28.9 C
Nea Stira
Αύγουστος 17, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση του Γ.Μαρίνου ΚΚΕ για τις συνθήκες δουλειάς των δασεργατών και άλλων εργαζομένων στην Εύβοια σε συνθήκες καύσωνα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Μέτρα προστασίας των δασεργατών της Εύβοιας καθώς και άλλων εργαζόμενων που εκτελούν εργασίες σε συνθήκες καύσωνα.

Το Υπουργείο Υγείας, στις 31/05/2019, με έγγραφό του υπογεγραμμένο από τον Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζο, ενημέρωσε όλα τα υπουργεία, υπηρεσίες κτλ για την «Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα» (Υπουργείο Υγείας Αριθ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π. οικ.40957). Στις 26/06/2019 ακολούθησε σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας (Aρ. Πρωτ.: 271108-ΣΕΠΕ – κεντρική υπηρεσία) «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα» το οποίο επικαλείται και προηγούμενο πιο αναλυτικό κείμενο των ίδιων υπηρεσιών (αρ. πρωτ. οικ. 20716/23.06.2015).

Πέρα από τις αναφορές που γίνονται στα συγκεκριμένα έγγραφα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό οι υψηλές θερμοκρασίες και ευχές για τη μείωση των επιπτώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό, επί της ουσίας τίποτα συγκεκριμένα δεν είναι νομοθετημένο. Αυτό διαπιστώνεται από τα ίδια τα πάρα πάνω κείμενα όπου αναγράφεται ότι είναι «μη υποχρεωτικής γενικής εφαρμογής στο πλαίσιο της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας».

Από την άλλη το ίδιο το ΣΕΠΕ λόγω της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα αδυνατεί να διενεργήσει ελέγχους που απαιτούνται ενώ πλέον δεν έχει την υποδομή ούτε για να διενεργήσει μετρήσεις καθώς το αντίστοιχο τμήμα του έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια.

Όλα τα παραπάνω διευκολύνουν την εργοδοσία να εντείνει την εκμετάλλευση χωρίς όριο ακόμα και τις ημέρες του καύσωνα ή όπου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες με συνέπεια να έχουν καταγραφεί μέχρι και θάνατοι εργαζομένων από αυτές τις συνθήκες όπως πρόσφατα στις, 11 Ιουλίου 2019, που εργαζόμενη κατέληξε μετά από εργασία σε εξωτερικούς χώρους ενώ η θερμοκρασία ήταν 40 βαθμού υπό σκιά και ενώ προηγούμενα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, όπως κατήγγειλαν, είχαν απευθυνθεί στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.

Το πρόβλημα καταγράφεται και στη συμπεριφορά του ίδιου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ως εργοδότη των δασεργατών που εργάζονται με το απαράδεκτο καθεστώς της κοινωφέλειας με 8μηνες συμβάσεις για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων στην Εύβοια.

Τέτοιοι εργαζόμενοι, τις ημέρες που υπάρχει καύσωνας, εκτελούν αυτές τις υπαίθριες εργασίες στην Εύβοια, ενώ η μεγάλη απόσταση από τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ δυσκολεύει αν δεν αποκλείει την οποιοδήποτε παρέμβαση των υπηρεσιών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:

  • Για την άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38ο C και την πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή;
  • Για την αύξηση της χρηματοδότησης του ΣΕΠΕ και την επάνδρωση των υπηρεσιών με προσωπικό και μέσα;
  • Για τη μετατροπή των συμβάσεων των δασεργατών σε αορίστου χρόνου ώστε να εκτελούν τις εργασίες προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων όλο το χρόνο;

Οι βουλευτές

Γιώργος Μαρίνος

Χρήστος Κατσώτης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επόμενος σταθμός η Βουλή για τον Μίλτο Χατζηγιαννάκη

kostas.karatzas

Κ. Μαρκόπουλος: Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα έγινε πραγματικότητα- Συγχαίρω τους 6 βουλευτές της Εύβοιας

kostas.karatzas

Στο 13% από 24% ο ΦΠΑ στα κράνη με εντολή Μητσοτάκη – Η επίσκεψη στο υπ. Μεταφορών

kostas.karatzas

Βόζεμπεργκ και Ασημακοπούλου δεν ψήφισαν Παπαδημούλη

kostas.karatzas

Ο Θεοδωράκης για την παραίτηση Αμυρά: Επιτέλους κι ένας που κάνει το αυτονόητο

kostas.karatzas

Μαρκόπουλος για την Ημέρα της Γυναίκας: Στην Ελλάδα, η Γυναίκα έχει Δικαιώματα, αλλά έχει και Ανασφάλεια Επιβίωσης

kostas.karatzas

Εντολή Μητσοτάκη σε υπουργούς: Stop σε προσλήψεις συγγενών και φρένο στους μετακλητούς

kostas.karatzas

Ο Πολάκης για τις διώξεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ: Είναι μόνο η αρχή…

kostas.karatzas

Τα ονόματα των υποψηφίων που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε επτά περιφέρειες

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ