6 C
Νέα Στύρα
21 Ιανουαρίου, 2020
NEASTYRANEWS.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Πρωτοβουλίες κινήσεων από τον Αλέξη Τσίπρα

Το νέο blog με την επιμέλεια του neastyranews.gr
Περιέχει μόνο φωτογραφίες που αξίζει να δείτε 

Γράφει η Βούλα Κεχαγιά (ΤΟ ΕΘΝΟΣ)

Προσπάθεια να διαμορφώσει την ατζέντα του επόμενου διαστήματος επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση κάτι που έγινε σαφές από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα (Βήμα) και την πρότασή του προς τον πρωθυπουργό να επισπεύσει την επανεκλογή Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας για να ακολουθήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να μπει δυναμικά το κόμμα του στην νέα χρονιά και μάλιστα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις παρά την κυβερνητική προσπάθεια-όπως λένε στην Κουμουνδούρου- να δημιουργηθούν τετελεσμένα σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και την Προεδρική εκλογή. Συγχρόνως ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί στενά και τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα αξιώνοντας από τον Κ. Μητσοτάκη ακόμη και αναθεώρηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν αποσπάσει την απαιτούμενη στήριξη από τον Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Τουρκίας κατά την επίσημη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.

Εκ παραλλήλου στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν και τις πρωθυπουργικές αποφάσεις γύρω από το πρόσωπο που θα προταθεί για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα χωρίς να αποσυνδέουν όπως φαίνεται την επιλογή αυτή και από τον εκλογικό νόμο. Στην Κουμουνδούρου εκτιμάται ότι οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση θα είναι τέτοιες ώστε να εξασφαλίσουν την στήριξη του ΚΙΝΑΛ, κάτι που εάν συμβεί τελικώς μπορεί να καθορίσει και την τελική απόφαση του Κ. Μητσοτάκη για την ανάδειξη Προέδρου. Διαβλέπουν δηλαδή μία «πακετοποίηση» εκλογικού νόμου και προεδρικής εκλογής σε περίπτωση που το ΚΙΝΑΛ ψηφίσει το νέο εκλογικό σύστημα που ουσιαστικά θα καταργεί την απλή αναλογική που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν συμβεί αυτό, εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση πως πολύ πιθανόν ο πρωθυπουργός να επιλέξει για την Ηρώδου του Αττικού μία προσωπικότητα από τον χώρο της κεντροαριστεράς που θα ικανοποιεί και το ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ αφενός έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν την κατάργηση της απλής αναλογικής και αφετέρου ότι δεν δέχονται άλλο πρόσωπο πλην του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιπλέον έχουν διαμηνύσει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι απολύτως αρνητικό απέναντι στην προώθηση μίας υποψηφιότητας που δεν αφορά πολιτικό πρόσωπο. Διόλου τυχαία με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε προσφάτως ότι δεν διανοείται να αναδειχθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας πρόσωπο που δεν γνωρίζει καν τι σημαίνει υφαλοκρηπίδα, στοιχείο που υποδηλώνει την κατά την αξιωματική αντιπολίτευση αναγκαιότητα να είναι πολιτικός ο νέος Πρόεδρος και μάλιστα να μπορεί να ασκεί και διπλωματία.

Το θέμα είναι τί θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ο πρωθυπουργός δεν καταλήξει στον Π. Παυλόπουλο και ασφαλώς εάν ο ίδιος ο σημερινός Πρόεδρος δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος. Ενδεχομένως σ’ αυτήν την περίπτωση λένε πηγές της Κουμουνδούρου να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ άλλο πρόσωπο που να εκφράζει και τον ευρύτερο αριστερό και κεντροαριστερό χώρο. Τίποτα δεν θα αποφασιστεί προτού ο Κ. Μητσοτάκης ανοίξει τα χαρτιά του για την προεδρική εκλογή.

Το νέο blog με την επιμέλεια του neastyranews.gr
Περιέχει μόνο φωτογραφίες που αξίζει να δείτε 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Φωτίου για κοινωνικό μέρισμα: “Επιστρέφουμε χρήματα στο τμήμα του πληθυσμού που φτωχοποιήθηκε”

kostas.karatzas

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου συγχαίρει τον Τσίπρα: Κάνατε πράξη την υπόσχεσή σας

kostas.karatzas

Σήμερα κατατίθενται στη Βουλή «13η σύνταξη» και μειώσεις ΦΠΑ

kostas.karatzas

Πολιτικός σεισμός με επίκεντρο τις Πρέσπες – Σε νευρική κρίση ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι

kostas.karatzas

«Αντάρτικο» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το «σπάσιμο» των δήμων

kostas.karatzas

Economist: Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε ήττα και ο Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με εκλογικό αφανισμό

kostas.karatzas

Και τώρα, ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ

kostas.karatzas

Νέος μποναμάς ΣΥΡΙΖΑ: Αναδρομικά μαζί με τις συντάξεις στους απόστρατους

kostas.karatzas

Ιστορικό επίτευγμα η συμφωνία των Πρεσπών λέει ο Ίσινγκερ: Βραβείο σε Τσίπρα-Ζάεφ

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ