12.5 C
Nea Stira
Απρίλιος 21, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο μικροσκόπιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες

Το «ναρκοπέδιο» του κόστους από δικαστικές αποφάσεις μαζί με τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου, το κλείσιμο του 2018 και τις προοπτικές για το 2019 θα ανοίξουν τη δεύτερη μέρα της αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές, αφού πάρουν την έκθεση που έχουν ετοιμάσει τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, θα ζητήσουν το προφανές: Με δεδομένους τους υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους (πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ) που έχει να εκπληρώσει η Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι και το 2022, οι εκτιμήσεις του κόστους για την κάλυψη κάθε είδους αναδρομικών από μισθούς και συντάξεις να καλυφθούν από τώρα, με προβλέψεις τα ανάλογα αποθέματα ρευστότητας για τα έτη που θα αποπληρωθούν.
Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει -και έχει γίνει αποδεκτό- το κόστος για την κάλυψη κάθε δικαστικής απόφασης να καταγράφεται δημοσιονομικά στο έτος γέννησης της υποχρέωσης, η οποία θα εκπληρώνεται σε δόσεις που μπορούν να φτάσουν έως και τα 5 χρόνια. Για κάθε ένα από τα χρόνια αυτά θα πρέπει να υπάρχει η ανάλογη εξοικονόμηση πόρων για να μην κινδυνέψει η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ενα δεύτερο σημαντικό για τους δανειστές θέμα θα είναι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες -φόρους και συντάξεις-, που στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου ξεπερνούσαν τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί από το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Και σε αυτό το θέμα θα υπάρχει πίεση να λυθούν επιτέλους τα προβλήματα και να εκλείψουν τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου το συντομότερο δυνατό.
Με μεγάλη επιμέλεια αναμένεται να εξεταστούν και στοιχεία για το κλείσιμο του 2018, αλλά και οι προοπτικές για το 2019, με δεδομένο ότι το τρέχον έτος ο στόχος επιτυγχάνεται οριακά.

Ο κατώτερος μισθός

Τα δεύτερο μεγάλο θέμα της ημέρας θα είναι η συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου και του υποκατώτατου μισθού.

Πληροφορίες από την πλευρά των θεσμών θέλουν κυρίως το ΔΝΤ να αντιδρά έντονα στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Ωστόσο -όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές- το θέμα θα τεθεί σίγουρα από τους Ευρωπαίους δανειστές, οι οποίοι επίσης δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Παρ’ όλα αυτά, εμφανίζονται πιο θετικοί για την αύξηση του κατώτερου μισθού, αν και θα πρέπει πρώτα να πειστούν ότι τα ποσοστά των αυξήσεων της τάξης του 5-10% που ανακοινώνει το υπουργείο Εργασίας είναι συμβατά με τα κριτήρια ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και μπορούν να εφαρμοστούν από την αγορά.

Πάντως, μετά τη διαρροή για τον υποκατώτατο μισθό που έγινε μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τα πολιτικά κόμματα, τόσο η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου όσο και η αναπληρωτής υπουργός Θεανώ Φωτίου εμφανίζονταν καθησυχαστικές.

Τόνιζαν δηλαδή ότι τόσο η αύξηση του κατώτατου μισθού όσο και η πλήρης κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους μέχρι και 25 ετών είναι μέτρα συμφωνημένα.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία και για την πρόοδο του μέτρου για την εφαρμογή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του θεσμού της μετενέργειας, για τα οποία δεν υπήρχαν στοιχεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πρώτη συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια

Κατά τη χθεσινή ημέρα έγιναν οι πρώτες επαφές για το συνολικό σχέδιο για τις τράπεζες, το διάδοχο του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, αλλά και το επίδομα ενοικίου που εντάσσεται στη στρατηγική για ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων.

Το πρώτο βήμα είναι να προχωρήσει το σχέδιο που επεξεργάζεται από τον περασμένο Οκτώβριο το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΧΣ για τη μεταφορά κόκκινων δανείων σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPV) και την παροχή εγγυήσεων από το κράτος έναντι κεφαλαιακών ζημιών των εμπορικών τραπεζών.

Το συγκεκριμένο πλάνο έχει το πλεονέκτημα ότι έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ιταλία και εξ αυτού εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί πολλές εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, όπως η ΕΚΤ και ο SSM, και κυρίως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η πίεση για την προώθηση του σχεδίου είναι διπλή. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομικών, έχουν αντιληφθεί πλέον ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει την απόπειρα εξόδου στις αγορές πριν ανακοινώσει επίσημα ένα σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια που είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας, όπως έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι η ΕΚΤ θέτει σταδιακά σε λειτουργία και τα μέτρα για τα νέα κόκκινα δάνεια στέλνοντας τις νέες υποχρεώσεις που θα πρέπει να εκπληρώσουν οι τράπεζες σε επίπεδο προβλέψεων. Το γεγονός αυτό κάνει επιτακτική τη ρύθμιση του τεράστιου σημερινού υπολοίπου των κόκκινων δανείων.

Ωστόσο, το σχέδιο θα αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με όλες τις επιμέρους παρεμβάσεις που αφορούν ρυθμίσεις, ελαφρύνσεις και επιδόματα που θα επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Χθες έγινε η πρώτη ανταλλαγή απόψεων και αναμένεται οι δύο πλευρές να ξανασυναντηθούν την Παρασκευή.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Πώς κουρεύει τα «κόκκινα» στεγαστικά

kostas.karatzas

Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ προτείνουν τα Επιμελητήρια

katalitikos

Νέα «βουτιά» για το Χρηματιστήριο: Ξανά στο «κόκκινο»-Πτώση 2,57%

adesmeftos typos

Το σχέδιο της ΤτΕ για την μεταβίβαση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε Εταιρία Ειδικού Σκοπού

Real news

Συγχωνεύονται οι τράπεζες Eurobank και Grivalia: Στόχος η μείωση των “κόκκινων δανείων” στο 15%

Real news

Επίδομα ενοικίου: Πάνω από 300.000 νοικοκυριά θα επιδοτηθούν το 2019

kostas.karatzas

Στον “πάτο” οι τιμές στα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας

admin-5

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

newsroom

Αχτσιόγλου: Καταργούμε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό

kostas.karatzas

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται μειώσεις έως και 50% – Ποιους αφορά και πόσο θα πληρώσουν – Αναλυτικά παραδείγματα

Real news

Νέα “μαύρη” Δευτέρα στο Χρηματιστήριο – Έκλεισε με πτώση 2,61%

Real news

Αυξημένες οι τιμές των διαμερισμάτων το 2018

adesmeftos typos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ