννη Μανώλη στη Βουλή θα ωφελήσει πολύ την Καρυστία μας

kostas.karatzas

Συνάντηση Δένδια – Χαφτάρ: Τα τρία αιτήματα της Ελλάδας – Τι ζητάει η Αθήνα από το Βερολίνο

author-14

Δημοσκόπηση Pulse: Κύμα αισιοδοξίας με τη νέα κυβέρνηση

kostas.karatzas

Κοντονής: Οι μολότοφ και σκοτώνουν και έχουν σκοτώσει

kostas.karatzas

Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Κάρυστο στις 3 Μαΐου

kostas.karatzas

Συνάντηση Μέρκελ-Μητσοτάκη: Το σχέδιο για τη χώρα που θα τής παρουσιάσει ο πρωθυπουργός

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ