16.4 C
Nea Stira
Νοέμβριος 20, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Standard & Poor’s αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες

O οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ανακοίνωσε πως αναβαθμίζει την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να αντανακλά τη βελτιωμένη οικονομία και το μικρότερο ρίσκο του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η εταιρεία συμπεριλαμβάνει στην ανάλυσή της και τις μακροοικονομικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας: Αναφέρει πως μετά τα προγράμματα στήριξης τα θεμελιώδη της οικονομίας βελτιώνονται, η αγορά ακινήτων έχει βρει πάτο και πλέον έχει θετικές προοπτικές, το σχέδιο Ηρακλής θα επιταχύνει την θεραπεία των ισολογισμών των τραπεζών και το ευρύτερο περιβάλλον θα λειτουργήσει θετικά στα αποτελέσματά τους.

«Θεωρούμε ότι η τρέχουσα ανάκαμψη στο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα ενισχύεται, κάτι που βλέπουμε να επιδρά θετικά στο χρηματοπιστωτικό προφίλ των Ελληνικών τραπεζών. Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ανάπτυξη περίπου 2,5% κατα μέσο όρο κάθε χρόνο ως το 2022, σημαντικά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς η εγχώρια ζήτηση θα δυναμώνει και οι καλές εξαγωγικές επιδόσεις θα συνεχίζονται» αναφέρει η S&P στην ανάλυση της αξιολόγησής της.

Το σκεπτικό της αναβάθμισης

«Τα θεμελιώδη των Ελληνικών τραπεζών βελτιώνονται μετά την ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος του ESM στις 20 Αυγ. του 2018. Όσα capital controls παρέμεναν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποσύρθηκαν το Σεπτέμβριο του 2019 χωρίς να εκδηλωθούν αρνητικές επιπτώσεις στις εγχώριες καταθέσεις. Η προσήλωση της προηγούμενης και της τρέχουσας κυβέρνησης σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις δρέπει καρπούς, όπως δείχνουν όλοι οι δείκτες. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω αναβαθμίσαμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από Β+ σε ΒΒ-. Οι θετικές προοπτικές σηματοδοτούν την πρόθεσή μας να την αναβαθμίσουμε εκ νέου τους επόμενους 12 μήνες αν η κυβέρνηση συνεχίσει να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».

Αγορά ακινήτων – Τιμές

Ειδική μνεία κάνει η Standard and Poor’s για την αγορά ακινήτων: «Οι εγχώριες τιμές ακινήτων ανακάμπτουν επίσης. Η διόρθωση των τιμών ολοκληρώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, αφού είχαν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 40% από το 2008. Οικιστικά και εμπορικά ακίνητα είδαν τις τιμές τους να αυξάνουν ισχυρά από τότε (ειδικά το πρώτο μισό του 2019) αν και άνισα ανά τη χώρα – υπάρχουν μεγάλες διαφορές ακόμα και στην ίδια πόλη. Η αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, οι πρόσφατες αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και τον νόμο Κατσέλη, η αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, η υψηλή ζήτηση για τουριστικά ακίνητα βραχυχρόνιας ενοικίασης και το πρόγραμμα χρυσής βίζας βοηθούν προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αύξησης των τιμών.

Ο ρυθμός ανάκαμψης των τιμών οικιστικών και εμπορικών ακινήτων σημαίνει πολλά για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες οι οποίες πρέπει να καθαρίσουν περίπου 75 δισ. ευρώ ΜΕΑ. Πιστεύουμε ότι η βελτίωση της κτηματαγοράς θα μπορούσε να υποστηρίξει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια σε εξασφαλισμένες πωλήσεις χρέους σε εγχώριους και ξένους αγοραστές. Περίπου 20 εξ’ αυτών έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενδιαφέρονται για τέτοιες αγορές καθώς οι πιθανότητες ανάκαμψης αυξάνονται».

Για τις τράπεζες η S&P αναφέρει ότι αυτές οι θετικές τάσεις τις βοήθησαν να επιταχύνουν τα σχέδια καθαρισμού των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) το τελευταίο 12μηνο. Η S&P εκτιμά πως αν οι τρέχουσες συνθήκες συνεχιστούν το ποσοστό των ΜΕΑ θα υποχωρήσει κάτω του 35% το 2020 και κάτω από 25% ένα χρόνο αργότερα.

Μείωση ρίσκου στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, για πρώτη φορά από το 2011

Υπό το φως τον εξελίξεων αυτών η S&P μειώνει το δείκτη ρίσκου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το 10 που είναι σήμερα στο 9 (η κλίμακα 1 έχει το μικρότερο ρίσκο). Είναι η πρώτη φορά που προβαίνει σε τέτοια κίνηση από το 2011. Η S&P επισημαίνει ότι στην κατηγορία 9 ανήκουν χώρες όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Τουρκία – και σπεύδει να δηλώσει ότι η τάση του Ελληνικού ρίσκου να αρχίσει να μειώνεται τώρα ταχύτερα. Έτσι η κεντρική βαθμολογία για το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναβαθμίζεται από Β σε Β+ «προκειμένου να αντανακλά το γεγονός ότι η επιταχυνόμενη οικονομική ανάκαμψη θα κάνει καλό στις επιδόσεις του τραπεζικού συστήματος.

Η S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank από B- σε B, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς στο Β-. Όσον αφορά το outlook o οίκος το αναβάθμισε και στις τέσσερις από «σταθερό» σε «θετικό».


Με πληροφορίες από newmoney.gr

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

kostas.karatzas

Ιαπωνία: Γυναίκες δίνουν «μάχη» για να… φορούν γυαλιά στη δουλειά τους

kostas.karatzas

Αυτό είναι το καλύτερο αγχολυτικό που σε ανακουφίζει σίγουρα

kostas.karatzas

Πατέρας της 8χρονης Αλεξίας: Επιτέλους, μια χαραμάδα αισιοδοξίας, ένα φως

kostas.karatzas

ΟΑΣΑ: Κάμερες στις λεωφορειολωρίδες – Τέλος στη διέλευση οδηγών

kostas.karatzas

Τροχάδην από την κυβέρνηση για πλήρη άρση των capital controls

kostas.karatzas

evima: Nέο ενημερωτικό site από τη Ματίνα Ρέτσα

kostas.karatzas

Μετά από 65 χρόνια νέος Παγκόσμιος Χάρτης Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας από τη ΔΟΔ

kostas.karatzas

Νέο ωράριο στις τράπεζες: Θα κλείνουν νωρίτερα από τις 2 Μαΐου

kostas.karatzas

Ο Κιάνου Ριβς στην καινούργια ταινία του Μπομπ του Σφουγγαράκη

kostas.karatzas

ΝΕΟ μεγάλο ενημερωτικό site ετοιμάζεται στην Εύβοια

kostas.karatzas

Επιπλέον 8 εκατομμύρια ευρώ από Μ. Βορίδη για επενδύσεις στην Υδατοκαλλιέργεια

kostas.karatzas

Bloomberg: Οι τραπεζικές μετοχές εχουν χάσει το 98% της αξίας τους την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ

kostas.karatzas

Χρεώσεις τραπεζών : Περαιτέρω μειώσεις τον Νοέμβριο προανήγγειλε ο Γεωργιάδης

kostas.karatzas

Προστατεύεται η πρώτη κατοικία: Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ