20.1 C
Nea Stira
Μάιος 23, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΚΥΠΡΟΣ

Ομπρέλα ασφάλειας πάνω από την Κύπρο: Σε ετοιμότητα ελληνικές και διεθνείς δυνάμεις

Ώρες αποφασιστικότητας πλησιάζουν πλέον για τη Λευκωσία και την Αθήνα καθώς το βρετανικής ιδιοκτησίας γεωτρύπανο της Exxon Mobil προσεγγίζει εντός του στόχου ενδιαφέροντος του ώστε να ξεκινήσει τη γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα διότι μπορεί στο οικόπεδο που θα εκτελέσει γεώτρηση ο αμερικανικός κολοσσός να μην ανοίξει μύτη, όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Άγκυρα δεν θα θελήσει να επανέλθει στις αιτιασεις της και να ξεκινήσει τις ναυτικες βόλτες κοντά ή και εντός οικοπέδων που δεν έχουν ακόμη δημοπρατηθεί.

Δεν είναι λίγες οι κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο ώστε να εξασφαλιστεί έστω η άτυπη ηρεμία στην περιοχή. Ωστόσο πηγές από το υπουργείο άμυνας σημειώνουν ότι από τη στιγμή που προχωράμε σε μια περίοδο που αυξάνονται ραγδαία τα ενεργειακά συμφέροντα, πολύ πιθανό η διπλωματία να βρει σε τοίχο και οι λόγοι είναι απόλυτα κατανοητοί απ’ όλους, γι αυτή την σκέψη ανώτατων η οποία δεν απέχει από την στυγνή πραγματικότητα.

Από την πλευρά του υπουργείου εθνικής άμυνας ήδη υλοποιείται με πολύ προσοχή το δικό του σχέδιο το οποίο προβλέπει φυσικά τη διαρκή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με την επίδειξη σημαίας, αλλά να εκπέμψει το μήνυμα πως η Αθήνα, αποτελεί τον ισχυρό πόλο ψυχραιμίας και ασφαλείας τόσο στην περιοχή του Αιγαίου όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μονάδες επιφανείας και υποβρύχια τύπου 214 εδώ και μέρες είναι σε σημεία κλειδιά και τα πληρώματα τους έχουν πάρει σαφέστατες εντολές για το τι πρέπει να πράξουν, αναλόγως την περίπτωση κλιμάκωσης έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Πάντως εκείνο που σημειώνουν ανώτατοι αξιωματικοί που έχουν πάρει μέρος σε κάθε σχεδιασμό κινήσεων, θα παίξει σημαντικό ρόλο πιθανή ανάπτυξη μονάδων επιφάνειας και από τις άλλες χώρες, όπως έγινε τις προηγούμενες ημέρες, τότε που η Τουρκία αντιλήφθηκε με τον πλέον σαφή τροπο ότι δεν μπορεί να κοιτά ως ύαινα την ενεργειακή περιουσία άλλων χωρών, όπως η Κύπρος και οι σύμμαχες χώρες που ήδη έχουν συμφωνήσει τόσο για το ενεργειακό μέλλον, όσο και για την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή.

Η ελληνική παρουσία, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς από το ΓΕΕΘΑ, δεν χρειάζεται στην παρούσα φάση ενίσχυση, διότι έχουν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα ώστε από την Αθήνα να σταλεί το μήνυμα της κυριαρχίας.

Ανάμεσα σε όλα αυτά τα σχέδια, επιτελική πηγή μας εξήγησε επιπλέον πως η Αθήνα με τις κινήσεις της το προηγούμενο διάστημα, έδειξε πως τίποτα δεν είναι απαγορευτικό ή είναι μακριά, δείχνοντας τις πρόσφατες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με ελικόπτερα Apache και Chinook σε Ισραήλ και Κύπρο.

Παράλληλα, οι αποστολές Αμερικανων αξιωματούχων στο ενεργειακό τόξο Λευκωσίας, Τελ Αβιβ, Καΐρου θεωρούνται από τις πλέον σημαντικές κινήσεις που σίγουρα εκπέμπουν το δικό τους μήνυμα.

Τέλος, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης από το Ελληνικό πεντάγωνο υπενθυμίζουν πως οι χώρες που έχουν πάρει την πλέον σαφή θέση απέναντι σε προκλήσεις είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος, οι οποίες έχουν ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε πρόκληση προς χώρα σύμμαχο, είναι απειλή και για τις ίδιες.

Η Αθήνα έχει φροντίσει να δουλέψει με αυτές τις χώρες σε διάρκεια και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, η οποία ειδικά τώρα και περισσότερο στο μέλλον θα αποδώσει τους ανάλογους καρπούς μιας και η κοινή εκπαίδευση από έμπειρο προσωπικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, μεταφράζεται σε κοινή κουλτούρα για μια ευρεία γκάμα αποστολών ώστε όλοι μαζί να υπερασπιστούν τς συμφέροντα των χωρών που εγγυώνται την ασφαλεια και το ενεργειακό αύριο.

11/11/2018 21:59
hellasjournal.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επισημοποιήθηκαν από την Exxon Mobil τα κοιτάσματα-μαμούθ στο κοίτασμα “Γλαύκο”

admin-4

Αναστασιάδης: Δείχνουμε τη φιλαλληλία μας προς τον αδελφό ελληνικό λαό

kostas.karatzas

Ν. Αναστασιάδης: Εξίσου καλοί πατριώτες ο Αλ. Τσίπρας και ο Ν. Κοτζιάς

adesmeftos typos

Στην Κύπρο ο ΟΑΣΕ προωθεί την κατάργηση λέξεων που ενοχλούν την Τουρκία

kostas.karatzas

ΚΥΠΡΟΣ: Zητείται έλεγχος για χρυσά συμβόλαια στην KEΔΙΠΕΣ

katalitikos

Πύργοι 22 ορόφων θα κτιστούν στη Λεμεσό

kostas.karatzas

Ξεσήκωσε την Κύπρο ο Βασίλης Δήμας

kostas.karatzas

Χριστοδουλίδης: Οι ΗΠΑ στηρίζονται σε Ελλάδα και Κύπρο για την σταθερότητα στην περιοχή

adesmeftos typos

Στο ναδίρ η οικονομία στα κατεχόμενα: Ο υψηλότερος πληθωρισμός εδώ και 15 χρόνια

adesmeftos typos

Προκαλεί εκ νέου η Αγκυρα: «Ειρηνευτική επιχείρηση» η εισβολή στην Κύπρο

kostas.karatzas

Χ.Ακάρ: «Η εισβολή του 1974 στην Κύπρο ήταν ένα έπος – Τίποτε δεν θα γίνει χωρίς εμάς»

reporter

Αποστολάκης: Επιζητούμε την ειρήνη και προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

newsroom

Κύπρος: Άνοιξαν τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου

reporter

Τα μαθήματα που «πάτωσαν» οι μαθητές στις Παγκύπριες εξετάσεις

kostas.karatzas

Νέα μέθοδο θεραπείας της μεσογειακής αναιμίας αναπτύσσει ομάδα επιστημόνων στην Κύπρο

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ