17.1 C
Nea Stira
Νοέμβριος 18, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροχάδην από την κυβέρνηση για πλήρη άρση των capital controls

Με γοργό ρυθμό φαίνεται πως «τρέχει» στο παρασκήνιο το εγχείρημα για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, των γνωστών capital controls, που επιβλήθηκαν στη χώρα το καλοκαίρι του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει από την κυβέρνηση, σε απόλυτη φυσικά συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι σχετικές διατάξεις οι οποίες και έχουν αποσταλλεί στο εξωτερικό κατά τα προβλεπόμενα, προκειμένου το συντομότερο δυνατό και σε επαφή με τους θεσμούς να προχωρήσει η πλήρης άρση των capital controls.  

Υπό αυτή την έννοια ο Σεπτέμβριος, μήνας κρίσιμων επαφών με τους θεσμούς αλλά και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ,  θα είναι μήνας καθοριστικός για το συγκεκριμένο θέμα καθώς φαίνεται πως είναι πλέον θέμα ίσως και λίγου χρόνου οι σχετικές αποφάσεις.  

Πρέπει να σημειωθεί πως προ ημερών σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο με γνώση του θέματος, τον οποίο επικαλέστηκε σε δημοσίευμα του το Reuters,  η Τράπεζα της Ελλάδας έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) που έχουν απομείνει και αφορούν κυρίως μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν πως η “η ΤτΕ έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls” με τον ίδιο να εκτιμά πως αυτό θα έχει γίνει στους δύο πρώτους μήνες του φθινοπώρου. Πρόκειται για ένα βήμα που η αγορά εκτιμά πως θα αποτελέσει ένα ακόμη σήμα πλήρους επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας, 4,5 χρόνια μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών στη χώρα το καλοκαίρι του 2015 και έναν περίπου χρόνο μετά την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Aνεβαίνει το θερμόμετρο μετά τις 20 Αυγούστου

Κατά τα λοιπά από τις 20 Αυγούστου και μετά το θερμόμετρο στο υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει να ανεβαίνει ενόψει του κρίσιμου EuroWorkingGroup στις 5 Σεπτεμβρίου που θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας περιόδου έντονων διαβουλεύσεων με τους πιστωτές.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 με ζητούμενο μια συμφωνία με τους πιστωτές για το φετινό δημοσιονομικό κενό, η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020 και η συμφωνία για το εύρος και το είδος των φοροελαφρύνσεων που θα καταστεί δυνατό να περάσουν τελικά στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου και η μεθόδευση της διαπραγμάτευσης για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021.

Οι θεσμοί θα αναζητήσουν φρέσκα στοιχεία για την ανάπτυξη αλλά και για την πορεία των φορολογικών εσόδων, με αιχμή στην πρόοδο της νέας ρύθμισης για τις 120 δόσεις και αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση της προόδου των αποκρατικοποιήσεων και των μεγάλων επενδύσεων με έμφαση στη ΔΕΗ και το Ελληνικό, αλλά και στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέσα στο φθινόπωρο κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς για τα όρια των φοροελαφρύνσεων.

Τα θέματα αναμένεται να συζητηθούν με τους επικεφαλής των θεσμών και στην Αθήνα όπου θα μεταβούν, εκτός απροόπτου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου

Με πληροφορίες από ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Τα δύο σενάρια για τη φορολογία – Ποιες λύσεις εξετάζει το οικονοµικό επιτελείο

kostas.karatzas

Δραματικές αλλαγές στις τράπεζες: Παίρνουν «πόδι» 10.000 υπάλληλοι – «Λουκέτο» σε τουλάχιστον 800 καταστήµατα

kostas.karatzas

Αυτές είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης – Οι «καυτές πατάτες»

kostas.karatzas

«Έρχεται» νέο ωράριο στη λειτουργία των τραπεζών- Δείτε τις νέες ώρες εξυπηρέτησης

kostas.karatzas

Πρώτη κατοικία: Κούρεμα δανείων και κρατική επιδότηση

kostas.karatzas

H Standard & Poor’s αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες

kostas.karatzas

Κλείνει το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Ψαχνά

kostas.karatzas

Μικρή αύξηση του δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ τον Ιούνιο

kostas.karatzas

ΕΚΤ: Η σταδιακή αύξηση των πλειστηριασμών στην Ελλάδα θα ενισχύσει τη μείωση των “κόκκινων” δανείων

kostas.karatzas

Προσφυγικό στην κόψη του ξυραφιού: Κύριο θέμα η αποσυμφόρηση των νησιών

kostas.karatzas

Τραπεζικές αναλήψεις από ΑΤΜ: Οι νέες χρεώσεις από σήμερα

kostas.karatzas

Kυριάκος Μητσοτάκης: Παρελθόν τα capital controls

kostas.karatzas

Υπόθεση Novartis: Σε δύσκολη θέση το Μαξίμου- Καταρρέει το σκηνικό που έστησε

kostas.karatzas

Διυπουργική για το μεταναστευτικό: Θωράκιση των συνόρων – Κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο

kostas.karatzas

Δημοσκόπηση: Επτά στους δέκα κρίνουν θετικά τους δύο πρώτους μήνες της κυβέρνησης

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ