29.7 C
Nea Stira
Ιούνιος 20, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τελικό στάδιο η συμφωνία για τον “Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών”

Σε τελικό στάδιο εισέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία της επέκτασης της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (λήγει το 2026) κατά 20 χρόνια, έως το 2046.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι δεν αποκλείεται σύντομα να βγει «λευκός καπνός» και να επιτευχθεί μία συμφωνία για τίμημα πέριξ του 1 δισ. ευρώ, σηματοδοτώντας αυτόματα την επιτυχία στην συγκέντρωση των εσόδων – στόχου από το Μνημόνιο για το 2018.

Αυτό θα επιτρέψει στο ΤΑΙΠΕΔ να “κλειδώσει” τον στόχο των 2 δισ. ευρώ στα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά από το 2011 οπότε και ιδρύθηκε για να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία και να συνεισφέρει στην μείωση του χρέους.

Στα έσοδα που ήδη έχει καταγράψει το ΤΑΙΠΕΔ λογιστικά και ταμειακά (232 εκατ. ο ΟΛΘ, 284 εκατ. ο ΟΤΕ, 251 εκατ. ο ΔΕΣΦΑ, συχνότητες ραδιοφάσματος, ακίνητα κλπ), τα οποία εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, θα έλθει να προστεθεί και το διεθνές αεροδρόμιο των Σπάτων.

Που οφείλονταν οι καθυστερήσεις

Σε ό,τι αφορά την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, χρειάστηκαν σχεδόν 2 χρόνια από το 2016, οπότε και ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις που υπήρξαν στις διαδικασίες ολοκλήρωσης και η πολυπλοκότητα του έργου, εντέλει οδήγησαν στην αύξηση του τιμήματος.

Σε αυτό συνετέλεσαν μια σειρά παράγοντες. Καταρχήν το οικονομικό κλίμα και ο τουρισμός έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το 2015 που αποτέλεσε σαν βάση για την αποτίμηση της αξίας της παραχώρησης.

Όπως σημειώθηκε, η διαπραγμάτευση για την επέκταση της σύμβασης ξεκίνησε την άνοιξη 2016 και ολοκληρώθηκε έναν χρόνο μετά. Αυτές τις δύο χρονιές ο τουρισμός σημείωνε συνεχώς ρεκόρ αφίξεων και εσόδων.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 10,5% το 2017 σε σύγκριση με το 2016, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 14.596 εκατ. ευρώ.

Επίσης η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε πέρυσι κατά 9,7%, στα 27,194 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 24,799 εκατ. ταξιδιωτών το 2016. Το 2015 οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες ήταν 23,599 εκατ. Εξίσου θετικά είναι τα στοιχεία και οι προβλέψεις και για το 2018.

Οι “ευλογίες” της DGComp για να κλείσει το deal θα επιτρέψουν παράλληλα να προχωρήσει η πώληση του 30% των μετοχών του ΔΑΑ ΑΕ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, ένα περιουσιακό στοιχείο που θεωρείται “φιλέτο” και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ε9: Παράταση για την υποβολή των δηλώσεων

newsroom

Πώς «μεταφράζουν» οι ξενοδόχοι τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

kostas.karatzas

Αχτσιόγλου: Οι μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών έμπρακτη απόδειξη του τέλους των δημοσιονομικών περιορισμών

Real news

Στο μικροσκόπιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες

adesmeftos typos

Μείωση ΦΠΑ στο 13%: Τι αλλάζει σε τρόφιμα και εστίαση

newsroom

Στο τραπέζι η κατάργηση του νόμου Κατσέλη για την α΄ κατοικία

Real news

Διαγράφονται αμφισβητούμενες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία

katalitikos

Ο Alpha είναι μόνο η αρχή για τον Βαρδινογιάννη

adesmeftos typos

Έρχονται έλεγχοι και πρόστιμα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις

newsroom

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ