18.9 C
Nea Stira
Νοέμβριος 22, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χαμόγελα» για τα κρατικά έσοδα του Ιουλίου

Με πληροφορίες από το protothema.gr

Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά μηνύματα για την πορεία των κρατικών εσόδων τον Ιούλιο προκύπτουν από τα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινώσει έως αύριο το υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο μήνα τα έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο κατά 205 εκατ. ευρώ και έφθασαν προ επιστροφών τα 5,566 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να εισπράττει το 1/3 από τον συνολικό φετινό φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (πάνω από 1,1 δισ. ευρώ επί συνόλου 3,42 δισ. ευρώ). Έτσι, ενισχύεται η αισιοδοξία ότι, παρά τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τη σημερινή κυβέρνηση, ο φετινός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα μπορέσει να επιτευχθεί.

Πιο αναλυτικά, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, τα τακτικά έσοδα την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου διαμορφώθηκαν στα 31,041 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο (28,715 δισ. ευρώ) κατά 8,1%. Οι επιστροφές φόρων έφθασαν στο 7μηνο τα 2,512 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 11,2% έναντι του στόχου. Έτσι, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουλίου στα 28,529 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 7,84% σε σχέση με τον στόχο (26,456 δισ. ευρώ).

Η υπέρβαση ύψους 205 εκατ. ευρώ που, κατά πληροφορίες, κατεγράφη στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο είναι ίση με το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος από την προαναφερθείσα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr στις 2 Αυγούστου, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δεν βλέπουν πλέον δημοσιονομικό κενό για φέτος ακόμα και μετά τη σημαντική αυτή ελάφρυνση, τις 120 δόσεις, τη «13η σύνταξη» και τις μειώσεις φόρων που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Βέβαιος για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δήλωσε, εξάλλου, προχθές στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα τον Ιούλιο και η θετική πορεία πρόδρομων μακροοικονομικών δεικτών αποτελούν δύο σημαντικές θετικές εξελίξεις σε μια συγκυρία με αρκετές πιθανές εστίες δημοσιονομικού κινδύνου (εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά, κακή πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων προτού βελτιωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, απειλή κάμψης των εξαγωγών, οφειλή ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, δηλαδή για τα κόστη ηλεκτροδότησης νησιών και ευπαθών ομάδων).

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Θα υπάρξουν αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας 2020 τελικά;

kostas.karatzas

Συντάξεις: Αύξηση από 60 έως 120 ευρώ σε 300.000 συνταξιούχους από 1η Γενάρη

kostas.karatzas

ΕΦΚΑ: Οι ημερομηνίες πληρωμής δόσεων από ρυθμίσεις για οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ

kostas.karatzas

Έρχεται νέα ρύθμιση οφειλών express έως 120 δόσεις για τους πολύπαθους ελεύθερους επαγγελματίες

kostas.karatzas

Προστασία πρώτης κατοικίας: 20.429 χρήστες ξεκίνησαν τη διαδικασία αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

kostas.karatzas

Πιο αυστηρά μέτρα για τις συναλλαγές με κάρτες – Τι ισχύει με τις ανέπαφες αγορές

kostas.karatzas

Κτηματολόγιο: Δείτε που θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων το πρώτο δίμηνο του έτους

kostas.karatzas

Στουρνάρας: Η μη περικοπή των συντάξεων εγκυμονεί κινδύνους

kostas.karatzas

Ε9: Παράταση για την υποβολή των δηλώσεων

kostas.karatzas

Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές -Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο

kostas.karatzas

Χρηματιστήριο: Τον Γενικό Δείκτη προς τα πάνω τράβηξε η ΔΕΗ

kostas.karatzas

ΕΝΦΙΑ: Ξεκινούν οι μειώσεις από 10% έως 30% – Πότε θα πληρωθεί

kostas.karatzas

Τσακαλώτος: Για τη μείωση του αφορολόγητου το 2020 συνιστώ υπομονή

kostas.karatzas

Thomas Cook: «Μαύρη τρύπα» πάνω από 3,1 δισεκ. λίρες στον ισολογισμό της εταιρίας

kostas.karatzas

Ντράγκι: Σταθερά τα επιτόκια τουλάχιστον έως το τέλος του έτους

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ