12.9 C
Nea Stira
Απρίλιος 20, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κούρεμα και ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εφαρμογή του μέτρου των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο.

Μια σειρά από ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται σε αυτό, μεταξύ άλλων ο επανυπολογισμός χρεών μεταξύ 2002 και 2016 και η μείωση συνολικών οφειλών έως και 70%.

Η αρμόδια υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως η νέα ρύθμιση είναι σχεδόν έτοιμη, ενώ υπολογίζεται εντός Φεβρουαρίου να κατατεθεί στη Βουλή και να ξεκινήσει η εφαρμογή της από τον Μάρτιο.
Προβλέπεται ακόμη κατώτατο πλαφόν ύψους 50 ευρώ ανά δόση μηνιαίως. Ο ενδιαφερόμενος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει ο ίδιος τον αριθμό των δόσεων -υπό προϋποθέσεις-, οι οποίες όμως δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τις 120. Επίσης, οι οφειλέτες θα επιλέγουν εάν θέλουν να «τρέξει» η διαδικασία του επανυπολογισμού, καθώς εάν περικοπεί το βασικό χρέος, θα μειωθεί αντίστοιχα ο συντάξιμος μισθός και κατά συνέπεια η μελλοντική σύνταξη.
Μέσω ΑΑΔΕ θα αναζητούνται τα χρέη από το 2002 κι εάν δεν καθίσταται δυνατός ο εντοπισμός τους, τότε οι οφειλές θα υπολογίζονται με βάση τις κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές. Ως εκ τούτου, για τον ΕΦΚΑ θα περιορίζεται η ελάχιστη εισφορά στα 158 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και στα 58 ευρώ για τους αγρότες.
Σε χθεσινές της δηλώσεις η κα Αχτσιόγλου παρείχε διευκρινίσεις. Ξεκαθάρισε ότι εκτός του κουρέματος της βασικής οφειλής, θα υπάρχει και κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85%.
«Θα επανυπολογιστεί ουσιαστικά η οφειλή του ασφαλισμένου με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που είχε από το 2002 και μετά, θα κουρευτεί λοιπόν η οφειλή του και θα αποπληρώσει τη νέα οφειλή σε έως και 120 δόσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο τεράστιας ανακούφισης» είπε η υπουργός.
Πρόσθεσε ακόμη πως «οι ασφαλισμένοι που θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί γιατί έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν επειδή έχουν μεγάλες οφειλές προς τα ταμεία, μέσω αυτού του κουρέματος θα μπορούν να λάβουν σύνταξη και να αποπληρώσουν τελικά το χρέος τους μέσω μιας παρακράτησης που θα γίνεται».
Σε δόσεις θα μπορεί, πάντως, κάποιος να ρυθμίσει και τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/12/2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχήμα θα απευθύνεται δυνητικά σε όλους τους ενεργούς και ανενεργούς επαγγελματίες και αγρότες, συνολικά 958.000 μη μισθωτούς.
Πηγή: zougla.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αλλάζει στα καύσιμα από την 1η Ιανουαρίου

Real news

Έρχονται αυξήσεις 4% έως 10% σε αλεύρι και ψωμί

adesmeftos typos

Η τελική πρόταση για τις 120 δόσεις σε εφορία, ταμεία και δήμους – Ολο το σχέδιο

newsroom

ΕΚΤ: Η σταδιακή αύξηση των πλειστηριασμών στην Ελλάδα θα ενισχύσει τη μείωση των “κόκκινων” δανείων

kostas.karatzas

Καταργείται το αυτόφωρο για τους ελεγκτές της εφορίας: Πότε θα έχουν ποινική ευθύνη

proto thema

Στα 2,97 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

kostas.karatzas

Υπ. Εργασίας: Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι αδιαμφισβήτητο

katalitikos

Το πλέον κρίσιμο δεκαήμερο για συντάξεις και θετικά μέτρα

adesmeftos typos

Fitch: «Στην επόμενη κρίση, το ελληνικό χρέος θα εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα»

Real news

Στο σφυρί ακίνητα 2 δισ. το 2019 – Πλειστηριασμοί και σε σπίτια αξίας κάτω των 100 χιλ.

kostas.karatzas

Νέα κόντρα κυβέρνησης – Ν.Δ. για τις συντάξεις

Real news

Δωρόσημο από ΕΦΚΑ: Σε τραπεζικό λογαρισμό η καταβολή του, σε ειδικές περιπτώσεις στα ταμεία

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ