17.3 C
Nea Stira
Οκτώβριος 18, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΚΟΣΜΟΣ

Ύστατο “Green Alert” εκπέμπει ο Πλανήτης

Με ένα ολοσέλιδο εξώφυλλο-αφιέρωμα η εφημερίδα «Liberation» συμμετέχει στην οργή, στο πένθος αλλά και στην παγκόσμια κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της καταστροφής των δασών του πλανήτη.

Με τον τίτλο «Η Libe των Δασών» και με σύνθημα «Aux arbres citoyens», δηλαδή «Στα δένδρα πολίτες», που είναι παράφραση του στίχου – παρότρυνση από τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας «Aux armes citoyens» (Πολίτες στα όπλα), η γαλλική εφημερίδα δεν χαρίζεται σε κανέναν. Θυμίζει την εφετινή τεράστια δασική καταστροφή στη Σιβηρία, παραπέμπει στην αποδάσωση των Καναρίων Νήσων, για να καταλήξει στην τραγωδία του Αμαζονίου επισημαίνοντας: «Πούτιν και Μπολσονάρου παρακολούθησαν τα δάση να καίγονται χωρίς να κάνουν τίποτε».

Αποψίλωση των δασών, λανθασμένη αναδάσωση, μόλυνση και φυτοφάρμακα είναι το «κουαρτέτο» της καταστροφής του πλανήτη, θυμίζει η «Liberation». Τα πράγματα είναι πια μετρήσιμα. Διαθέτουμε την απαιτούμενη γνώση ώστε να γνωρίζουμε με ακρίβεια το τι ακριβώς συνεπάγεται κάθε απώλεια. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πλήττει ή θα πλήξει στην αρχή τις πλέον ευάλωτες κοινωνίες – χώρες στον πλανήτη, δηλαδή τις πιο πτωχές γωνιές της Γης για να φθάσει στον δυτικό κόσμο. Είναι ζήτημα χρόνου. Οι επιπτώσεις θα είναι ορατές σύντομα. Οι επιστήμονες είναι σαφείς και για πρώτη ενδεχομένως φορά δεν διαπιστώνονται υπερβολές. Δεν υπάρχουν σενάρια συνωμοσίας. Οι πάγοι λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, οι κύκλοι του καιρού αποδιοργανώνονται, τα ακραία φαινόμενα τείνουν να απολέσουν τον χαρακτήρα του «ακραίου» και να καταστούν κοινή καθημερινότητα.

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί και θα προκαλέσει με εκθετική αύξηση τεράστια κύματα μετανάστευσης. Δεν θα είναι πια οι πόλεμοι αλλά η λειψυδρία, η παύση καλλιεργειών, η ανεπάρκεια λιπασμάτων, η πείνα και οι αρρώστιες που θα ωθήσουν τις μάζες των ανθρώπων να ψάξουν για νέο καταφύγιο. Η Δύση είναι απροετοίμαστη. Οι κοινωνίες του αναπτυγμένου κόσμου είναι απροετοίμαστες. Το κύμα της μετανάστευσης θα προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις. Η βία θα φέρει πόλεμο και ο πόλεμος καταστροφή και αποδιοργάνωση της δυτικής δημοκρατίας όπως τη γνωρίσαμε. Ήδη έχουμε τα πρώτα σημάδια, εδώ, στην ίδια την Ευρώπη. Οι ακροδεξιές υποσχέσεις πιάνουν τόπο και οι εσωστρεφείς και ξενόφοβες προσεγγίσεις κερδίζουν καθημερινά έδαφος.

Ο πλανήτης ασθενεί και μαζί του ασθενούν οι άνθρωποι, μόνον που δεν το έχουν αντιληφθεί. Όταν το αντιληφθούν, θα είναι πια αργά. Τα νέα «Σόδομα και Γόμορρα» δεν θα οφείλονται σε λόγους ηθικής τάξης, όπως διδάσκει η Βίβλος, αλλά στην ανθρώπινη απληστία.

Οι μεγαλύτεροι επιμολυντές της Γης, οι χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο, είναι και οι ισχυρότερες του πλανήτη. ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Ε.Ε. και Βραζιλία. Η όποια κουβέντα δηλαδή που δεν λαμβάνει αυτό το στοιχείο υπ’ όψιν είναι προϊόν υποκρισίας. Το πρώτο πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο της Ρωσίας ήδη κατευθύνεται προς τον Αρκτικό Κύκλο. Αντιλαμβάνεται και ο πλέον αφελής το τι σηματοδοτεί μία τέτοια εξέλιξη. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να αγοράσει τη Γροιλανδία για να τη σκάψει προκειμένου να εντοπιστούν τα αποθέματα Σπανίων Γαιών. Τον πλανήτη διοικούν – καθοδηγούν οι οικονομικοί κολοσσοί. Οι επιχειρήσεις. Οι κοινωνίες απλώς ακολουθούν, συναινούν με την απάθειά τους ενισχύοντας το αίσθημα παντοδυναμίας της παγκόσμιας λέσχης των CEO, των διευθυνόντων συμβούλων που παρακολουθούν μόνον την πορεία της μετοχής των εταιρειών τους.

Τον Αμαζόνιο τον σκοτώνει καθημερινά η απληστία των κολοσσών αυτών. Τη Σιβηρία επίσης. Την Αφρική ομοίως.  

Με πληροφορίες από zougla.gr

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Ραγκούσης: Οξύτατο πρόβλημα καθαριότητας στα αστυνομικά τμήματα

kostas.karatzas

Τσίπρας: Μακάρι η μεταμόρφωση της Ν.Δ. να συνιστά δείγμα στροφής στον πολιτικό πολιτισμό

kostas.karatzas

Ελεύθεροι οι επτά προσαχθέντες από τα επεισόδια στα Εξάρχεια

kostas.karatzas

Τζανακόπουλος: Προδιαγεγραμμένη η άρση των capital controls

kostas.karatzas

Die Welt: Χαμένη χρονιά για την ελληνική οικονομία; – Μοιράζει δωράκια ο Τσίπρας

kostas.karatzas

Αστρονομικό ποσό για την ασημένια Aston Martin του Τζέιμς Μποντ

kostas.karatzas

FT: Η ΕΕ αναζητά προστασία από τα «fake news»

kostas.karatzas

Ποια επαγγέλματα μένουν εκτός βαρέων και ανθυγιεινών

kostas.karatzas

Επέμβαση ζωής σε ηλικιωμένη από την Ομάδα Διάσωσης Εύβοιας – Rescue Team 312

kostas.karatzas

ΣΠΠΕΝΚ: Η ζημιά των αιολικών και η ανάγκη δημόσιου διαλόγου

kostas.karatzas

Γέφυρα Ρίο Αντίρριο 15 χρόνια μετά : Πάνω από 61 εκατ. διελεύσεις – Οι αριθμοί, οι στόχοι

kostas.karatzas

SZ για την Αγιά Σοφιά: Αποφεύχθηκε νέα κρίση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

kostas.karatzas

Κουντουρά στη DW: Τα τουριστικά βραβεία μου είναι για την Ελλάδα

kostas.karatzas

Εκκληση Πάπα Φραγκίσκου προς τη διεθνή κοινότητα για τον Αμαζόνιο

kostas.karatzas

Σίσα: Η “κοκαΐνη των φτωχών” κάνει θραύση στην Ελλάδα

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ