14.5 C
Nea Stira
Νοέμβριος 16, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ. Γεννηματά: Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει χωρίς το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά ούτε μόνο με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Με πληροφορίες από το kontranews.gr

«”Σχέδιο Ελλάδα”, για ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, το σχέδιο εξόδου από την κρίση» είναι η ατζέντα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, όπως εξήγησε σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Στο Καρφί».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, συνεδευκρίνησε τα ακόλουθα: «Θα μιλήσουμε συγκεκριμένα φέτος για τις πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για να το πετύχουμε. Σταθερά μακριά από ευχολόγια, ανέξοδες υποσχέσεις ή λαϊκίστικα συνθήματα κενά περιεχομένου, που συνήθως ακούγονται αλλά διαψεύδονται ταχύτατα.

Μακριά οπωσδήποτε από διχαστικά κηρύγματα, που μας έχουν συνηθίσει και συνεχίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά, σε συνεργασία με Φορείς και την κοινωνία των πολιτών, προγραμματίζουμε , σε αυτή την Έκθεση, να δώσουμε έμφαση στη σύγχρονη παράμετρο της κλιματικής αλλαγής, που προβληματίζει το σήμερα, πολύ δε περισσότερο θα καθορίσει το αύριο των παιδιών μας».

Αναφορικά με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και ερωτηθείσα ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; εάν θα εκλέξει ηγεσία και νέα όργανα ή θα έχει μόνο ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα η κ. Γεννηματά δήλωσε: «Η πορεία μας είναι σαφής, αποφασίστηκε ομόφωνα, στο πρόσφατο Συνέδριο πριν 5 μήνες. Όλα τα κόμματα κάνουν ένα βήμα πίσω στη λειτουργία τους και δρουν πολιτικά και οργανωτικά μέσα από το Κίνημα Αλλαγής.

Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μέσα από το κίνημα αλλαγής και πρωταγωνιστεί στην καθιέρωση και στην άνοδο του καινούργιου. Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι κόμμα που γέννησε η κρίση, δεν αποτελεί περιστασιακή επιλογή, είναι ο πολιτικός φορέας που εκφράζει σήμερα και στο μέλλον τις παρακαταθήκες της παράταξής μας.

Νοιώθουμε βαριά στους ώμους μας την κληρονομιά αυτής της ιστορικής διαδρομής και έχουμε βαθύ το αίσθημα της πατριωτικής ευθύνης. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν και για τίποτα αυτή την πλούσια κληρονομιά. Αλλά και δεν φοβόμαστε ακούγοντας τη βουή των επερχόμενων γεγονότων να χαράξουμε νέους δρόμους. Έχω ισχυρή την πεποίθηση ότι αυτούς τους δρόμους που ακολουθούμε θα επέλεγε ο ιδρυτής και ηγέτης του ΠΑΣΟΚ στην είσοδο της νέας εποχής. Δεν υπερασπιζόμαστε τη διαδρομή μας με σημειωτόν στα χαρακώματα αλλά κοιτώντας μπροστά και ανοίγοντας νέους δρόμους».

Παράλληλα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑλ σχολιάζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπογράμμισε: «Εστιάζουν περισσότερο στην εικόνα και την επικοινωνιακή προβολή στα εύκολα, τα δύσκολα πάνε πίσω. Συνεχίζουν την ανούσια αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψουν ότι εφαρμόζουν κατά γράμμα πολιτικές και δεσμεύσεις Τσίπρα. Η αέναη κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη βολεύει και τους δύο.

Ο καθένας έχει τον Δράκο που θέλει στο δικό του παραμύθι. Η Κυβέρνηση δεν έχει συνολικό σχέδιο, έχει όμως συντηρητική ατζέντα που άρχισε να ανοίγει. Πιο συγκεκριμένα: Υποχώρησε στους δανειστές όσο αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ακόμα και η κ. Λαγκάρντ προτείνει τη διαπραγμάτευση.

Το περίφημο επιτελικό κράτος αποδείχθηκε ένα σκληρό συγκεντρωτικό Πρωθυπουργικοκεντρικό μοντέλο, με δομικά χαρακτηριστικά που γεννούν προβληματισμό σε ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου (για παράδειγμα τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του Υπ. Δικαιοσύνης και του τέως Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη). Το κοινοβουλευτικό έργο συνεχίζει να υποβαθμίζεται με τροχάδην νομοθέτηση και εκπρόθεσμες τροπολογίες.

Το προσφυγικό, όπου πέρα από κενά λόγια, πρακτικά συνεχίζουν την ίδια πολιτική που έφερε σε αδιέξοδο τα νησιά και οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση. Στην Αυτοδιοίκηση, με προχειρότητες και ακροβατώντας στα όρια της συνταγματικότητας, κατάφεραν ήδη το ακατόρθωτο, να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο το θεσμικό χάος που ήδη είχε προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον “Κλεισθένη”. Όσο για την περιβόητη “αριστεία” απεδείχθη λόγια του αέρα για τον κ. Μητσοτάκη, διορισμός χωρίς πτυχίο με τροπολογία πλυντήριο. Τα πρώτα αρνητικά δείγματα είναι πλέον ορατά».

Για τον εκλογικό νόμο η Φώφη Γεννηματά επέμεινε στην αναγκαιότητα αλλαγής και την κατάργηση της απλής αναλογικής αλλά διευκρίνισε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στον οποιοδήποτε μονομερή κυβερνητικό χειρισμό. Το εκλογικό σύστημα πιστεύουμε πως πρέπει να είναι δίκαιο και αναλογικότερο και ταυτοχρόνως να διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και την πολιτική σταθερότητα, με περιορισμό του μπόνους των πενήντα εδρών».

Ερωτηθείσα εάν διαβλέπει πιθανότητες συγκλίσεων ή συναινέσεων με την κυβέρνηση στα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε: «Η εθνική συνεννόηση για τα εθνικά θέματα και τα μείζονα ζητήματα λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, όπως αυτά που αναφέρετε, είναι πάγια θέση μας και σταθερή επιδίωξή μας.

Όμως αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μας αλλά και από τους άλλους. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη διχαστική πολιτική τους και τη μονόπλευρη μικροκομματική τους αντίληψη. Εμείς επιμένουμε σταθερά στη συνεννόηση, δεν μπορώ να πω όμως ότι διαβλέπω διάθεση από τους άλλους, παράδειγμα ο χειρισμός του κ. Μητσοτάκη στο θέμα του ασύλου, όπου αρνήθηκε τη διαμόρφωση θέσης με ευρεία πλειοψηφία».

Επίσης, αναφορικά με την μετεξέλιξη και τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και στην ερώτηση τι θα πράξει το ΚΙΝΑΛ εάν δεχθεί πρόσκληση για διάλογο, η κ. Γεννηματά απήντησε: «Η κεντροαριστερή συνείδηση δεν αποκτιέται ούτε με δηλώσεις, ούτε σε κλειστά συνέδρια.

Η σοσιαλδημοκρατία δεν εμπεδώνεται ούτε με τον Καμμένο, ούτε με τον “Πολακισμό”. Οι μεγάλες προοδευτικές συνεργασίες δεν επιβάλλονται από την κορυφή στη βάση, αλλά αντίστροφα».

Στην ερώτηση εάν πρέπει να διερευνηθούν από τη Βουλή διάφορες υποθέσεις η κ.Γεννηματά εξέφρασε την θέση: «Δεν επιθυμούμε την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η νομιμότητα δεν πρέπει να διαπερνά απαρέγκλιτα κάθε πτυχή της κυβερνητικής δράσης».

Τέλος για την ένταση που υπάρχει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε: «Η Ελλάδα δεν διεκδικεί ούτε παραχωρεί τίποτα. Τα εθνικά θέματα είναι αναγκαίο να προσεγγίζονται με αποφασιστικότητα, σοβαρότητα και νηφαλιότητα…

Καλούμε τη νέα Κυβέρνηση να μην επαναλάβει τα φαινόμενα διπλωματίας εν κρυπτώ, με την παράλειψη ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών και τις απροετοίμαστες έως “αψυχολόγητες” κινήσεις και δηλώσεις, που βιώσαμε επανειλημμένως επί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Την υποψηφιότητα Ασημακοπούλου για Ευρωβουλή ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

kostas.karatzas

Οργή Τσίπρα για τους βουλευτές της ΝΔ: «Είστε και ρεβανσιστές και δειλοί»

kostas.karatzas

Δανάη Στράτου: Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν είπε ποτέ «αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες»

kostas.karatzas

Υποψήφιος ευρωβουλευτής ο Κουρουμπλής μετά από πρόταση Τσίπρα

kostas.karatzas

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ

kostas.karatzas

Ο Κώστας Ρουσσόπουλος αναλαμβάνει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Θανάση Ζεμπίλη

kostas.karatzas

Παρέμβαση Ε.Αποστολάκη για να λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται οι στρατιωτικοί

kostas.karatzas

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Νέα πρόταση για τις βουλευτικές αποζημιώσεις

kostas.karatzas

Ο Νάσος Ηλιόπουλος υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα

kostas.karatzas

Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου

kostas.karatzas

Παραμένει εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ ο Παύλος Χρηστίδης

kostas.karatzas

Τσίπρας: Το παιχνίδι δεν κρίνεται στο πρώτο ημίχρονο

kostas.karatzas

Αλέξης Τσίπρας: Είμαστε περήφανοι γιατί δώσαμε την 13η σύνταξη

kostas.karatzas

Ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ

kostas.karatzas

ΕΥΑ ΚΑΪΛΗ: Μην βιάζεστε να συγχαρείτε τα Σκόπια-Σεβαστείτε τους Μακεδόνες

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ