32.6 C
Nea Stira
Αύγουστος 25, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτή είναι η εταιρεία που δέχθηκε μπλόκο από την Κίνα λόγω «Μακεδονίας»

Η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου-ΜΕΛ είναι η εταιρεία που δέχθηκε πρόσφατα μπλόκο από την κινεζική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να εξάγει τα προϊόντα της στην ασιατική χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η ΜΕΛ, που, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί μία εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών βιομηχανιών παραγωγής ανακυκλωμένου χαρτονιού, επιχείρησε εντός του Φεβρουαρίου να καταχωρήσει το εμπορικό της σήμα στην Κίνα, ώστε να πραγματοποιήσει είσοδο στη συγκεκριμένη αγορά.

Ωστόσο, αυτό απορρίφθηκε στο πλαίσιο της τακτικής που ακολουθεί το Γραφείο Εμπορικών Σημάτων της Κίνας ήδη από το 2010 να μη δέχεται την καταχώρηση εμπορικών σημάτων με τον όρο «Μακεδονία», «μακεδονικός/ή» ή παράγωγα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δύο χωρών που εμπλέκονται στην πολύχρονη διένεξη. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι Κινέζοι, απαντώντας στη ΜΕΛ, παρέπεμψαν το αίτημά της για έγκριση από τη Βόρεια Μακεδονία.

Αξιόπιστες πηγές που γνωρίζουν το συγκεκριμένο περιστατικό είπαν στη Voria.gr ότι η εταιρεία κατέθεσε στους κινέζους τα έγγραφα που πιστοποιούν ότι το brand της είναι κατοχυρωμένο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει διαφορετική πιστοποίηση. Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, έχει κινητοποιηθεί το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει καταθέσει ένσταση επί της απόφασης απόρριψης, ενώ δεν αποκλείεται να εκδώσει και ρηματική διακοίνωση προς την κινεζική κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα έχει θετική κατάληξη και η εταιρεία θα καταφέρει να δραστηριοποιηθεί στην κινεζική αγορά. Άλλωστε, η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου αποτελεί μία δυναμική εξαγωγική επιχείρηση, καθώς τα προϊόντα της ταξιδεύουν σε περισσότερες από 30 χώρες, ενώ η συνολική αξία των εξαγωγών της ξεπερνάει τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως (70% του τζίρου).

Να σημειώσουμε ότι το μπλόκο της Κίνας δεν συνδέεται κατ’ αρχήν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί πάγια τακτική της χώρας τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα, μάλιστα, με ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, η Ελλάδα έχει προβεί ήδη σε σχετικά διαβήματα προς το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας για αναθεώρηση της συναφούς απόφασης του κινεζικού Γραφείου Εμπορικών Σημάτων ενόψει των νέων προβλέψεων της Συμφωνίας.

Ο ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ακόμη ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών και η διαδικασία αναγνώρισης της γειτονικής χώρας ως Βόρεια Μακεδονία από την Κίνα, δίνει νέες δυνατότητες στη χώρα μας να ανατρέψει αυτήν την άκρως προβληματική πρακτική στο πλαίσιο σχετικών διαβουλεύσεων».

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο θέμα είχε αναφερθεί πρώτη η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει το όνομα της εταιρείας.

Για την δημιουργία αυτού του άρθρου αντλήθηκαν πληροφορίες από ΤΟ ΒΗΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται η οριστική άρση των capital controls

kostas.karatzas

Αύξηση 13,2% των τουριστικών εσόδων για το A’ τρίμηνο

kostas.karatzas

Στο ταμείο τον Μάρτιο 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων Κεντρικών Τραπεζών

kostas.karatzas

ΑΑΔΕ: Φορολογικές παραβάσεις σε ένα στα τρία ελεγχθέντα πρατήρια καυσίμων

kostas.karatzas

Για την πραγματικότητα και όχι την εικονική πραγματικότητα, μίλησε η Έφη Αχτσιόγλου

kostas.karatzas

80 χιλιάδες ασφαλισμένοι δεν παίρνουν σύνταξη λόγων χρεών στα ταμεία

kostas.karatzas

Προστατεύεται η πρώτη κατοικία: Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών

kostas.karatzas

Αχτσιόγλου: Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις

kostas.karatzas

Αλλάζουν τα τέλη ταξινόμησης: Ερχεται αύξηση των τιμών των αυτοκινήτων

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ