20.7 C
Nea Stira
Οκτώβριος 13, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο για την στήριξη των τραπεζών εξετάζει η κυβέρνηση

«Διερευνάται η δυνατότητα ενός Asset Protection Scheme , εταιρεία προστασίας ενεργητικού. Σχετική πρόταση έχει κάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με μελέτη που παρέδωσε τον Απρίλιο του 2018 στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει κάνει πρόταση το ΤΧΣ. Εάν και εφόσον υλοποιηθεί θα αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Με βάση την λειτουργία τέτοιου τύπου σχημάτων οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν σε εταιρεία ειδικού σκοπού «κόκκινα» δάνεια, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να επιτευχθεί σχετική εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για Bad Bank.

Περιφερειακό τραπεζικό σύστημα στα πρότυπα των γερμανικών Sparkassen σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας
Άμεσα θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που θα αναλάβει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την εκπόνηση μελέτης και θα επεξεργαστεί το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του συστήματος περιφερειακών τραπεζών στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το , ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτό αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος των Γερμανικών Ταμιευτηρίων για τη Διεθνή Συνεργασία (Sparkassenstiftung für internationale Kooperation), Νικλάους Μπέργκμαν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας κα Ανάπτυξης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη δημιουργία ενός συστήματος περιφερειακών τραπεζών στην Ελλάδα, που θα αποτελείται, τόσο από συνεταιριστικές τράπεζες, όσο και από τραπεζικά ιδρύματα, που θα προκύψουν από πρωτοβουλία των Περιφερειών της χώρας, με τα Γερμανικά Ταμιευτήρια να παρέχουν τη σχετική τεχνογνωσία.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Έλενα Παπαδοπούλου, καθώς και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ.

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι στη νέα φάση που βρίσκεται η Ελλάδα, μετά το τέλος των μνημονίων, βασικές προτεραιότητες είναι η υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής και ο σχεδιασμός της νέας προγραμματικής περιόδου, ο οποίος θα έχει ορίζοντα δεκαετίας, 2020-2030.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε τη σημασία της χρηματοδότησης της ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο επικεφαλής των Sparkassen, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, την είσοδο της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά και τη σταθεροποίηση των συστημικών τραπεζών. Στη συνέχεια παρουσίασε τη γερμανική εμπειρία, τονίζοντας το θετικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι περιφερειακές τράπεζες, τόσο στην αντιμετώπιση κρίσεων, όσο και στη περιφερειακή ανάπτυξη. Εξήγησε ότι τα γερμανικά ταμιευτήρια δεν ενδιαφέρονται να επεκταθούν τα ίδια στην Ελλάδα, όμως είναι έτοιμα να προσφέρουν εμπειρία και τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά.
ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΟΥ : Δεν θα πραγματοιούν συναλλαγές με το κοινό στις 2,3 και 4 Ιανουαρίου

kostas.karatzas

ΟΑΕΔ: Πώς θα πάρουν το επίδομα ανεργίας 100.000 εποχικοί εργαζόμενοι

kostas.karatzas

ΑΑΔΕ: Φορολογικές παραβάσεις σε ένα στα τρία ελεγχθέντα πρατήρια καυσίμων

kostas.karatzas

Αχτσιόγλου: Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις

kostas.karatzas

Ανεβαίνουν οι online αγορές στην Ελλάδα

admin

ΟΑΕΔ : Πώς μπορούν οι άνεργοι να πάρουν έως 2.270 ευρώ

kostas.karatzas

Χρηματιστήριο: Τον Γενικό Δείκτη προς τα πάνω τράβηξε η ΔΕΗ

kostas.karatzas

ΙΟΒΕ: Το 64% των Ελλήνων μόλις που τα βγάζει πέρα

kostas.karatzas

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ