20.5 C
Nea Stira
Οκτώβριος 22, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό: Με διεθνοποίηση του προβλήματος και 15 μέτρα η αντιμετώπιση της κρίσης

Μετά από μία μάλλον χαλαρή αντιμετώπιση, η κυβέρνηση οδηγείται στη λήψη δραστικών μέτρων στο μεταναστευτικό. Ρόλο καταλύτη αναμφισβήτητα έπαιξε η τραγωδία στη Μόρια. Η φωτιά που στοίχισε τη ζωή μίας νέας γυναίκας από το Αφγανιστάν έσπειρε οργή στον ασφυκτικά γεμάτο καταυλισμό, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν άγρια επεισόδια. Ομάδες μεταναστών επιτέθηκαν κατά των πυροσβεστικών οχημάτων και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές με πέτρες και ξύλα.

Η σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών κινδύνευσε, σε βαθμό που αναγκάστηκαν να αποσυρθούν. Ακολούθησαν άγριες συμπλοκές και οι αστυνομικοί, για να αντιμετωπίσουν την επίθεση, έριξαν μεγάλη ποσότητα δακρυγόνων. Τα παραπάνω, όσο τραγικά είναι, άλλο τόσο ήταν αναμενόμενα. Περίπου 12.000 άνθρωποι ζουν στιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες, ενώ καθημερινά εκατοντάδες νεοαφιχθέντες έρχονται να προστεθούν.

Εδώ και καιρό η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου και όχι μόνο είναι στην πραγματικότητα εκτός ελέγχου. Τα τελευταία επεισόδια υποχρέωσαν και όσους προτιμούν να το παίζουν στρουθοκάμηλοι να το παραδεχτούν. Το ΚΥΣΕΑ είχε προ καιρού ανακοινώσει κάποια μέτρα, τα οποία, όμως, είχαν κατά κανόνα μείνει στα χαρτιά. Τώρα, η κυβέρνηση υποχρεώνεται να δράσει άμεσα.

Για πρώτη φορά επιχειρείται να ξεχωρίσουν γρήγορα οι πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο από τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες. Τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι όσοι έρχονται παράνομα στην Ελλάδα είναι σε ποσοστό περίπου 80% οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Αποδεχόμενη, λοιπόν, η κυβέρνηση ότι η κατάσταση δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη, αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τη διαδικασία παροχής ασύλου.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι επιχειρεί να ανατρέψει το κλίμα ανοχής που μέχρι τώρα περιέβαλλε το πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό σχεδιάζει να περάσει το μήνυμα στους ίδιους τους εδώ μετανάστες, σε όσους σχεδιάζουν να έλθουν, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι, όπως σε μεγάλο βαθμό ήταν. Όσοι εισέλθουν και δεν δικαιούνται άσυλο θα κρατούνται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, μέχρι την απέλασή τους. Για τον σκοπό αυτό θα κατασκευαστούν αρκετά τέτοια κέντρα.

Αποφασίστηκε ακόμα η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Στόχος είναι να αυξηθούν κατακόρυφα και οι επιστροφές. Στα 4,5 χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα είχε πραγματοποιηθεί 1.806 επιστροφές. Στόχος είναι να έχουν επιστραφεί 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

Ένα άλλο μέτρο είναι η κατάρτιση λίστας με τις χώρες που θεωρούνται ασφαλείς, ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε ασφαλή χώρα όσοι πολίτες της εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η ελληνική διπλωματία έλαβε εντολή να διεθνοποιήσει το πρόβλημα. Η αρχή έγινε με την αναφορά που έκανε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του προς την 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ειδικό βάρος το αυριανό ταξίδι του Γιώργου Κουμουτσάκου στην Τουρκία. Την ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίαζε υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με κεντρικό θέμα το μεταναστευτικό, κλείδωναν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη συνάντηση του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος έχει ξεκαθαρίσει ότι μία από τις βασικές προτεραιότητές του είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας για την παροχή ασύλου. «Παραλάβαμε 75.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, μη επεξεργασμένες, μη εξετασθείσες και έρχονται κατακόρυφα αυξημένα αιτήματα ασύλου από το Μάιο». Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο αρμόδιος υπουργός, είναι η κάθε αίτηση ασύλου να κρίνεται τελεσίδικα εντός τριών μηνών. Η σημαντική αλλαγή είναι ότι δικαίωμα αίτησης ασύλου, πλέον, θα έχουν μόνο όσοι έχουν “προσφυγικό προφίλ”, δηλαδή θα πρέπει να είναι εμφανές ότι πρόκειται για πρόσφυγες κάτι που δεν είναι και πολύ δύσκολο να φανεί.

«Επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, όπως προβλέπεται από την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, είναι ένα κλειδί προκειμένου να ανακτηθεί εν μέρει ο έλεγχος της κατάστασης στα ελληνικά νησιά», σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος από την τραγωδία στην Μόρια. Παράλληλα, εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Βερολίνου στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

Στο μεταναστευτικό και στη διαχείρισή του από την κυβέρνηση αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τους βουλευτές της ΝΔ που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά στις 7 Ιουλίου. «Εμείς ακολουθούμε άλλη πολιτική… Πιο αυστηρή. Δεν ακολουθούμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δεν άφησε αναπάντητη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου. Σε δική του ανακοίνωση, το υπουργείο έκανε γνωστό πως έχει ήδη καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2019-2020, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Στη Μόρια πράγματι οι συνθήκες είναι άθλιες. Και στη Σάμο το ίδιο. Δεν αντιμετωπίζονται με ψέματα ή εξωραϊσμούς. Χρειάζεται, όμως, ιδιαίτερο θράσσος, ώστε αυτοί που έφτιαξαν, παράτησαν και μας κληρονόμησαν αυτό το γκουλάγκ να γίνονται τιμητές σε δυο μήνες. Παλεύουμε ώστε το χειμώνα στα νησιά να βρίσκονται λιγότεροι από τους μισούς. Εάν οι ροές συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, θα δυσκολευθούμε αφάνταστα να το καταφέρουμε. Αλλά θα γίνει! Όλη η Ελλάδα θα δείξει την αλληλεγγύη της στα νησιά. Εάν κι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί ας συμπράξει», αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι 15 παρεμβάσεις για το μεταναστευτικό

Το σχέδιο παρεμβάσεων για τη διαχείριση του μετανστευτικού περιλαμβάνει:

– διαδικασία χορήγησης-απόρριψης ασύλου σε τρία στάδια: δύο διοικητικά και ένα δικαστικό – με κατάργηση, δηλαδή, του τέταρτου βαθμού προσφυγής

– 9μηνη διάρκεια για το δελτίο των αιτούντων άσυλο με τη διάρκεια να συνδέεται με την έκδοση της απόφασης και όχι με την επίδοση όπως συμβαίνει σήμερα

– νέα σύνθεση στις Επιτροπές Προσφύγων με τρεις δικαστές αντί για δύο δικαστές και ένα μέλος της Ύπατης Αρμοστείας

– Συνέπειες για όσους δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές καθώς δεν θα μπαίνουν στο σύστημα ασύλου και θα παραπέμπονται αυτόματα σε διαδικασία επιστροφής

– Ταχύρρυθμη εξέταση – εντός τριών ημερών – των υποθέσεων όσων δεν «συνεργάζονται» ακόμα και αφού μπουν στο σύστημα ασύλου

– Αυστηρότερα κριτήρια για τους ευάλωτους καθώς απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως λόγος ευαλωτότητας

– Περισσότερες θαλάσσιες περιπολίες με τα πρώτα δείγματα να έχουν καταγραφεί από την Κυριακή όταν, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, απετράπη η άφιξη 25 βαρκών με μετανάστες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

– Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών μέτρων όπου θα οδηγούνται όσοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο

– Αύξηση των επιστροφών με στόχο να φτάσουν τις 10.000 έως το τέλος του 2020

– Σύνταξη λίστας «ασφαλών χωρών» ώστε αμέσως να επιστρέφονται σε αυτές όσοι «εισέρχονται παράνομα»

– Ταχεία αποσυμφόρηση με μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα σε σπίτια και ξενοδοχεία

– Οι ιατρικές βεβαιώσεις θα πρέπει να φέρουν πλήρη αιτιολόγηση και να προέρχονται μόνο από δημόσιους φορείς-νοσοκομεία

– Υποχρεωτική η αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων άσυλο σε κάθε στάδιο της διαδικασίας (υπηρεσίες ασύλου-δικαστήρια)

– Με δικόγραφο η προσφυγή στις επιτροπές που θα αναφέρει τους λόγους καθώς μπαίνει τέλος στο προεντυπωμένο έγγραφο που σήμερα χορηγείται στους αιτούντες

– Νέα κλιμάκια ταχείας συνδρομής της υπηρεσίας ασύλου που θα ενημερώνουν τον αιτούνται για την πιθανή πορεία της υπόθεσής του.

Πηγή πληροφοριών protothema.gr

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Απηύδησε μέχρι και ο επικεφαλής της FRONTEΧ με την Ελλάδα: «Επιτέλους απελάστε τους παράνομους μετανάστες»

kostas.karatzas

Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγονται οι εκλογές στην Νότια Εύβοια

kostas.karatzas

«Δεν εξαιρείται κανείς από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ» διαμηνύει η κυβέρνηση

kostas.karatzas

Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς το Σάββατο-H Nότια Εύβοια στις περιοχές που απειλούνται

kostas.karatzas

Κτηματολόγιο: Οι παρατάσεις αποσυμφόρησαν το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης

kostas.karatzas

Βόμβα Γαβρόγλου: Οι οργανικές θέσεις ιερέων είναι 6.000 και ούτε μια παραπάνω

kostas.karatzas

Δήλωση Δημήτρη Παρασκευά εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου Καρύστου με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”

kostas.karatzas

Έφυγε από τη ζωή ο Χαλκιδαίος ηθοποιός Τάκης Μόσχος

kostas.karatzas

Υπόσχεση Ερντογάν: Η Τουρκία θα ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ

kostas.karatzas

Γιάννης Μανώλης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει την απατεωνιά στο Πετσί-της!

kostas.karatzas

Χάος στα Τίρανα: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία – Ζητούν την παραίτηση Ράμα

kostas.karatzas

ΟΗΕ: Το Πακιστάν προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με την Ινδία

kostas.karatzas

ΟΗΕ: Φοβούνται «τσουνάμι» αλλοδαπών – Εγκατέλειψαν την Συρία άλλοι 100.000

kostas.karatzas

Ξεκίνησε η μεταφόρτωση απορριμμάτων στον ΧΑΔΑ Καρύστου

kostas.karatzas

Μεταγραφική βόμβα με Μητσιμπόνα για την ΧΒΑ

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ