12.6 C
Nea Stira
Δεκέμβριος 10, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις: Τι φέρνει η νέα ρύθμιση – Τα τέσσερα οφέλη

Με χαµηλότερα ελάχιστα µηνιαία ποσά, µειωµένο ετήσιο επιτόκιο και κατάργηση των εισοδηµατικών κριτηρίων αναµένεται να κατατεθεί σήµερα το φορολογικό νοµοσχέδιο στη Βουλή που θα περιλαµβάνει τις αλλαγές στη ρύθµιση των 120 δόσεων. Μάλιστα, εξετάζεται επίσης η «επιβράβευση» των συνεπών οφειλετών µε επιστροφή µέρους των τόκων. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να µπουν στη ρύθµιση όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες που έχουν οφειλές και να παραµείνουν µέχρι τέλους σε αυτήν.

Πιο αναλυτικά, µε το… πολυαναµενόµενο, από χιλιάδες οφειλέτες, νοµοσχέδιο:

Μειώνεται το ελάχιστο ποσό της δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ. Με τη µείωσηαυξάνεται ο αριθµός των δόσεων στις οποίες µπορεί να ρυθµίσει κάθε φορολογούµενος την οφειλή του προς τη φορολογική διοίκηση, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στους µικροοφειλέτες να ρυθµίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις. Για παράδειγµα, έστω ένας φορολογούµενος που έχει εισόδηµα 30.000 ευρώ και χρέος 6.000 ευρώ: Με την αρχική ρύθµιση που είχε εισοδηµατικά κριτήρια, θα πλήρωνε 51 δόσεις των 116,67 ευρώ τον µήνα. Με τις αλλαγές που προωθεί το οικονοµικό επιτελείο στο φορονοµοσχέδιο, θα µπορεί να ρυθµίσει το χρέος του σε 120 δόσεις των 50 ευρώ τον µήνα.

  1. Μειώνεται το ετήσιο επιτόκιο της ρύθµισης από το 5% στο 3%. Με τη µείωση αυτή συρρικνώνεται το συνολικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο οφειλέτης έως την ολοκλήρωση της ρύθµισης και την ολική εξόφληση.
  2. Εντάσσονται χωρίς κριτήρια στη ρύθµιση των 120 δόσεων όλες οι επιχειρήσεις που έχουν βασική οφειλή έως 1 εκατοµµύριο ευρώ.
  3. Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα µέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραµένουν στη ρύθµιση.
  4. Επίσης, προβλέπεται η θέσπιση νέας πάγιας ρύθµισης των οφειλών προς την Εφορία σε περισσότερες δόσεις, προκειµένου να διευκολυνθούν όσοι έχουν δυσκολίες στην αποπληρωµή των οφειλών τους προς το Δηµόσιο.

Το νέο σχέδιο θα προβλέπει τον διαχωρισµό των οφειλών των φορολογουµένων σε τακτικές (φόρος εισοδήµατοςΕΝΦΙΑ) και έκτακτες (φόρος κληρονοµιάς). Στις τακτικές οφειλές θα προβλέπεται η χορήγηση υπό προϋποθέσεις ακόµα και διπλάσιου αριθµού δόσεων για την εξόφλησή τους (στις 24 από 12 µηνιαίες δόσεις που είναι σήµερα). Αναφορικά µε τις έκτακτες οφειλές, οι φορολογούµενοι θα µπορούν να τις εντάξουν µέχρι και σε 36 δόσεις.

Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν τους συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι θα παραµείνουν στη ρύθµιση µέχρι το τέλος, να επιβραβεύονται µε επιστροφή µέρους των τόκων, έκπτωση που θα αναµένεται να «περάσει» στις τελευταίες δόσεις της ρύθµισης. Σηµειώνεται ότι µέχρι σήµερα σχεδόν 200.000 φορολογούµενοι έχουν υπαχθεί στη ρύθµιση των 120 δόσεων, ρυθµίζοντας συνολικό χρέος της τάξης του 1,65 δισ. ευρώ, ενώ στα δηµόσια ταµεία εισέρρευσαν περίπου 140 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι θεσµοί έχουν εκφράσει κάποιες αντιρρήσεις στις προωθούµενες ρυθµίσεις για τις 120 δόσεις για χρέη προς την Εφορία και συγκεκριµένα στη µείωση του επιτοκίου από 5% σε 3%, αλλά και την υπαγωγή των επιχειρήσεων στη ρύθµιση. Από την πλευρά του το οικονοµικό επιτελείο υποστηρίζει ότι οι 120 δόσεις είναι η τελευταία ευκαιρία για 4 εκατοµµύρια οφειλέτες του Δηµοσίου προκειµένου να συνεχίσουν να πληρώνουν τους φόρους τους. Το νοµοσχέδιο θα προβλέπει και την προαναγγελθείσα µείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% µεσοσταθµικά για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πηγή ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Ανασφάλιστα ΙΧ : Έρχονται πρόστιμα στο Taxis

kostas.karatzas

Πόθεν έσχες: Ξεκίνησε μετ’ εμποδίων η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων του 2018

kostas.karatzas

Εντοπίστηκαν «Λάθη» στα ειδοποιητήρια 250.000 ασφαλισμένων

kostas.karatzas

ΕΚΤ: Σοβαρά κενά στην πρόταση για την πρώτη κατοικία

kostas.karatzas

ΙΟΒΕ: Μακρινό όνειρο η αποταμίευση για το 86% των Ελλήνων

kostas.karatzas

Εκτεθειμένες σε ενδεχόμενη οξεία κρίση ρευστότητας 30 ημερών οι ελληνικές τράπεζες

kostas.karatzas

Αυξάνεται η τιμή σε χιλιάδες φάρμακα

kostas.karatzas

Κίνδυνο ακόμα και για νέο Μνημόνιο «βλέπει» το ΔΝΤ

kostas.karatzas

Ανεβαίνουν οι online αγορές στην Ελλάδα

admin

Eurostat: Το ελληνικό χρέος αυξήθηκε στο 181,1% του ΑΕΠ το 2018

kostas.karatzas

Τέλος εποχής για το «Γάλα Βλάχας»: Κλείνει το εργοστάσιο στην Ημαθία

kostas.karatzas

Στουρνάρας: Η μη περικοπή των συντάξεων εγκυμονεί κινδύνους

kostas.karatzas

Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2020 – Tι θα πληρώσουμε

kostas.karatzas

Ελ. Βενιζέλος: Άμεσα η πώληση του 30% του αεροδρομίου

kostas.karatzas

Ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ