13.4 C
Νέα Στύρα
25 Ιανουαρίου, 2020
NEASTYRANEWS.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση των βουλευτών ΚΚΕ στη Βουλή για το ΚΕΣΥ Εύβοιας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Εύβοιας

      Το ΚΕΣΥ (Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης) Εύβοιας φιλοξενείται στο κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ (Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης Εύβοιας), που λειτουργεί υπό την ευθύνη του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας. Η υπηρεσία του ΚΕΣΥ φιλοξενείται σε λίγα τετραγωνικά που δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για τις ανάγκες των μαθητών και εργαζομένων.

      Σε συνέχεια των προβλημάτων και ελλείψεων που αντιμετώπιζε το ΚΕΔΔΥ, επιβεβαιώθηκε ότι η ίδρυση του ΚΕΣΥ, με τις επιπλέον αρμοδιότητες, πέραν των διαγνώσεων που του ανατέθηκαν, θα καθυστερούσε παραπέρα τη διαδικασία των γνωματεύσεων. Οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσαν οι προηγούμενες και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν σαν αποτέλεσμα οι λαϊκές οικογένειες να εξωθούνται σε ιδιώτες αφού η διαδικασία των γνωματεύσεων είναι πολύ χρονοβόρα. Πέραν των διαγνώσεων, οι οικογένειες αυτών των παιδιών υποχρεώνονται να καλύψουν με δικά τους έξοδα τις ελλείψεις στη ειδική παρέμβαση.

      Για την νέα δομή, τα ΚΕΣΥ, μπαίνουν επιπλέον, εμπόδια για την παραπομπή των παιδιών σε αυτά, αφού η ευθύνη της πρώτης παρέμβασης μετακυλίεται στο γενικό σχολείο και αφού αποτύχουν αυτές οι παρεμβάσεις τότε μόνο το παιδί θα παραπέμπεται στο ΚΕΣΥ, αφήνοντας τον χρόνο να τρέχει σε βάρος του. Την στιγμή που η γνωμάτευση είναι η επιστημονική προϋπόθεση για την οποιαδήποτε ειδική παιδαγωγική παρέμβαση, από την πιο ήπια, μέχρι την πιο σύνθετη.

      Η υπηρεσία έχει την ευθύνη να καλύπτει τις ανάγκες όλης της Εύβοιας, η οποία έχει μαθητικό πληθυσμό τουλάχιστον 27.000 για αξιολογήσεις, επαγγελματικό προσανατολισμό, συμβουλευτική υποστήριξη σε μαθητές και γονείς και στήριξη στο διδακτικό προσωπικό στις σχολικές μονάδες.

      Το οργανόγραμμα της υπηρεσίας προβλέπει μόνο 22 θέσεις. Σημειώνουμε ότι από τους εργαζόμενους οι 15 είναι αναπληρωτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα εργασιακά τους δικαιώματα και για τη λειτουργία του Κέντρου. Ενώ πρέπει να βρίσκονται κάθε εβδομάδα στις σχολικές μονάδες, δεν καλύπτονται οι μετακινήσεις τους. Δεν υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη, ούτε τηλεφωνικό κέντρο. Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τους προσωπικούς τους υπολογιστές και τηλέφωνα για τις ανάγκες της υπηρεσίας.

      Δεν υπάρχει θέρμανση και οι εργαζόμενοι φέρνουν σόμπες από τα σπίτια τους. Δεν λειτουργούν όλες οι τουαλέτες και υπάρχει πρόβλημα δυσοσμίας. Δεν υπάρχει καθαρίστρια. Οι αναπληρωτές πληρώνουν από την τσέπη τους για καθαρισμό του κτιρίου μία φορά το μήνα ή καθαρίζουν μόνοι τους. Έχουν εμφανιστεί ποντίκια. Είναι ακόμη εμφανείς οι επιπτώσεις (υγρασία σε ταβάνι και τοίχους, φθαρμένα πατώματα) από τις ζημιές που προκλήθηκαν πέρσι από την κακοκαιρία, οι οποίες είχαν επισκευαστεί με καθυστέρηση 2 μηνών.

      Οι υπάρχοντες χώροι δεν επαρκούν, με συνέπεια ο λογοθεραπευτής, ο φυσικοθεραπευτής και ο εργοθεραπευτής να μοιράζονται το ίδιο γραφείο και να κάνουν συναντήσεις με μαθητές και γονείς «εκ περιτροπής». Η έλλειψη αιθουσών δυσκολεύει την επιτυχή αξιολόγηση και συμβουλευτική, ούτε εξασφαλίζεται το απόρρητο κατά τις συνεδρίες. Επίσης, το Κέντρο δε διαθέτει σύγχρονα ψυχομετρικά εργαλεία. Όσα υπάρχουν είναι σε φθορά, με πολύ χαμηλή στάθμιση. Υπάρχει 1 νοομετρικό εργαλείο σε όλη την Εύβοια, για 4 ψυχολόγους, το οποίο μάλιστα δεν αντιστοιχεί σε όλες τις ηλικίες μαθητών. Οι ψυχολόγοι φέρνουν δικά τους τεστ για τις ανάγκες της υπηρεσίας.

      Υπάρχουν ήδη για φέτος 150 αιτήματα και συσσωρεύονται διαρκώς. Οι εργαζόμενοι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν, εις βάρος και των μαθητών και των οικογενειών τους στην περιοχή της Εύβοιας, που αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα με μεγάλο οικονομικό κόστος. Βάσει των προτεραιοτήτων του ΚΕΣΥ Εύβοιας, έχουν ζητηθεί τουλάχιστον 130 εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης αλλά δεν έχουν πιστωθεί ούτε οι μισές θέσεις.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για:

  • Έγκαιρη διεπιστημονική διάγνωση, προσδιορίζοντας την δυσκολία και προτείνοντας το κατάλληλο ειδικό πλαίσιο για κάθε παιδί.
  • Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις στην υπηρεσία σε μόνιμο εκπαιδευτικό, επιστημονικό προσωπικό, γραμματειακή υποστήριξη και προσωπικό καθαριότητας
  • Επαρκή χρηματοδότηση και διάθεση του απαραίτητου εξοπλισμού.
  • Μεταφορά του ΚΕΣΥ σε εγκαταστάσεις κατάλληλες για τη λειτουργία της υπηρεσίας.
  • Μόνιμους διορισμούς στα σχολεία για τις ανάγκες των παιδιών που χρήζουν παράλληλης στήριξης.

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος

Δελής Γιάννης

Λαμπρούλης Γιώργος

Το νέο blog με την επιμέλεια του neastyranews.gr
Περιέχει μόνο φωτογραφίες που αξίζει να δείτε 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια-O καπνός έφτασε μέχρι την Αττική

kostas.karatzas

«Έσβησε» στο νοσοκομείο ο Δημήτρης Κορδώνης που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο με την μηχανή του

kostas.karatzas

Ι. Μανώλης: Κούλουμα με λαγάνα από τον φούρνο Παπαθανασίου στο Βασιλικό

kostas.karatzas

Μήνυμα Σίμου Κεδίκογλου για τον εορτασμό των Θεοφανείων

kostas.karatzas

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας η άρση της ασυλίας Λοβέρδου

kostas.karatzas

Σημαντικές συσκέψεις πραγματοποίησε η Δήμαρχος Ερέτριας, Αμφιτρίτη Αλημπατέ

kostas.karatzas

Η Εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Ερέτρια

kostas.karatzas

Ευχαριστίες Σίμου Κεδίκογλου για την θετική έκβαση της πυρκαγιάς στο Κοντοδεσπότι της Εύβοιας

kostas.karatzas

Ο Κώστας Ρουσσόπουλος αναλαμβάνει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Θανάση Ζεμπίλη

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ