16.5 C
Nea Stira
Απρίλιος 21, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον “πάτο” οι τιμές στα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Σχεδόν αδύνατη θεωρεί η Globefish (σ.σ. το παράρτημα του FAO Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ που ασχολείται με την αλιεία), την ανάκαμψη των τιμών των ψαριών της Μεσογειακής Ιχθυοκαλλιέργειας τη φετινή χρονιά.

Σε πρόσφατο report της -τεύχος Μαρτίου- για την πορεία των τιμών σε τσιπούρα και λαβράκι η Globefish σημειώνει πως αυτές παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές. Βασικός λόγος αυτής της νέας υποχώρησης σύμφωνα με τη Globefish είναι η υψηλή παραγωγή των Τούρκων ιχθυοκαλλιεργητών, ενώ εκτιμά ότι η αύξηση της παραγωγής θα συνεχιστεί μέσα στο έτος.

Για τα ψάρια που πωλούν οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές στην Ιταλία, οι τιμές για τις τσιπούρες μικρού μεγέθους αυξήθηκαν μεν τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο ωστόσο σε ετήσια βάση, οι τιμές των ψαριών βάρους 300-450 γρμ. είναι περίπου 5,5% χαμηλότερες φέτος σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ οι τιμές για τα παρόμοια μεγέθη λαβρακίου είναι 12% χαμηλότερες.

“Αυτά τα επίπεδα τιμών” αναφέρει η Globefish, “είναι αποτέλεσμα της υπερβολικά ταχείας αύξησης της παραγωγής στην Τουρκία και σε μικρότερο βαθμό, της αύξησης της παραγωγής στην Ελλάδα.” Και συνεχίζει “περαιτέρω αύξηση της συνολικής παραγωγής αναμένεται το 2019 και η ανάκαμψη των τιμών θα είναι δύσκολη, αν και στις αρχές του καλοκαιριού, όπως συνήθως, αναμένεται να προκύψουν σχετικά υψηλότερες τιμές.”

Η Globefish αναφέρεται στο report Μαρτίου και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία ενέκρινε υπό όρους, βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ, την απόκτηση του κοινού ελέγχου των Ανδρομέδα, Νηρεύς και Σελόντα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, από το σχήμα των Amerra Capital και Mubadala.

Η έγκριση εξαρτάται από δέσμη διορθωτικών μέτρων που προβλέπουν εκποίηση δραστηριοτήτων, δηλαδή ιχθυοτροφεία, συσκευαστήρια και μονάδες παραγωγής γόνου. Η πώληση των εκκολαπτηρίων που παράγουν γόνο είχε εξ αρχής επισημανθεί ότι θα αποτελούσε πεδίο επί του οποίου η DG Comp θα ζητούσε παρεμβάσεις. Οι δύο εταιρείες μαζί εκτιμάται ότι παράγουν περί τα 300 εκατ. τεμάχια γόνου. Σε ό,τι αφορά στις μονάδες, υπάρχει δέσμευση για την πώληση ιχθυοτροφείων που παράγουν 10.000 τόνους μεσογειακών ιχθύων, μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας.

Για την δημιουργία αυτού του άρθρου αντλήθηκαν πληροφορίες από capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς επέκταση η ρύθμιση των 120 δόσεων – Ποιους θα αφορά

reporter

Δραματικές αλλαγές στις τράπεζες: Παίρνουν «πόδι» 10.000 υπάλληλοι – «Λουκέτο» σε τουλάχιστον 800 καταστήµατα

kostas.karatzas

Αχτσιόγλου: Καταργούμε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό

kostas.karatzas

Πόθεν έσχες: Ξεκίνησε μετ’ εμποδίων η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων του 2018

admin-4

ΟΑΕΔ : Πώς μπορούν οι άνεργοι να πάρουν έως 2.270 ευρώ

katalitikos

Αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο του 2019, προαναγγέλλει η Αχτσιόγλου

katalitikos

Σε έκτακτο Eurogroup η τελική απόφαση για τις συντάξεις

adesmeftos typos

Eurostat: Από τους πιο φτωχούς στην ΕΕ οι Έλληνες – Ουραγοί στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ

kostas.karatzas

Αυξήσεις – φωτιά στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων

adesmeftos typos

Οι στρατιωτικοί δικαστές ζητούν εξομοίωση με τους ποινικούς δικαστές στο όριο συνταξιοδότησης

katalitikos

Από Πέμπτη 30/8 καταβάλλονται οι συντάξεις Σεπτεμβρίου

Real news

Διπλάσια από αύριο τα τέλη κυκλοφορίας για όσους δεν πληρώσουν μέχρι απόψε

newsroom

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ