23.5 C
Nea Stira
Οκτώβριος 19, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση του Γ.Μαρίνου ΚΚΕ για τις συνθήκες δουλειάς των δασεργατών και άλλων εργαζομένων στην Εύβοια σε συνθήκες καύσωνα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Μέτρα προστασίας των δασεργατών της Εύβοιας καθώς και άλλων εργαζόμενων που εκτελούν εργασίες σε συνθήκες καύσωνα.

Το Υπουργείο Υγείας, στις 31/05/2019, με έγγραφό του υπογεγραμμένο από τον Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζο, ενημέρωσε όλα τα υπουργεία, υπηρεσίες κτλ για την «Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα» (Υπουργείο Υγείας Αριθ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π. οικ.40957). Στις 26/06/2019 ακολούθησε σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας (Aρ. Πρωτ.: 271108-ΣΕΠΕ – κεντρική υπηρεσία) «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα» το οποίο επικαλείται και προηγούμενο πιο αναλυτικό κείμενο των ίδιων υπηρεσιών (αρ. πρωτ. οικ. 20716/23.06.2015).

Πέρα από τις αναφορές που γίνονται στα συγκεκριμένα έγγραφα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό οι υψηλές θερμοκρασίες και ευχές για τη μείωση των επιπτώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό, επί της ουσίας τίποτα συγκεκριμένα δεν είναι νομοθετημένο. Αυτό διαπιστώνεται από τα ίδια τα πάρα πάνω κείμενα όπου αναγράφεται ότι είναι «μη υποχρεωτικής γενικής εφαρμογής στο πλαίσιο της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας».

Από την άλλη το ίδιο το ΣΕΠΕ λόγω της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα αδυνατεί να διενεργήσει ελέγχους που απαιτούνται ενώ πλέον δεν έχει την υποδομή ούτε για να διενεργήσει μετρήσεις καθώς το αντίστοιχο τμήμα του έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια.

Όλα τα παραπάνω διευκολύνουν την εργοδοσία να εντείνει την εκμετάλλευση χωρίς όριο ακόμα και τις ημέρες του καύσωνα ή όπου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες με συνέπεια να έχουν καταγραφεί μέχρι και θάνατοι εργαζομένων από αυτές τις συνθήκες όπως πρόσφατα στις, 11 Ιουλίου 2019, που εργαζόμενη κατέληξε μετά από εργασία σε εξωτερικούς χώρους ενώ η θερμοκρασία ήταν 40 βαθμού υπό σκιά και ενώ προηγούμενα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, όπως κατήγγειλαν, είχαν απευθυνθεί στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.

Το πρόβλημα καταγράφεται και στη συμπεριφορά του ίδιου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ως εργοδότη των δασεργατών που εργάζονται με το απαράδεκτο καθεστώς της κοινωφέλειας με 8μηνες συμβάσεις για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων στην Εύβοια.

Τέτοιοι εργαζόμενοι, τις ημέρες που υπάρχει καύσωνας, εκτελούν αυτές τις υπαίθριες εργασίες στην Εύβοια, ενώ η μεγάλη απόσταση από τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ δυσκολεύει αν δεν αποκλείει την οποιοδήποτε παρέμβαση των υπηρεσιών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:

  • Για την άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38ο C και την πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή;
  • Για την αύξηση της χρηματοδότησης του ΣΕΠΕ και την επάνδρωση των υπηρεσιών με προσωπικό και μέσα;
  • Για τη μετατροπή των συμβάσεων των δασεργατών σε αορίστου χρόνου ώστε να εκτελούν τις εργασίες προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων όλο το χρόνο;

Οι βουλευτές

Γιώργος Μαρίνος

Χρήστος Κατσώτης

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Πέτσας για ΣΥΡΙΖΑ: Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια

kostas.karatzas

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προς αστυνομικούς: Bαράτε!

kostas.karatzas

Μητσοτάκης: Ο Καμμένος μπροστά στο πολιτικό του τέλος δεν διστάζει να λέει ό,τι θέλει

kostas.karatzas

Παράταση του Νόμου Κατσέλη μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου

kostas.karatzas

Τσίπρας για τον έναν χρόνο χωρίς μνημόνια: «Οι μνηστήρες επιχειρούν να γκρεμίσουν όσα με κόπο χτίσαμε»

kostas.karatzas

Στο 13% από 24% ο ΦΠΑ στα κράνη με εντολή Μητσοτάκη – Η επίσκεψη στο υπ. Μεταφορών

kostas.karatzas

Ο Σπήλιος Λιβανός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ

kostas.karatzas

Ψήφος αποδήμων: Και τώρα ελιγμοί στην αναθεώρηση και δεύτερος γύρος διαλόγου

kostas.karatzas

Παρέμβαση Ε.Αποστολάκη για να λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται οι στρατιωτικοί

kostas.karatzas

Αλέκος Αλαβάνος: Ο Τσίπρας έχει αριστερή αφετηρία αλλά πολύ δεξιά κατάληξη

kostas.karatzas

Με εντολή Μαξίμου η τροπολογία για τις πολλαπλές εκλογές τον Μάιο

kostas.karatzas

Μήνυση κατά του βουλευτή Συρίγου επειδή αποκαλεί «Σκοπιανούς» τους γείτονες

kostas.karatzas

ΝΔ: Όποιος βουλευτής στηρίξει τον Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία

kostas.karatzas

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το απόγευμα της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας

kostas.karatzas

Με τα μάτια σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι τώρα ο Τσίπρας -Στόχος να πάρει στελέχη

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ