28.4 C
Nea Stira
Αύγουστος 24, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΚΥΠΡΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Zητείται έλεγχος για χρυσά συμβόλαια στην KEΔΙΠΕΣ

Το προηγούμενο του Συνεργατισμού, ο οποίος κατέβαλλε σε μη εκτελεστικούς συμβούλους αμοιβές που θεωρήθηκαν υπερβολικές (αν ληφθεί υπόψη ότι στο τέλος καταβάλλονταν €75.000 στον πρόεδρο της Επιτροπείας και €55.000 στον αντιπρόεδρο), οδήγησε τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να ζητήσει ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, σχετικά με τον επικείμενο διορισμό προέδρου, αντιπροέδρου και δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ).

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πόστα στην ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία θα διαχειριστεί τα €7,1 δσ. μη εξυπηρετούμενων δανείων που έμειναν στην Κυβέρνηση από την πώληση του Συνεργατισμού, αναμένεται να διεκδικήσουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι, αφού διέρρευσαν πληροφορίες για ετήσια αμοιβή περίπου €100.000 στον πρόεδρο της ΚΕΔΙΠΕΣ και άλλα σεβαστά ποσά στον αντιπρόεδρο και τα μέλη. Σημειώνεται, πάντως, πως τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων άλλων ημικρατικών οργανισμών αμείβονται με περίπου €2.000 – €3.000 τον χρόνο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι ανησυχίες δεν εστιάζονται τόσο στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και η οποία ανατέθηκε σε συμβουλευτικό οίκο, αλλά στην τελική επιλογή η οποία θα γίνει από την Κυβέρνηση.
Σε επιστολή του Γενικού Ελεγκτή αναφέρεται πως οι θέσεις αφορούν ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά μέλη και θα διέπονται από συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα τρία έτη. Δεν θα είναι πλήρους απασχόλησης και για αυτές προσφέρονται ελκυστικά πακέτα απολαβών όπως θα καθορίσει με σχετική απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Γενικός Ελεγκτής, επικαλούμενος τον πρόσφατο Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου (έκδοση Ιουλίου 2018), αναφέρει πως με βάση διεθνώς αποδεκτούς κώδικες εταιρικής διακυβέρνησης, η αμοιβή των μη εκτελεστικών συμβούλων θα πρέπει να είναι ανάλογη του χρόνου που θα διαθέτουν και της ευθύνης που αναλαμβάνουν και όχι μεγαλύτερη αυτής, ώστε να μην είναι τόσο ελκυστική που να δημιουργεί σχέση εξάρτησης με την εταιρεία.

Έχουμε συνεπώς την άποψη, συνεχίζει ο Γενικός Ελεγκτής, ότι, πρώτον, οι αμοιβές θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις πιο πάνω αρχές (και άρα όχι «ελκυστικές») και, δεύτερο, να καθοριστούν εκ των προτέρων ώστε να μην εξαρτώνται, στη βάση υποκειμενικών εκ των υστέρων κριτηρίων, από τα άτομα που θα καταλάβουν τις θέσεις.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναγνωρίζει πως η αναφορά σε διάρκεια συμβολαίου είναι κατανοητή ως θέτουσα όριο θητείας, προσθέτει ωστόσο πως θα πρέπει όμως να καταστεί σαφές ότι ο μέτοχος (δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία) θα έχει δικαίωμα μέσω απόφασης της γενικής συνέλευσης να τερματίσει τις υπηρεσίες οποιουδήποτε μέλους ανά πάσα στιγμή, όπως πρέπει να συμβαίνει σε κάθε εταιρεία ώστε να υπάρχει λογοδοσία των μελών των διοικητικών συμβουλίων έναντι των μετόχων.

5/11/2018 13:02
philenews.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιούνκερ: Απαράδεκτο αυτό που κάνει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου – Τουσκ: Θα απαντήσουμε κατάλληλα

kostas.karatzas

Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο διανοίγει νέες προοπτικές, δηλώνει Αμερικανός αναλυτής

kostas.karatzas

Νέα μέθοδο θεραπείας της μεσογειακής αναιμίας αναπτύσσει ομάδα επιστημόνων στην Κύπρο

kostas.karatzas

Εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ για την Κύπρο! Δεν είναι εκτός συζήτησης το θέμα λέει ο Αναστασιάδης

kostas.karatzas

Ο Προδρόμου διαψεύδει τον Τσαβούσογλου: Ο Αναστασιάδης πάντα υπέρ της ομοσπονδίας

kostas.karatzas

Ιδρύεται κέντρο ηλεκτρονικού πολέμου στην κατεχόμενη Κύπρο

kostas.karatzas

Σαν σήμερα το 1996 οι Τούρκοι δολοφονούν τον Σολωμό Σολωμού

kostas.karatzas

Μητσοτάκης: Πρώτος και αδιαπραγμάτευτος στόχος η επίλυση του Κυπριακού

kostas.karatzas

Ουρές στα κατεχόμενα για μία σακούλα πατάτες

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ