20.1 C
Nea Stira
Νοέμβριος 19, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέκα δισ. ευρώ έχασε το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2018

Πηγή πληροφοριών: protothema.gr

NEWSROOM NEASTYRANEWS.GR

Με κέρδη 1,57% έκλεισε η αγορά και κινήσεις ωραιοποίησης στις τιμές λόγω του τέλους του έτους.

Όμως, σε ετήσιο επίπεδο οι απώλειες του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν 23,56%, με την κεφαλαιοποίηση στην ήδη αποδεκατισμένη αγορά να είναι μικρότερη κατά 10 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο MSCI στις 28 Δεκεμβρίου οι απώλειες ήταν 35,3%, απόδοση η οποία η δεύτερη χειρότερη διεθνώς μετά το Πακιστάν. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 613,30 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,57% με τζίρο 21, 2 εκατ. ευρώ.

Με ράλι 17,07% έκλεισε στα 4,80 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚ – Τέρνα και ετήσια απόδοση 8,35%. Κέρδη 6,08% για την Alpha bank στα 1,10 ευρώ. Κέρδη 5% για την Εθνική Τράπεζα στα 1,10 ευρώ. Άνοδος 5,88% για την Eurobank στα 0,54 ευρώ. Κέρδη 3,70% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Απογοήτευση λόγω αδιαφορίας των ξένων

Η απογοήτευση της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται ανάγλυφα στον καθρέπτη του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η χρονιά που θα μας αποχαιρετήσει σε λίγες ώρες ήταν μια από τις χειρότερες χρηματιστηριακά χρονιές, όχι τόσο για τις απώλειες, αλλά γιατί η Αθήνα έπαψε τυπικά και ουσιαστικά να απασχολεί τους ξένους επενδυτές.

Η ελληνική αγορά έχει μόνο μια τράπεζα σε Δείκτη του MSCI της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha bank ) και εκ των πραγμάτων βρίσκεται εκτός των ραντάρ των επενδυτών. Λένε επίσης ότι σημασία στο χρηματιστήριο έχει πόσο χάνουν οι μετοχές που κατέχεις και όχι οι δείκτες. Στην περίπτωση μας έχει σημασία διότι πλήττεται όλη η αγορά.

Τι συνέβη, όμως, το 2018 ύστερα από τα κέρδη του 2017; Ο Δείκτης MSCI Greece χάνει 35,3% (28 Δεκεμβρίου) δηλαδή όσο χάνει ο Δείκτης MSCI του Πακιστάν! Αυτές οι δυο είναι οι χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές καθώς ακόμα και η αγορά της Αιγύπτου εμφάνισε μια επίδοση -14%. Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη οι απώλειες είναι -25% και περίπου -33% από τα υψηλά του Δείκτη για το 2018.

Η ελληνική οικονομία, εκτός αγορών, είναι ευάλωτη καθώς όσο οι ΗΠΑ και οι διεθνείς αγορές διορθώνουν τόσο θα μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για περιφερειακές ημιαναδυόμενες αγορές όπως την ελληνική.

Τράπεζες : Απώλειες έως -73%!

Οι απώλειες στις τράπεζες καθόρισαν και καθορίζουν το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Την ώρα που γινόταν μερική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και θα έπρεπε οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν κέρδη, μια δράκα από funds εκμεταλλεύθηκε το γεγονός και επιτέθηκε σφοδρά με ανοικτές πωλήσεις.

Το αποτέλεσμα ήταν αμφισβήτηση από όλους τους επενδυτές. Στη συνέχεια ο πανικός και τα διπλά σχέδια για τα κόκκινα δάνεια συνέτειναν σε μια σύγχυση. Από την αρχή του χρόνου, η μετοχή της Πειραιώς έχασε 72,64% φθάνοντας τα 0,84 ευρώ. Απώλειες -65,5% για την Εθνική Τράπεζα στα 1,10 ευρώ. Με πτώση -38,44%% η Alpha bank στα 1,10 ευρώ και -36,47% για την Eurobank στα 0,54 ευρώ.

FTSE 25

Στον Δείκτη FTSE25 τρεις μετοχές έδωσαν κέρδη. Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ύστερα από ένα επιτυχημένο private placement σε ξένους θεσμικούς επενδυτές διατήρησε κέρδη πάνω από 30% και κλείνει την χρονιά με κέρδη 32,65% στα 5,60 ευρώ. Η μετοχή της Motor Oil κλείνει τη χρονιά με κέρδη 11,82% στα 21 ευρώ, ωστόσο έχει δώσει υψηλά μερίσματα ενώ έχει προχωρήσει σε σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις αναδιάρθρωσης.

Με κέρδη 10,36% κλείνει την χρονιά η Σαράντης στα 6,98 ευρώ η οποία συνεχίσει την σταθερή της πορεία με αποδόσεις και μερίσματα.

Στην μικρή κεφαλαιοποίηση ο τίτλος του Ικτίνου προσέφερε απόδοση 106% στα 4,58 με διανομή μερισμάτων. Κέρδη 69% για το Υγεία, μετοχή η οποία θα διαγραφεί μετά την εξαγορά. Κέρδη 41,2% για την ΚΡΙ- ΚΡΙ η οποία συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία και άνοδος 28% για το Πλαίσιο, μια εταιρεία η οποία είναι βαρόμετρο στις λιανικές πωλήσεις. Με κέρδη 28% έκλεισε τη χρονιά και η Πετρόπουλος.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Διπλάσια από αύριο τα τέλη κυκλοφορίας για όσους δεν πληρώσουν μέχρι απόψε

kostas.karatzas

Ομόλογα : Νέο ρεκόρ με την αγορά να προεξοφλεί αυτοδυναμία ΝΔ

kostas.karatzas

Αντιμέτωπο με τις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

kostas.karatzas

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στο 1,02 ευρώ το λίτρο – Πότε θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης

kostas.karatzas

Φθίνουσα η πορεία των “κόκκινων” δανείων: Στα 75 δισ. από 107 δισ. το 2016, στόχος κάτω από 30

kostas.karatzas

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει έρθει στην Ελλάδα η Bank of China

kostas.karatzas

Ντράγκι: Σταθερά τα επιτόκια τουλάχιστον έως το τέλος του έτους

kostas.karatzas

Με το ποσό των 356 εκατ. ευρώ θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές για την διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

kostas.karatzas

Ανεβαίνουν οι online αγορές στην Ελλάδα

admin

Στο σφυρί ακίνητα 2 δισ. το 2019 – Πλειστηριασμοί και σε σπίτια αξίας κάτω των 100 χιλ.

kostas.karatzas

Τι σκέπτονται να αλλάξουν οι τράπεζες για επιπλέον χρεώσεις και στο web banking

kostas.karatzas

Αυξάνεται η τιμή σε χιλιάδες φάρμακα

kostas.karatzas

Βρούτσης: Αυξήσεις για 260.000 επικουρικές συντάξεις – Τι προβλέπεται

kostas.karatzas

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,31% σύμφωνα με το Reuters

kostas.karatzas

Πλακιωτάκης: Κατατέθηκε το αναθεωρημένο Master Plan του ΟΛΠ

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ