12.5 C
Nea Stira
Δεκέμβριος 14, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΑΡΘΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρθρο του Κώστα Μαρκόπουλου στον Ελεύθερο Τύπο: 17,6% αύξηση θνησιμότητας στα χρόνια των Μνημονίων στην Ελλάδα

Πανεπιστήμιο Washington: 17,6% αύξηση θνησιμότητας στα χρόνια των Μνημονίων στην Ελλάδα. Το ΕΣΥ καταρρέει.

Δυσοίωνη και θλιβερή δημοσίευση έρευνας του Πανεπιστημίου της Washington, δημοσιεύτηκε στο Lancet, στις 27/7/2018. Αφορά στην αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ στην Ελλάδα και αποκαλύπτει αύξηση της θνησιμότητας του γενικού πληθυσμού κατά 17,6% στο διάστημα 2000-2016. Το 2000 είχαμε 944 θανάτους σε 100.000 πληθυσμό, έναντι 1.174 θανάτων το 2016!

Στον 21ο αιώνα, σε μία χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό πτυχιούχων ιατρικής / 1.000 κατοίκους σε όλην την Ευρώπη, το αρνητικό αυτό ρεκόρ είναι άκρως ανησυχητικό. Η έρευνα κάνει σύγκριση με τις χώρες του Νότου με Μνημόνια και κατατάσσει την Ελλάδαπάλι τελευταία. Παραλληλίζει δε, την επιδείνωση με την περίοδο της μεγάλης ύφεσης στις ΗΠΑ 1929-1939.

Η αύξηση της θνησιμότητας αφορά κατεξοχήν τους άνω των 70 ετών και οι βασικές αιτίες είναι: 1. Διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η έλλειψη οικογενειακού ιατρού. 2. Η μετακύλιση κόστους υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία στην τσέπη των πολιτών, με αποτέλεσμα υποθεραπεία ή καθυστερημένη διάγνωση. 3. Ατέλειες στην διακυβέρνηση του χώρου της Υγείας, ενώ ήταν αναμενόμενα τα αποτελέσματα των δημοσιονομικών περικοπών. Το ποσοστό του ΑΕΠ από 10% το 2000, έφθασε στο 7% το 2016 και ήδη είναι 6%. Μετην μείωση του ΑΕΠ κατά 30%, τότε η συνολική μείωση στην Υγεία είναι πάνω από 60%.

Μέχρι να αυξηθεί το ΑΕΠ ή να συνέλθουν τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ, τα οικονομικά περιθώρια είναι πολύ μικρά. Άρα απομένει η βελτίωση της κυβερνησιμότητας του τομέα Υγείας της επόμενης κυβέρνησης.

Το ΕΣΥ όπως και το NHSτης Μεγάλης Βρετανίας κατέρρευσαν υπό το βάρος των αυξανόμενων απαιτήσεων της Υγείας. Το δε ΕΣΥ είναι απολύτως ανοργάνωτο, μη μηχανοοργανωμένο και δυσκίνητο διότι του λείπουν «πόδια» για να στηριχθεί. Απουσιάζει πρωτοβάθμια περίθαλψη. Είναι ντροπή για την Ελλάδα να έχει ακόμα ανειδίκευτους αγροτικούς ιατρούς και να εξάγει  ειδικευμένους ιατρούς- μετανάστες. Είναι λάθος να συνωστίζονται στα Νοσοκομεία για πόνο στο αυτί ή για ένα βγαλμένο νύχι. Είναι λάθος τα ΤΟΜΥ που κοστίζουν σε κτίρια, κοινόχρηστα και γραμματείς, ενώ η φτωχοποιημένη Ελλάδα θέλει γιατρούς οικογενειακούς. Είναι λάθος που η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει ρόλο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Είναι λάθος η απουσία λογοδοσίας στις κλινικές του ΕΣΥ για επιπλοκές, λοιμώξεις, κ.λ.π. Είναι οπισθοδρόμηση ότι είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε χωρίς πρωτόκολλα θεραπείας. Είναι λάθος το πολυδιευθυντικό σύστημα του ΕΣΥ που δημιούργησε υδροκεφαλικές κλινικές. Είναι εγκληματική αμέλεια η έλλειψη κάρτας υγείας του πολίτη.

Οι τομές που απαιτούνται είναι πολλές. Ανακατανομή κονδυλίων για την Υγεία θα έρθουν μόνο μέσα από αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, την οργάνωση της πρόληψης και  την εισαγωγή του τρίτου πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης για τους πολίτες, ενδεχομένως υποχρεωτικώς για εργασιακούς χώρους άνω των 20 ατόμων, είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό τομέα, με φοροαπαλλακτικά κίνητρα. Θα ανακουφίσει ιδιαίτερα το ΕΣΥ από το οικονομικό βάρος και θα μετακυλίσει κονδύλια σε πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει πολύ δουλειά να κάνει για την Υγεία.

 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Το πασίγνωστο χάπι που πολλοί επιμένουν να παίρνουν χωρίς να χρειάζεται

kostas.karatzas

Τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν καλύτερα τις κρίσεις πανικού

kostas.karatzas

Πολύποδες παχέος εντέρου: Ποιοι κινδυνεύουν – Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο

kostas.karatzas

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας – Στάση εργασίας γιατρών και νοσηλευτών

kostas.karatzas

Ουλίτιδα: Πως επηρεάζει την υγεία της καρδιάς

kostas.karatzas

Αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά

kostas.karatzas

Οκτώ τρόποι για να αποφύγεις τις αλλεργίες της άνοιξης

kostas.karatzas

Κ. Μαρκόπουλος: Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα έγινε πραγματικότητα- Συγχαίρω τους 6 βουλευτές της Εύβοιας

kostas.karatzas

Κώστας Μαρκόπουλος: «2019..Ποιοί θέλω να χαμογελούν!!»

kostas.karatzas

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ξέρετε γιατί δεν πρέπει να τρώμε το χιόνι

kostas.karatzas

Ο Ιβάν Σαββίδης κλείνει το «Έθνος»

kostas.karatzas

Σκληρή επίθεση Μαρκόπουλου σε Καμένο και Τσίπρα: «Ούτε με χειρουργείο δεν φεύγουν γιατί τους αρέσει η καρέκλα»

kostas.karatzas

Μεγάλη έλλειψη κλινών στις ΜΕΘ καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

kostas.karatzas

To σώμα μας, μας προειδοποιεί: 9 συμπτώματα εκδήλωσης κατάθλιψης

kostas.karatzas

Λευκό ή κόκκινο κρασί; Τι προσφέρει το καθένα στην υγεία σας

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ