17.1 C
Νέα Στύρα
29 Ιανουαρίου, 2020
NEASTYRANEWS.GR
ΚΥΠΡΟΣ

Χριστοδουλίδης: Οι ΗΠΑ στηρίζονται σε Ελλάδα και Κύπρο για την σταθερότητα στην περιοχή

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση βλέπει με διαφορετικό τρόπο την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τη δημοσιογράφο Λένα Αργύρη.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ προσδίδουν ιδιαίτερο ρόλο τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα για την προώθηση πολιτικών που στόχο έχουν μέσω των συνεργασιών να αντιμετωπιστούν προκλήσεις στην περιοχή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι όπως προκύπτει από τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση της χώρας προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στους τριμερείς μηχανισμούς που Κύπρος και Ελλάδα έχουν από κοινού συστήσει με όλα τα γειτονικά κράτη.

«Άρα είναι σημαντικό ότι υπάρχει το ενδιαφέρον, αλλά την ίδια στιγμή είναι σημαντικό ότι Ελλάδα και Κύπρος κινήθηκαν προς την κατεύθυνση να στείλουν μηνύματα και προς τις ΗΠΑ, μηνύματα τα οποία έγινα αποδεχτά», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για συμμετοχή στους τριμερείς σχηματισμούς και σημείωσε ότι εκείνο που εξετάζεται είναι σε ποιους τομείς θα υπάρξει αυτή η συμμετοχή.

«Τα θέματα που υπάρχει ένα ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς των ΗΠΑ να συμμετάσχουν είναι διάφορα ζητήματα ασφάλειας. Διότι αυτά αφορούν θέματα ενεργειακής ασφάλειας, αφορούν θέματα θαλάσσιας ασφάλειας, θέματα γενικότερα στον τομέα αυτό», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι στα τέλη του χρόνου, όταν θα διεξαχθούν οι τρεις συναντήσεις θα αποφασιστεί και ο τρόπος συμμετοχής των ΗΠΑ.

Αναφορικά με το σκηνικό έντασης που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία, όπως είπε, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να εμπλακεί σε έναν δημόσιο διάλογο που στόχο έχει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δημιουργήσει μια εικόνα γκρίζων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι να συνεχίσουμε να προβαίνουμε σε εκείνες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών μας σχεδίων. Και μπορώ να σας πω ότι εδώ και καιρό προβαίνουμε σε τέτοιου είδους ενέργειες και συνεχίζουμε γιατί ακριβώς εκείνο που έχει σημασία στο τέλος της ημέρας είναι η απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με τον κ. Πομπέο, όπου, όπως είπε, «ξεκάθαρα επαναλαμβάνει τη θέση των ΗΠΑ για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια από πλευράς της κ. Λουτ και πρόσθεσε ότι η εκτίμηση που αποκόμισε από τις συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα επιστρέψει στην Κύπρο, θα επισκεφτεί και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη έτσι ώστε να καθοριστούν οι όροι αναφοράς, όπως ο ίδιος ο ΓΓ τους έχει χαρακτηρίσει, για να οδηγηθούμε σε επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν.

«Αν λάβουμε υπόψιν το τι συζήτησε ο πρόεδρος της δημοκρατίας με την κ. Λουτ πολύ πρόσφατα, μπορώ να εκφράσω αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών», τόνισε ενώ αναφερόμενος στη στάση των ΗΠΑ, υποστήριξε πως αν η Ουάσιγκτον έρθει πιο κοντά με την Τουρκία ενδεχομένως να μπορεί να βοηθήσει και το Κυπριακό.

9/11/2018 20:43
hellasjournal.com
Το νέο blog με την επιμέλεια του neastyranews.gr
Περιέχει μόνο φωτογραφίες που αξίζει να δείτε 

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ