16.1 C
Νέα Στύρα
Μάιος 30, 2020
NEASTYRANEWS.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον “πάτο” οι τιμές στα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Σχεδόν αδύνατη θεωρεί η Globefish (σ.σ. το παράρτημα του FAO Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ που ασχολείται με την αλιεία), την ανάκαμψη των τιμών των ψαριών της Μεσογειακής Ιχθυοκαλλιέργειας τη φετινή χρονιά.

Σε πρόσφατο report της -τεύχος Μαρτίου- για την πορεία των τιμών σε τσιπούρα και λαβράκι η Globefish σημειώνει πως αυτές παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές. Βασικός λόγος αυτής της νέας υποχώρησης σύμφωνα με τη Globefish είναι η υψηλή παραγωγή των Τούρκων ιχθυοκαλλιεργητών, ενώ εκτιμά ότι η αύξηση της παραγωγής θα συνεχιστεί μέσα στο έτος.

Για τα ψάρια που πωλούν οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές στην Ιταλία, οι τιμές για τις τσιπούρες μικρού μεγέθους αυξήθηκαν μεν τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο ωστόσο σε ετήσια βάση, οι τιμές των ψαριών βάρους 300-450 γρμ. είναι περίπου 5,5% χαμηλότερες φέτος σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ οι τιμές για τα παρόμοια μεγέθη λαβρακίου είναι 12% χαμηλότερες.

“Αυτά τα επίπεδα τιμών” αναφέρει η Globefish, “είναι αποτέλεσμα της υπερβολικά ταχείας αύξησης της παραγωγής στην Τουρκία και σε μικρότερο βαθμό, της αύξησης της παραγωγής στην Ελλάδα.” Και συνεχίζει “περαιτέρω αύξηση της συνολικής παραγωγής αναμένεται το 2019 και η ανάκαμψη των τιμών θα είναι δύσκολη, αν και στις αρχές του καλοκαιριού, όπως συνήθως, αναμένεται να προκύψουν σχετικά υψηλότερες τιμές.”

Η Globefish αναφέρεται στο report Μαρτίου και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία ενέκρινε υπό όρους, βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ, την απόκτηση του κοινού ελέγχου των Ανδρομέδα, Νηρεύς και Σελόντα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, από το σχήμα των Amerra Capital και Mubadala.

Η έγκριση εξαρτάται από δέσμη διορθωτικών μέτρων που προβλέπουν εκποίηση δραστηριοτήτων, δηλαδή ιχθυοτροφεία, συσκευαστήρια και μονάδες παραγωγής γόνου. Η πώληση των εκκολαπτηρίων που παράγουν γόνο είχε εξ αρχής επισημανθεί ότι θα αποτελούσε πεδίο επί του οποίου η DG Comp θα ζητούσε παρεμβάσεις. Οι δύο εταιρείες μαζί εκτιμάται ότι παράγουν περί τα 300 εκατ. τεμάχια γόνου. Σε ό,τι αφορά στις μονάδες, υπάρχει δέσμευση για την πώληση ιχθυοτροφείων που παράγουν 10.000 τόνους μεσογειακών ιχθύων, μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας.

Για την δημιουργία αυτού του άρθρου αντλήθηκαν πληροφορίες από capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Alpha είναι μόνο η αρχή για τον Βαρδινογιάννη

adesmeftos typos

ΕΝΦΙΑ 2019: Μεγαλύτερη μείωση προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

newsroom

Επίδομα Θέρμανσης: Αυξημένο κατά 35% – Πως διαμορφώνονται τα κριτήρια

Real news

Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ – Διευκρινιστική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

newsroom

Αχτσιόγλου : Αυξάνονται μισθοί και συντάξεις

adesmeftos typos

Στα 34,3 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

adesmeftos typos

Υπ. Εργασίας: Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι αδιαμφισβήτητο

katalitikos

«Ναυάγιο» και στο EuroWorking Group για την α’ κατοικία, στην Τρόικα οι αποφάσεις

admin-1

Προνοιακά επιδόματα: Διαθέσιμη από την Δευτέρα η ηλεκτρονική αίτηση

katalitikos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ