26.5 C
Nea Stira
Μάιος 23, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Για τη μείωση του αφορολόγητου το 2020 συνιστώ υπομονή

Στη διεξαγωγή εκλογών στο τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας, προκειμένου να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο, επιμένει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

“Ούτε η σκανδαλολογία, ούτε τα σκάνδαλα βοηθούν την οικονομία. Δεν έχουν παταχθεί ακόμα πλήρως οι ολιγάρχες, δεν έχουν όμως και την ευχέρεια για ‘δουλειές’ που είχαν με το παλιό διακομματικό σύστημα” δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή.

Στο ερώτημα εάν συμφωνεί ότι υπάρχει υπερφορολόγηση σε ορισμένα κοινωνικά στρώματα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε μεταξύ άλλων ότι “για τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι στόχος ήταν σταθεροποίηση και η ανάκαμψη της οικονομίας, καλούμενοι παράλληλα να αντιμετωπίσουμε μία ανθρωπιστική κρίση, έχοντας συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους… Μετά την έξοδο από τα μνημόνια δημιουργούμε πλέον τις συνθήκες για ανάκαμψη, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και χρησιμοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο για να τονώσουμε την πραγματική οικονομία. Έτσι, για το 2019 ενδεικτικά, έχουμε μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για μεγάλο μέρος των πολιτών και σε μικρότερο ποσοστό για πολλούς ακόμα” και σημείωσε:

“Προφανώς δεν διαθέτουμε όλο τον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε για φοροελαφρύνσεις, καθώς κομμάτι αυτού το κατευθύνουμε σε δράσεις για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής και δημιουργία ολοκληρωμένης πολιτικής για το παιδί”.

“Για τη μείωση του αφορολόγητου το 2020 συνιστώ υπομονή, όπως συνιστούσα και σε όσους και σε όσες προκαταλάμβαναν τη μείωση των συντάξεων. Τα μέτρα – αντίμετρα που ψηφίστηκαν για το 2019 και το 2020 ήταν προϊόν ενός συμβιβασμού στην αντιπαράθεση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ. Γνωρίζετε ότι το 2016 το ΔΝΤ απαιτούσε μία πολύ μεγάλη μείωση του αφορολόγητου. Τελικά, έπειτα από διαπραγματεύσεις υπήρξε ένας συμβιβασμός σε μία μικρή μείωση, η οποία μάλιστα δεν ήταν οριζόντια και δεν είχε τις ίδιες επιπτώσεις για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων”, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιμέτωποι με νέες επιβαρύνσεις οι συνταξιούχοι

Real news

Ξεκινά άμεσα η καταβολή επιστροφών φόρου εισοδήματος

adesmeftos typos

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Έπεσε μόλις άνοιξε η πλατφόρμα

kostas.karatzas

Διάλυση στο Χρηματιστήριο: Εθνική, Eurobank, Πειραιώς έχουν κεφαλαιοποίηση μικρότερη από ένα δισ. ευρώ

Real news

Θεσπίζεται ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός

adesmeftos typos

Τέλη κυκλοφορίας : Κατασχέσεις λογαριασμών για όσους τα έχουν απλήρωτα

katalitikos

Διαγράφονται αμφισβητούμενες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία

katalitikos

Αλλάζουν τα τέλη ταξινόμησης: Ερχεται αύξηση των τιμών των αυτοκινήτων

Real news

Το airbnb απειλεί την κοινωνική συνοχή: Επιχειρηματίες «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου»

admin

Η τελική πρόταση για τις 120 δόσεις σε εφορία, ταμεία και δήμους – Ολο το σχέδιο

newsroom

Εκρηξη 1,4 δισ. ευρώ στα ληξιπρόθεσμα χρέη – Δεν πληρώνει κανείς

adesmeftos typos

Αυξάνονται οι τιμές των τσιγάρων και του καπνού

Real news

Αύξηση 13,2% των τουριστικών εσόδων για το A’ τρίμηνο

kostas.karatzas

Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ προτείνουν τα Επιμελητήρια

katalitikos

Τρία επενδυτικά σχέδια άνω των 37 εκατ. ευρώ στη Ροδόπη

katalitikos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ