7.3 C
Νέα Στύρα
18 Ιανουαρίου, 2020
NEASTYRANEWS.GR
ΚΥΠΡΟΣ

Μένει στη Μεσόγειο η Exxon Mobil: Μετά την Κύπρο θα αξιοποιήσει τεμάχια του Ισραήλ

Το νέο blog με την επιμέλεια του neastyranews.gr
Περιέχει μόνο φωτογραφίες που αξίζει να δείτε 

Για την δημιουργία αυτού του άρθρου αντλήθηκαν πληροφορίες από hellasjournal.com

Αποφασισμένη να ρίξει «άγκυρα» στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Exxon Mobil, και σπάζοντας ένα «ταμπού» που απέτρεπε τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες να αποφεύγουν τις «μπίζνες» με το Ισραηλ για να αποφευχθούν αντιδράσεις  των Αράβων, όχι μονο θα επιδείξει ενδιαφέρον για να πάρει άδεια ερευνών στον διαγωνισμό που θα προκηρύξει το Εβραϊκό Κράτος τον Ιούνιο αλλα ηδη συζητά την εμπλοκή της στην εξαγωγή του φυσικού αερίου από το κοίτασμα  Leviathan.

  • Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Exxon Mobil είναι  σε συζητήσεις με τις εταιρίες που έχουν τα δικαιώματα του κοιτάσματος Leviathan για την κατασκευή πλωτού σταθμού υγροποίησης (FLNG) που θα επιτρέψει την εξαγωγή του φυσικού αερίου χωρίς κατασκευή  πολυδάπανων υποθαλάσσιων αγωγών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το FLNG θα διευκολύνει την πρόσβαση από το κοίτασμα του Leviathan στις υποδομές LNG της Αιγύπτου.

Το Leviathan θα αρχίσει να παράγει φυσικό αέριο τον Οκτώβριο του 2019 και ενώ οι μέτοχοι του έχουν υπογράψει συμβόλαια για την αντιμετώπιση της ισχυρής ζήτησης στην περιοχή, στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και στο Ισραήλ, ακόμη δεν έχει επιλεγεί ο τρόπος εξαγωγής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη η στην Άπω Ανατολή.

Ο βασικός μέτοχος η DELEK Drilling LP εξετάζει διαφορετικές προτάσεις   και μεταξύ αυτών και την απόκτηση μεριδίου σε έναν από τους σταθμούς LNG στην Αίγυπτο, όπως αναφέρει η ισραηλινή ιστοσελίδα Globes.

Η EXXON MOBIL αφου μπήκε δυναμικά  στην Κυπριακή ΑΟΖ στο Οικόπεδο 10 (και εξετάζει και την προοπτική κατασκευής τερματικού LNG στο κυπριακό έδαφος), κάνει το επόμενο βημα για είσοδο και στην ισραηλινή ΑΟΖ και αυτή η κίνηση έχει και γεωπολιτική διάσταση, καθώς πλέον και μεγάλες αραβικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, δεν δισταζουν πια να σπάσουν το εμπάργκο που είχαν έναντι του Ισραηλ, καθώς  τους φέρνει πιο κοντά η κοινή εχθρότητα προς  το Ιράν.

Η επιλογή του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού να διεκδικήσει μερίδιο και ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αποτυπώνει το στίγμα και της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που θελει την επιστροφή των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και φυσικά  δείχνει πόσο ευνοϊκό είναι το περιβάλλον για την προώθηση πρωτοβουλιών, όπως αυτή του νομοσχεδίου των γερουσιαστών Μενεντεζ και Ρούμπιο, για την  νεα  στρατηγική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ανατίθεται κομβικός ρόλος τοσο στο κεφάλαιο της ενέργειας οσο και σε εκείνο της ασφάλειας, στην Ελλάδα και στην Κυπρο.

Το νέο blog με την επιμέλεια του neastyranews.gr
Περιέχει μόνο φωτογραφίες που αξίζει να δείτε 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Επισημοποιήθηκαν από την Exxon Mobil τα κοιτάσματα-μαμούθ στο κοίτασμα “Γλαύκο”

kostas.karatzas

Προκαλεί εκ νέου η Αγκυρα: «Ειρηνευτική επιχείρηση» η εισβολή στην Κύπρο

kostas.karatzas

Η ασφάλεια στο επίκεντρο της τριμερούς των Υπουργών Άμυνας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ

kostas.karatzas

Είναι η «Γαλάζια Πατρίδα 2019» μια «γιγαντιαία πρόβα πολέμου»; Στο στόχαστρο Αιγαίο-Κύπρος

kostas.karatzas

Χ.Ακάρ: «Η εισβολή του 1974 στην Κύπρο ήταν ένα έπος – Τίποτε δεν θα γίνει χωρίς εμάς»

kostas.karatzas

Foreign Policy: Η Τουρκία διψά για πόλεμο με την Κύπρο

kostas.karatzas

Κύπρος: Βρέθηκε τεράστιο κοίτασμα αερίου – Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας

kostas.karatzas

Κυπριακό: Στη σκιά των τουρκικών απειλών η κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

kostas.karatzas

Μητσοτάκης: Πρώτος και αδιαπραγμάτευτος στόχος η επίλυση του Κυπριακού

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ