17.3 C
Nea Stira
Οκτώβριος 18, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Κατρούγκαλος: «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διανύουν την καλύτερη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία τους»

«Ισορροπημένη συμφωνία» χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζοντας σε ομιλίας που πραγματοποίησε στο think tank «Transatlantic Leadership Network» στην Ουάσινγκτον ότι «κατάφερε να διασφαλίσει τα ζωτικά συμφέροντα και των δύο χωρών».

Στην ομιλία του ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σημειώνοντας ότι «διανύουν την καλύτερη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία τους» ενώ πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ πλέον αναγνωρίζουν έμπρακτα τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην Τουρκία την οποία χαρακτήρισε «μεγάλο και συχνά απρόβλεπτο γείτονα» προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε μία από τις λίγες χώρες που υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας».

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, συμμετείχαν ως βασικοί ομιλητές ο κ. Κατρούγκαλος, ο πρόεδρος του Transatlantic Leadership Network Michael Haltzel και η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη, η οποία υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Ουάσιγκτον ως ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος ανεξαρτήτως από το πως εξελίσσονται οι άλλες συμμαχίες στη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στις διαχρονικές αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες, όπως είπε, στηρίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αναγνώριση της σύγχρονης φιλελεύθερης διεθνούς τάξης. Υπό αυτό το πρίσμα, επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενεργητική της πολιτική σε αυτούς τους βασικούς πυλώνες, έχοντας ως κύριο στόχο να καταστεί εξαγωγέας σταθερότητας σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

«Προσπαθήσαμε να εξάγουμε τη σταθερότητα που έχουμε ως έθνος, σε μια πολύ ασταθή περιοχή. Υπάρχει ένα τρίγωνο αστάθειας που ξεκινάει από την Ουκρανία, επεκτείνεται νότια στη Λιβύη και καταλήγει ανατολικά στη Συρία. Σε αυτό το μέρος του πλανήτη, είναι πραγματικά απαραίτητο να έχουμε διπλωματικές προσπάθειες για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον για την προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, οι πρωτοβουλίες που αφορούν τα διάφορα πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο εντάσσονται σε αυτή τη γενικότερη θεώρηση, καθώς αποσκοπούν μέσα από συνεργίες να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Διμερείς Σχέσεις με ΗΠΑ

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διανύουν την καλύτερη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία τους και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πλέον αναγνωρίζουν έμπρακτα τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, αυτή η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων οφείλεται στην «πλήρη ευθυγράμμιση των συμφερόντων» των δύο χωρών. Όπως εξήγησε, αυτή η ταύτιση οφείλεται στον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα αλλά και στο κοινό ενδιαφέρον για την ενίσχυση της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης.

Τουρκία

Χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως έναν «μεγάλο και συχνά απρόβλεπτο γείτονα», ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η συνεχιζόμενη απειλή του casus belli αποτελεί ένα απαρχαιωμένο στοιχείο της εξωτερική πολιτικής της γειτονικής χώρας, καθώς συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, εξήγησε ότι η Ελλάδα εκπέμπει πάντα ένα θετικό μήνυμα και συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, καθώς επιθυμεί να έχει έναν ουσιαστικό διάλογο που θα στηρίζεται στις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

«Δεν επιδιώκουμε να επωφεληθούμε από την πολιτική αποχώρηση της Τουρκίας από τη Δύση… Αυτή τη στιγμή είμαστε μία από τις λίγες χώρες που υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας…Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να έχει μια φιλική, ευρωπαϊκή και όχι εχθρική Τουρκία στα ανατολικά της σύνορα. Και πιστεύουμε ότι διατηρώντας ζωντανή αυτήν την ευρωπαϊκή προοπτική, η ΕΕ μπορεί να ασκήσει κάποια επιρροή στις πολιτικές της γειτονικής μας χώρας και να την βοηθήσει να συγκλίνει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» ανέφερε.

Σκόπια

Κάνοντας λόγο για θεαματική βελτίωση των διμερών σχέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εκπέμπει το μήνυμα ότι στην περιοχή των Βαλκανίων είναι δυνατόν να επιλυθούν σημαντικές διαφορές, μέσω του πολιτικού διαλόγου. Αναγνώρισε τη συναισθηματική φόρτιση που έχει προκαλέσει το συγκεκριμένο θέμα. Παρόλα όμως αυτά, έκανε λόγο για μια ισορροπημένη συμφωνία, η οποία, όπως είπε, στηρίχθηκε στη διπλωματία και κατάφερε να διασφαλίσει τα ζωτικά συμφέροντα και των δύο χωρών. Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία πως με την πάροδο του χρόνου η αποδοχή της συμφωνίας θα ενισχυθεί, καθώς θα αρχίσουν να γίνονται ορατά τα πραγματικά της κέρδη.

Γεωπολιτικό Όραμα της Ελλάδας: Πολιτική Γέφυρα και Διαμεσολαβητής

Αναλύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της χώρας μας, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι η γεωγραφική θέση, ο δυτικός πολιτικός προσανατολισμός, αλλά και οι ιστορικοί και πολιτικοί δεσμοί με τις χώρες του αραβικού κόσμου, επιτρέπουν στην Ελλάδα να επιδιώξει τον ρόλο μιας «πολιτικής γέφυρας» που θα την καταστήσει έναν σημαντικό διαμεσολαβητή στην ευρύτερη περιοχή.

«Μπορούμε να είμαστε μια γέφυρα μεταξύ της δύσης και του αραβικού κόσμου. Ποτέ δεν υπήρξαμε αποικιακή δύναμη. Είχαμε μια σημαντική διασπορά, η οποία ζούσε αρμονικά στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Και γι ‘αυτό τον λόγο, προσπαθούμε να αναπτύξουμε αυτό το δίκτυο συνεργασίας με όλες αυτές τις φιλικές χώρες και να επεκτείνουμε τα τριμερή προγράμματα στις χώρες του Κόλπου, ξεκινώντας από τα Εμιράτα. Με τα Εμιράτα έχουμε μια πολύ προωθημένη οικονομική και ακόμη στρατιωτική συνεργασία. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε ως πολιτική γέφυρα μεταξύ άλλων σημαντικών χωρών στον κόσμο, όπως η Ρωσία και η Κίνα».

Ρωσία

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι η καταδίκη της συμπεριφοράς της Ρωσίας σε περιπτώσεις όπως αυτή που αφορά την προσάρτηση της Κριμαίας αποτελεί θέση αρχής για μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει το διεθνές δίκαιο ως θεμέλιο της εξωτερικής της πολιτικής. Παρόλα όμως αυτά, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η Δύση δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον στρατηγικό στόχο για την επανένταξη της Ρωσίας στο δυτικό σύστημα ασφαλείας.

«Έχοντας ως στρατηγικό στόχο την επανεισαγωγή της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή μας αρχιτεκτονική ασφαλείας, θεωρούμε τους εαυτούς μας (Ελλάδα) ως ένα είδος συνομιλητή μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, επειδή έχουμε ιστορικούς δεσμούς και κοινή θρησκεία και μια παράδοση καλών διμερών σχέσεων. Παρόλο που έχουμε αυτή τη γενική θέση, όταν το περασμένο καλοκαίρι οι υπηρεσίες μας ανακάλυψαν τις καταπατήσεις των Ρώσων διπλωματών, χωρίς κανένα δισταγμό τους απελάσαμε».

Κίνα

Αναφερόμενος στις αμερικανικές ανησυχίες για την κινεζική επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι οι κινεζικές επενδύσεις εντάσσονται στο σκεπτικό του οικονομικού μοντέλου που θέλει να καταστήσει τη χώρα μας ως κόμβο μεταφορών και ενέργειας. Υπογράμμισε, οι κινεζικές επενδύσεις είναι πολύ χαμηλότερες σε απόλυτους αριθμούς από αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ξεκαθάρισε ότι η οικονομική συνεργασία δεν υπονομεύει την πολιτική δέσμευση της Ελλάδας προς τους συμμάχους της και δεν συνιστά εγκατάλειψή των αξιών που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας.

«Αυτό που κάνει την Ελλάδα περισσότερο εμφανή ως προορισμό κινεζικών επενδύσεων είναι το λιμάνι του Πειραιά, αλλά προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε αυτή την οικονομική μας φιλοδοξία με τα ευρωπαϊκά σχέδια σύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία και μέσα στην πολιτική μας κοινότητα. Με άλλα λόγια, αυτός ο τύπος επένδυσης δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλειά μας».

Προσφυγική Κρίση

Σχετικά με την προσφυγική κρίση, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι είναι υπερήφανος που η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει την ταυτόχρονη θύελλα δύο διαφορετικών κρίσεων, της οικονομικής και της προσφυγικής. «Θα προσπαθήσουμε να είμαστε μια θετική πολιτική δύναμη, υπερασπιζόμενοι τις θεμελιώδεις αξίες που μοιραζόμαστε μαζί σας και ταυτόχρονα να παίζουμε έναν εποικοδομητικό και σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή μας», κατέληξε.

Για την δημιουργία αυτού του άρθρου αντλήθηκαν πληροφορίες από pronews.gr

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Σε κώμα ο Τάκης Μόσχος, μετά από αλλεπάλληλα εγκεφαλικά

kostas.karatzas

Δημόσιοι υπάλληλοι: Άδειες και μειωμένο ωράριο για τους γονείς

kostas.karatzas

Προσφυγή 16 Πολιτειών εναντίον της κατάστασης εκτάκτου αναγκης που κήρυξε ο Τραμπ

kostas.karatzas

«SOS» από το νοσοκομείο Ρόδου: Χωρίς γιατρούς η παιδιατρική κλινική

kostas.karatzas

Το πρώτο καταδυτικό πάρκο στην Ελλάδα στην Κυνουρία Αρκαδίας

kostas.karatzas

Ο φόρος τιμής στους Έλληνες Ήρωες του Πολέμου της Κορέας

kostas.karatzas

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Στο… κίτρινο Αττική, Εύβοια, Κρήτη, Πελοπόννησος και Αιγαίο

kostas.karatzas

Πάλι παίζουν παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη

kostas.karatzas

Δυναμώνει η εποχική γρίπη: Έξι ασθενείς σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους

kostas.karatzas

Παναγιωτόπουλος: Ένοπλες Δυνάμεις και Λιμενικό καταστρώνουν νέο σχέδιο επιτήρησης στο Αιγαίο

kostas.karatzas

Ραφήνα – Προσέκρουσε πλοίο στο λιμάνι

kostas.karatzas

Η Deutsche Telekom επενδύει στην κινητή 5G και στο γρήγορο Ίντερνετ στην Ελλάδα

kostas.karatzas

Ψηλά στις προτιμήσεις των Γερμανών τη φετινή τουριστική περίοδο, Τουρκία και Ελλάδα

kostas.karatzas

«Φωτιά» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας για τους S-400

kostas.karatzas

Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα : Απολιγνιτοποίηση στους βασικούς στόχους

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ