10.6 C
Nea Stira
Δεκέμβριος 8, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται έλεγχοι και πρόστιμα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρεί στον έλεγχο όσων δεν δήλωσαν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό στο TAXISnet
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Στον έλεγχο ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που δεν δήλωσαν, όπως όφειλαν, τον επαγγελματικό τους λογαριασμό στο TAXISnet αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οπως αναφέρει στο «Βήμα» παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις συνεχόμενες παρατάσεις που δόθηκαν από τις 14 Δεκεμβρίου, που ήταν η αρχική καταληκτική προθεσμία για δήλωση των εν λόγω λογαριασμών, θα έρθουν τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες να υλοποιήσουν μια σειρά από ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτών καταλήγουν σε επαγγελματικούς λογαριασμούς και οι οποίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελεγχθούν από την Εφορία.

Με τον τρόπο αυτόν, το κράτος θα είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο τζίρος που πραγματοποιεί μια επιχείρηση με πλαστικό χρήμα ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής ή ακόμη και με μετρητά εμφανίζεται στις φορολογικές δηλώσεις και το βασικότερο, το ύψος του ΦΠΑ που εισπράττεται και αν τελικά αυτός καταλήγει στα Ταμεία του κράτους ή μένει στην τσέπη των επαγγελματιών.

Οσον αφορά τους πολίτες, η δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού από πλευράς επαγγελματιών είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί, καθώς αν οι πληρωμές που πραγματοποιούνται δεν καταλήγουν στους συγκεκριμένους λογαριασμούς, δεν αναγνωρίζονται από την Εφορία για συμμετοχή στη φορολοταρία αποδείξεων που πραγματοποιείται κάθε μήνα.

Οσοι λοιπόν δεν προχωρήσουν σε δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.000 ευρώ. Αν κάποιος το πράξει από την 1η Μαρτίου τότε θα του επιβληθεί πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης ύψους 100 ευρώ. Αξίζει να τονιστεί ότι από πρόσφατους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι πολλοί επαγγελματίες και εμπορικές επιχειρήσεις δέχονταν κανονικά πληρωμές με POS, αλλά οι πληρωμές δεν κατέληγαν σε κάποιον επαγγελματικό λογαριασμό που είχε δηλωθεί στο TAXiSnet αλλά σε ατομικό με σκοπό να μην εμφανιστεί αυτή η συναλλαγή, να μην κοπεί απόδειξη και κατ’ επέκταση να μην αποδοθεί ο ΦΠΑ που κανονικά πληρώθηκε από τον ανυποψίαστο πολίτη. Από 1ης Μαρτίου όμως θα ξεκινήσουν διασταυρώσεις και για όσους όφειλαν μέχρι την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου να καταχωρίσουν και να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία που αφορούν ακίνητα που εκμισθώνουν με τη διαδικασία της βραχυχρόνιας διαμονής (τύπου Airbnb). Στo Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ αναμένεται να εγγραφούν όλα τα ακίνητα που αφορούν τις εν λόγω μισθώσεις.

Με τη διαδικασία αυτή επιμερίζεται ουσιαστικά το φορολογητέο εισόδημα που αποκτήθηκε από το σύνολο των Βραχυχρόνιων Δηλώσεων Διαμονής, φορολογικού έτους 2018, στους δικαιούχους εισοδήματος. Οσοι δεν έχουν προχωρήσει σε οριστικοποίηση, τότε τα στοιχεία που έχουν καταχωριστεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής θα θεωρηθούν οριστικά και το ποσοστό διανομής του εισοδήματος που θα δεν θα προσδιοριστεί θα φορολογηθεί στο όνομά τους.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Φτηνότερη κατά 11% «πρεμιέρα» σε σχέση με πέρυσι – Πώς θα δοθεί το επίδομα

kostas.karatzas

Δείτε τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις

kostas.karatzas

Αυτή είναι η εταιρεία που δέχθηκε μπλόκο από την Κίνα λόγω «Μακεδονίας»

kostas.karatzas

Πόθεν έσχες: Ξεκίνησε μετ’ εμποδίων η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων του 2018

kostas.karatzas

Επίδομα ενοικίου: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι- Ποιες αιτήσεις νοικοκυριών δεν γίνονται δεκτές

kostas.karatzas

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Πάνω από 5.000 ακίνητα στο «σφυρί» ως το τέλος 2019

kostas.karatzas

Επίδομα «ανάσα» 720 ευρώ-Ποιοι θα το πάρουν

kostas.karatzas

Σήμερα στην Αθήνα «απολογισμός» από τον Πιέρ Μοσκοβισί

kostas.karatzas

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε το εισόδημα των νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο

kostas.karatzas

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

kostas.karatzas

Τέλος εποχής για το «Γάλα Βλάχας»: Κλείνει το εργοστάσιο στην Ημαθία

kostas.karatzas

ΣΕΒ: Κάθε Ελληνας χρωστά 29.700 ευρώ στους δανειστές

kostas.karatzas

Ερχεται πληρωμή ενοικίου μόνο μέσω τράπεζας

kostas.karatzas

Τι σκέπτονται να αλλάξουν οι τράπεζες για επιπλέον χρεώσεις και στο web banking

kostas.karatzas

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Υπερδιπλασιασμός κερδοφορίας το α΄τρίμηνο του 2019

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ