17.9 C
Nea Stira
Νοέμβριος 12, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται μαζικές ελληνοποιήσεις – εξπρές με φόντο τις κάλπες

Πηγή πληροφοριών: parapolitika.gr

NEWSROOM NEASTYRANEWS.GR

Ακόµα πιο εύκολη θα γίνει στο εξής η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, µια κίνηση που εγείρει ερωτήµατα για την πολιτική και εκλογική στόχευση της κυβέρνησης µέσω της κίνησης αυτής, ιδίως µάλιστα όταν έχει ήδη προηγηθεί η κατακόρυφη αύξηση των λεγόµενων «ελληνοποιήσεων» την τελευταία τετραετία.

Συγκεκριµένα, όπως προανήγγειλε ο ειδικός γραµµατέας Ιθαγένειας, Λάµπρος Μπαλτσιώτης, στις αρχές του νέου έτους θα κατατεθεί στη Βουλή το νοµοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη µεταρρύθµιση της απονοµής ιθαγένειας, που θα κάνει πιο εύκολη και γρήγορη τη διαδικασία µε πέντε βασικούς τρόπους:

Οι υποψήφιοι, για να λάβουν ελληνική ιθαγένεια µέσω πολιτογράφησης, θα πρέπει να απαντούν σωστά σε 20 από 30 ερωτήσεις. Το σύνολο, ωστόσο, και των 300 πιθανών ερωτήσεων θα είναι διαθέσιµες εκ των προτέρων σε ιστοσελίδα που θα είναι ανοιχτή και προσβάσιµη σε όλους.

Το παράβολο πολιτογράφησης µειώνεται στα 550 ευρώ από τα 700 ευρώ.

Ο χρόνος της διαδικασίας πολιτογράφησης µειώνεται κατά πολύ, µετά την προβλεπόµενη υπαγωγή στο υπουργείο Εσωτερικών και την οµογενοποίηση των ∆ιευθύνσεων Αστικής Κατάστασης που ανήκουν σήµερα στις Αποκεντρωµένες ∆ιοικήσεις (θα µετονοµαστούν σε Περιφερειακές

∆ιευθύνσεις Ιθαγένειας) και τη µεταβίβαση σε αυτές της αρµοδιότητας για την πολιτογράφηση αλλογενών.

Το νοµοσχέδιο προβλέπει, επίσης, τη θέσπιση ευέλικτου πλαισίου για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στους ανιθαγενείς Ελληνες Ροµά, καθώς και, σε συνεργασία µε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την αντιµετώπιση συνολικά των ανιθαγενών που ζουν σήµερα στην Ελλάδα.

Θεσµοθετείται ειδικό, ενιαίο πανελλαδικά, τεστ για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, σε συνεργασία µε το υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε όσοι κρίνονται ότι κατέχουν γλωσσική επάρκεια να µην εξετάζονται στη γλώσσα από την Επιτροπή Πολιτογράφησης. Ηδη από τον περασµένο Απρίλιο η ιθαγένεια διά της πολιτογράφησης έγινε πιο εύκολη, καθώς το δικαίωµα πολιτογράφησης απέκτησαν όσοι µένουν νόµιµα στην Ελλάδα για τουλάχιστον 12 χρόνια, ακόµα και αν δεν έχουν συγκεκριµένους τύπους αδειών παραµονής, ενώ η άδεια διαµονής επ’ αόριστον και η άδεια δεκαετούς διαµονής προστέθηκαν στις άδειες που δίνουν δικαίωµα πολιτογράφησης στα επτά έτη.

Πέρα, όµως, από τη διευκόλυνση της απόκτησης ιθαγένειας στο εξής, ο αριθµός των ατόµων που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια την τελευταία τετραετία ήδη προκαλεί εύλογα ερωτήµατα: Από 14.178 το 2015 εκτοξεύτηκαν στα 33.487 το 2016 και ανέβηκαν ακόµα περισσότερο, στα 34.814, το 2017. Το ζήτηµα ανέδειξε πρόσφατα µε ερώτησή του στη Βουλή και ο βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα δραστική αύξηση στις “ελληνοποιήσεις” µεταναστών», σηµειώνει ο τοµεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.∆., τονίζοντας ότι «σύµφωνα µε επίσηµα στοιχεία της ∆ιεύθυνσης Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, τα τελευταία τρία έτη καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση στην έγκριση αιτήσεων για την απόδοση ιθαγένειας, η οποία αγγίζει το 136,9%!».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στην απάντησή του ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, παραθέτει τα στοιχεία που αναφέραµε πιο πάνω και προσθέτει ακόµα ένα, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Οι εκκρεµότητες αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από 24/3/2010 (εφαρµογή νόµου 3838/2010) έως 9/11/2018 είναι συνολικά 49.711». Σύµφωνα µε τα όσα λέει στην απάντησή του ο κ. Χαρίτσης, η εκτόξευση των λεγόµενων «ελληνοποιήσεων» κατά τα έτη 2016 και 2017, «οφείλεται στην εφαρµογή των άρθρων 1Α και 1Β του Ν. 4332/2015, µε τον οποίον καθιερώθηκαν ειδικές διαδικασίες για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά των νόµιµων µεταναστών που γεννιούνται, µεγαλώνουν και φοιτούν στην Ελλάδα».

Θυµίζουµε ότι η τροποποίηση του κώδικα της ελληνικής ιθαγένειας, που είχε ψηφιστεί το 2015 εν µέσω αντιδράσεων από τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, έδωσε το δικαίωµα πρόσκτησης ιθαγένειας: α) στα τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση εγγραφής και φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης και νόµιµης συνεχούς παραµονής στη χώρα ενός εκ των γονέων τους, για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα, β) στους ανήλικους αλλοδαπούς που κατοικούν µόνιµα και νόµιµα στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και γ) στους αλλοδαπούς που κατοικούν µόνιµα και νόµιµα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ, εφόσον διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Σεισμικές δονήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ από την «πασοκοποίηση»

kostas.karatzas

Τουρκικές εκλογές: Πόσο θα επηρεάσουν οι νέοι που ψηφίζουν πρώτη φορά το αποτέλεσμα

kostas.karatzas

Επαναληπτικές εκλογές: Ελεύθερα τα διόδια σήμερα για τους ψηφοφόρους

kostas.karatzas

Μητσοτάκης: Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων – Ανοικτή το καλοκαίρι η Βουλή

kostas.karatzas

Τσίπρας για Μητσοτάκη και “Makedonia”: Όλα τα έξυπνα τα κρατάει για τον εαυτό του ο μπαγάσας

kostas.karatzas

Νέος μποναμάς ΣΥΡΙΖΑ: Αναδρομικά μαζί με τις συντάξεις στους απόστρατους

kostas.karatzas

Κατσίκης: «Θα ρίξουμε την κυβέρνηση πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή»

kostas.karatzas

ΣΥΡΙΖΑ: Η σιωπή Μητσοτάκη ισοδυναμεί με στήριξη στις ακροδεξιές κινητοποιήσεις

kostas.karatzas

Πας μη ΣΥΡΙΖΑίος… ακροδεξιός για την κυβέρνηση! Στο στόχαστρο όσοι διαφωνούν

kostas.karatzas

Στα άκρα η σύγκρουση για τη συμφωνία με τα Σκόπια – Προς αποχώρηση το ΚΚΕ

kostas.karatzas

Κωνσταντινούπολη: Επαναλαμβάνονται οι δημοτικές εκλογές

kostas.karatzas

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την καταδίκη όσων ψήνουν χοιρινό κοντά σε μουσουλμανικούς καταυλισμούς

kostas.karatzas

Βρούτσης: Παρελθόν από σήμερα οι “χρυσές” συντάξεις του ΣΥΡΙΖΑ

kostas.karatzas

Ο Αλέξης Τσίπρας βγάζει μπροστά νέα ομάδα κρούσης

kostas.karatzas

Η κυβέρνηση «ξηλώνει» την Θάνου – Εντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ