19 C
Nea Stira
Μάιος 25, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΚΥΠΡΟΣ

Νίκος Αναστασιάδης: «Εθνική υποχρέωση προς τους νέους η απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι εργάζεται ώστε να εκπληρώσει την εθνική υποχρέωση απαλλαγής της πατρίδας των κατοχικών στρατευμάτων, ως είναι η μεγαλύτερη όλων των οφειλών απέναντί στους νέους.

Σε ομιλία κατά την τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick, ο Πρόεδρος είπε ότι οφείλουμε να δώσουμε στους νέους την ευκαιρία να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια σε μια χώρα χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα, χωρίς συρματοπλέγματα.

Σημείωσε περαιτέρω ότι αποτελεί δικαίωμα όλων των νέων αυτού του τόπου, από όποια κοινότητα και αν προέρχονται, να ζουν, να δημιουργούν και να επιζητούν την πραγμάτωση των ονείρων τους σε ένα ενωμένο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό και λειτουργικό κράτος, που δεν θα υστερεί άλλης ευρωπαϊκής χώρας, αλλά θα καταστεί η γέφυρα της κοινωνικής, οικονομικής και ειρηνικής συνεργασίας όλων των κρατών της περιοχής.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι Πανεπιστήμιο στέκεται ενεργός αρωγός στην υλοποίηση των στόχων που έθεσε η Πολιτεία, για την προσφορά ποιοτικών ευκαιριών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης σε τομείς αιχμής, για τη διεθνοποίηση της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου, επίτευξης του στόχου η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και αριστείας.

Στη συνέχεια αφού ανέφερε ότι η Κυβέρνηση ενθαρρύνει και υποστηρίζει την ήδη γόνιμη, ειλικρινή και αποδοτική συνεργασία των Ιδρυμάτων της εκπαιδευτικής αυτής βαθμίδας με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού όσο και με άλλα Υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας κατέστη δυνατό η περίοδος της θητείας στην Εθνική Φρουρά να είναι πιο ωφέλιμη και εποικοδομητική, δίνοντας τη δυνατότητα στους εθνοφρουρούς να εκτελούν μέρος των σπουδών τους κατά τη θητεία τους.
Αναφέρθηκε περαιτέρω στην υπογραφή συμφωνιών Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών με σειρά ξένων χωρών και στις διακρατικές συμφωνίες για ευρύτερη συνεργασία στα θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τόνισε ότι διασφαλίζεται η ποιότητα των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των προγραμμάτων τους μέσω του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση.

Ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζεται η δημιουργία Πανεπιστημιακής Γειτονιάς με την παραχώρηση κρατικής γης και την αξιοποίηση της ως κινήτρου προσέλκυσης διακεκριμένων Κυπρίων Ακαδημαϊκών της Διασποράς αλλά και ξένων, οι οποίοι απαραίτητα θα πληρούν ιδιαίτερα απαιτητικά ποιοτικά κριτήρια και προϋποθέσεις.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα πως προκειμένου να μειωθεί η ανεργία και να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας αντάξιες των προσδοκιών των νέων, αναπτύχθηκε σειρά από στρατηγικές, έτσι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στην ίδια τους την πατρίδα, όλα εκείνα τα προσόντα που αποκόμισαν από τις σπουδές τους.

Επίσης αφού ανέφερε ότι «επενδύσαμε στην έρευνα και την τεχνολογία δαπανώντας ποσά πέραν των 400 εκατομμυρίων σε σύγχρονες ερευνητικές υποδομές», σημείωσε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία εταιριών μέσα από Πανεπιστήμια (University spin-offs) διασυνδέοντας με αυτό τον τρόπο την έρευνα με την επιχειρηματική δραστηριότητα, έτσι ώστε να δημιουργείται προστιθέμενη αξία στην πραγματική οικονομία.
Απευθυνόμενος στου αποφοίτους, σημείωσε ότι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή κατακτούνται από όσους δεν επαιτούν αλλά απαιτούν και διεκδικούν, καλώντας τους να επιζητούν, να διακρίνουν και να αξιοποιούν στο μέγιστο τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν, συμβάλλοντας θετικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας.

Στην τελετή αποφοίτησης με απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου, την οποία ανέγνωσε ο Πρύτανης Γιώργος Δημοσθένους, τιμήθηκε η Πρώτη Κυρία Άντρη Αναστασιάδη ως Πρόεδρος του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, ο οποίος ιδρύθηκε ώστε να βοηθά φοιτητές που συναντούν οικονομικές δυσχέρειες να αποπερατώσουν τις σπουδές τους.

Σε χαιρετισμό της, η κ. Αναστασιάδη αφού ανέφερε ότι ο φορέας στήριξε 2000 φοιτητές με χορηγία 2 εκ. ευρώ είπε πως το έργο που επιτελεί ο φορέας τιμά τους συνοδοιπόρους της στον φορέα.
Δήλωσε ακόμα ότι η τιμή αυτή θα έχει αποτέλεσμα να πεισμώσει περισσότερο για να συνεχίσει την προσπάθεια ώστε ο κάθε φοιτητής να μπορεί να πάρει το πτυχίο του ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση.

Πηγή πληροφοριών: tothemaonline.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χριστοδουλίδης: Οι ΗΠΑ στηρίζονται σε Ελλάδα και Κύπρο για την σταθερότητα στην περιοχή

adesmeftos typos

Υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2022 και μείωση του χρέους, για την Κυπριακή οικονομία

newsroom

Εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ για την Κύπρο! Δεν είναι εκτός συζήτησης το θέμα λέει ο Αναστασιάδης

Real news

Με NAVTEX απαντά η Κύπρος στην περιοχή γεώτρησης της EXXON

kostas.karatzas

Κύπρος: Βρέθηκε τεράστιο κοίτασμα αερίου – Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας

Real news

200.000 ευρώ στέλνει η Εκκλησία της Κύπρου στους πληγέντες από τις πυρκαγιές

kostas.karatzas

Στο ναδίρ η οικονομία στα κατεχόμενα: Ο υψηλότερος πληθωρισμός εδώ και 15 χρόνια

adesmeftos typos

Ουρές στα κατεχόμενα για μία σακούλα πατάτες

katalitikos

Κατεχόμενα : Καθησυχάζουν για τον «Αττίλα», παραμένει η ανησυχία στα Στροβίλια

reporter

Κύπρος: Άνοιξαν τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου

reporter

Βόμβα ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

proto thema-1

Απάντηση στην Τουρκία με στρατιωτική συμφωνία Γαλλίας – Κύπρου

newsroom

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

newsroom

Πύργοι 22 ορόφων θα κτιστούν στη Λεμεσό

kostas.karatzas

ΚΥΠΡΟΣ: Η αντίδραση της Κυβέρνησης στο αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ