12.5 C
Nea Stira
Μάρτιος 20, 2019
NEASTYRANEWS.GR


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσα» για 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες-Δείτε όλο το σχέδιο για τον επανυπολογισμό των εισφορών

Πηγή πληροφοριών: pronews.gr

NEWSROOM NEASTYRANEWS.GR

Τον επανυπολογισμό των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών 900.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτoαπασχολούμενων και αγροτών ύψους 20 δισ. ευρώ προβλέπει ρύθμιση που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, το ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος με την έλευση των δανειστών στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, προκειμένου η ρύθμιση να τεθεί σε ισχύ εντός του πρώτου τριμήνου του έτους. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, πέρα από τη μείωση της κύριας οφειλής, θα γίνει κούρεμα των προσαυξήσεων άνω του 85%.

Το σχέδιο της ρύθμισης προβλέπει τον επανυπολoγισμό των οφειλών παρελθουσών ετών με βάση την κατώτατη ασφαλιστική εισφορά που ισχύει σήμερα για την εκάστοτε κατηγορία ασφαλισμένων. Με το παλαιό καθεστώς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλλαν μέση μηνιαία εισφορά 342 ευρώ, ενώ οι αγρότες κατέβαλλαν 132 ευρώ.

Ο νέος υπολογισμός των εισφορών για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα περιορίζει την ελάχιστη εισφορά στα 158 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και 58 ευρώ για τους αγρότες. Με αυτό τον τρόπο, η οφειλή για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα κουρευτεί κατά 54% και για τους αγρότες κατά 56%.

Οι δανειστές δεν είναι αρνητικοί στη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία, καθώς δεν επηρεάζει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αφού οι ασφαλισμένοι θα λάβουν αναλογική σύνταξη σύμφωνα με το ύψος των εισφορών που θα αποπληρώσουν.

Η πλειοψηφία των οφειλετών είναι ελεύθεροι επαγγελματίες 550.000, 350.000 αγρότες και περίπου 20.000 αυτοαπασχολούμενοι. Υπολογίζεται ότι εξ’ αυτών περίπου 80.000 οφειλέτες είναι ένα βήμα πριν την συνταξιοδότηση και επειδή οφείλουν δεν έχουν κανένα εισόδημα. Μετά τον επανυπολογισμό, η νέα οφειλή θα αποπληρωθεί σε κλιμακωτές 36 έως 120 δόσεις, ανάλογα με την δυνατότητα του εκάστοτε οφειλέτη.

Ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα αφορά μόνο σε όσους δεν μπορούν αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με την προσκόμιση όλων των απαιτούμενων εγγράφων μεταξύ των οποίων και αποδεικτικά τραπεζικών λογαριασμών.

Εγκλωβισμένοι εν δυνάμει συνταξιούχοι
Ο επανυπολογισμός των οφειλών θα βοηθήσει ιδιαίτερα περίπου 80.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύνταξη και δεν έχουν κανένα εισόδημα. Η οφειλή τους θα περιοριστεί σημαντικά και θα καταστεί εφικτή η ένταξη τους σε μια ρύθμιση, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται με παρακράτηση ποσού της σύνταξης. Ωστόσο, το τελικό ύψος της σύνταξη θα είναι ανάλογο των ασφαλιστικών εισφορών που θα έχουν καταβάλει στο σύστημα.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφαλίζονταν σε ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ και οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ (ΟΑΕΕ) ή 15.000 ευρώ (ΕΤΑΑ) δε μπορούσαν να πάρουν σύνταξη μέχρι να αποπληρώσουν το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 ή τις 15.000 ευρώ αντίστοιχα.

Πώς θα γίνει ο επανυπολογισμός βήμα-βήμα
Ενεργός ασφαλισμένος ηλικίας 50 ετών

Ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχει μέχρι την 31/12/2016 κύρια οφειλή ύψους 50.000 ευρώ και με τις προσαυξήσεις αγγίζει τα 100.000 ευρώ.

Με τη νέα ρύθμιση οι προσαυξήσεις θα μειωθούν κατά 85% και το ποσό που θα απομείνει προς ρύθμιση θα πέσει στα 57.500 ευρώ. Το όφελος μόνο από τις προσαυξήσεις φτάνει τις 42.500 ευρώ.

Μετά τον επανυπολογισμό της οφειλής με βάση την ελάχιστη εισφορά, που οδηγεί σε μείωση κατά 54%, η συνολική οφειλή θα πέσει στα 26.450 ευρώ. Το όφελος από τον επανυπολογισμό των εισφορών είναι 31.050 ευρώ.

Για την αποπληρωμή της οφειλής θα ληφθεί υπόψη το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη την προηγούμενη χρονιά με βάση την φορολογική του δήλωση. Έστω ότι το εισόδημα του είναι 10.000 ευρώ το χρόνο.

Η εισφορά του από 1/1/2019 θα είναι 175 ευρώ το μήνα από 225ευρώ που κατέβαλε το 2018 (μείωση 22%).

Το νέο οφειλόμενο ποσό θα μπορεί να ρυθμιστεί σε 120 δόσεις ύψους 220 ευρώ μηνιαίως. Έτσι ο ασφαλισμένος καταβάλλοντας την τρέχουσα εισφορά και το ποσό της ρύθμισης, δηλαδή 395 ευρώ το μήνα θα είναι ενήμερος και θα μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητα του, χωρίς να κινδυνεύει από κατάσχεση.

Το συνολικό όφελος για τον οφειλέτη ανέρχεται σε 73.550 ευρώ.
ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ NEASTYRANEWS.GR ΣΤA SOCIAL MEDIA
ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK ΕΔΩ
ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ GROUP ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER ΕΔΩ


*ΠΕΡΙ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΩΝ*
Το NEASTYRANEWS.GR μεταδίδει καθημερινά ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Δημοσιεύουμε κάθε επώνυμο σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το NEASTYRANEWS.GR ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση.
Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εάν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν
είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα.

Related posts

Αυξημένες οι τιμές των διαμερισμάτων το 2018

adesmeftos typos

Ως τις 15 Ιανουαρίου η προθεσμία για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς

kostas.karatzas

Το «παράθυρο» που άνοιξε το Συμβούλιο της Επικρατείας για χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ

kostas.karatzas

Τι αλλάζει στα καύσιμα από την 1η Ιανουαρίου

Real news

ΣΕΒ: Κάθε Ελληνας χρωστά 29.700 ευρώ στους δανειστές

newsroom

Παίρνουν «φωτιά» τα ενοίκια λόγω των μισθώσεων τύπου Airbnb

adesmeftos typos