20.5 C
Nea Stira
Οκτώβριος 22, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να πίνουν οι έφηβοι – Τα βλαβερά αποτελέσματα

Με πληροφορίες από pronews.gr

Οι έφηβοι που πίνουν αλκοόλ μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα, άλλα από τα οποία είναι οξέα και άλλα εκδηλώνονται σε βάθος χρόνου.

Η είδηση ότι μια 15χρονη στα Χανιά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, (επαν)έφερε στο προσκήνιο τους κινδύνους που κρύβει το ποτό για τους εφήβους.

Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν τα πάντα, από την σωματική ανάπτυξη και την ψυχική ισορροπία έως τη συμπεριφορά τους.

Ο βρετανικός οργανισμός ενημέρωσης για το αλκοόλ Drinkaware παραθέτει στην ιστοσελίδα του τις βασικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι έφηβοι όταν πίνουν αλκοόλ.

Δηλητηρίαση από το αλκοόλ (οξεία μέθη)

Όποιος πίνει πολύ αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να υποστεί δηλητηρίαση από την αιθανόλη (οξεία μέθη). Επειδή, όμως, οι έφηβοι είναι ακόμα αναπτυσσόμενος οργανισμός, το σώμα τους έχει μειωμένη ικανότητα μεταβολισμού του αλκοόλ. Έτσι η οξεία μέθη μπορεί να εκδηλωθεί πιο γρήγορα και με λιγότερο αλκοόλ σε αυτούς.

Κατά την οξεία μέθη το επίπεδο του αλκοόλ στον οργανισμό είναι τόσο υψηλό ώστε:

Επηρεάζει τα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την ισορροπία και την ομιλία

Προσβάλλει τα νεύρα που ελέγχουν την αναπνοή και τον καρδιακό παλμό

Μειώνει την σωματική θερμοκρασία (μπορεί να αναπτυχθεί υποθερμία)

Αδρανοποιεί τον αντανακλαστικό σπασμό του λάρυγγα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μένει ανοικτή η δίοδος προς τους πνεύμονες και, αν ο έφηβος κάνει έμετο, υπάρχει κίνδυνος εισρόφησης και πνιγμού.

Η δηλητηρίαση από την αιθανόλη είναι επείγον περιστατικό και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση στο νοσοκομείο. Και αυτό διότι μπορεί να απειλήσει τη ζωή του εφήβου. Ο θάνατος στην οξεία μέθη συχνά οφείλεται σε καταστολή της αναπνοής.

Ατυχήματα

Το ποτό επηρεάζει την κρίση και τον συντονισμό των κινήσεων και οι έφηβοι που πίνουν γίνονται επιρρεπείς στα ατυχήματα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που πίνουν διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο θανατηφόρου τροχαίου. Έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες τραυματισμού από πτώση.

Είναι επίσης πιθανότερο να μπλέξουν σε καυγάδες, να πνιγούν, να πάρουν υπερβολική δόση ναρκωτικών ή να αυτοτραυματιστούν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Better Health Channel της κυβέρνησης της Βικτώρια, στην Αυστραλία.

Προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου

Το ποτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών και ιδίως πριν τα 15 έτη. Ο εγκέφαλος των εφήβων βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης, με τον μετωπιαίο λοβό και τον ιππόκαμπο να είναι τα τμήματα που υφίστανται τις μεγαλύτερες αλλαγές στην εφηβεία. Τα τμήματα αυτά σχετίζονται με τα κίνητρα, τις παρορμήσεις και τον εθισμό.

Το αλκοόλ επηρεάζει επίσης τη λειτουργία της μνήμης, τις αντιδράσεις, τη μαθησιακή ικανότητα και την προσοχή. Όλ’ αυτά είναι απαραίτητα για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, οι οποίες έχει βρεθεί ότι είναι χαμηλότερες στους εφήβους που πίνουν.

Βλάβες στο ήπαρ

Ο μεταβολισμός του οινοπνεύματος γίνεται στο ήπαρ και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης βλαβών στο όργανο. Η ηπατοπάθεια, όμως, τα πρώτα χρόνια συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και έτσι οι έφηβοι δεν την αντιλαμβάνονται παρά μόνο όταν είναι αργά.

Στη Βρετανία, όπου η κατάχρηση αλκοόλ είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένη στους εφήβους, καταγράφονται πλέον θάνατοι 20χρονων νέων από αλκοολική νόσο του ήπατος.

Ριψοκίνδυνες συμπεριφορές

Επειδή το αλκοόλ διαταράσσει την κρίση, οι έφηβοι που πίνουν μπορεί εύκολα να γίνουν ριψοκίνδυνοι στο σεξ. Σε τέτοια περίπτωση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων κυήσεων και μόλυνσης με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Είναι επίσης πιθανότερο να επιδείξουν παραβατική συμπεριφορά, επιθετικότητα και βιαιότητα. Έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης (π.χ. σεξουαλικής, οικονομικής) από άλλα άτομα, σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Ψυχικές διαταραχές

Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία ανοίγει τον δρόμο στον εθισμό, ιδίως όταν οι έφηβοι πίνουν επειδή νομίζουν ότι το ποτό τους βοηθά να αντιμετωπίζουν καλύτερα τα προβλήματά τους.

Επιπλέον, οι έφηβοι που πίνουν πολύ έχουν  αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης, αγχώδους διαταραχής και στρες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην Ιρλανδία.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ένοχος για την πρόκλησή του

kostas.karatzas

Δημοσκόπηση Pulse: Κύμα αισιοδοξίας με τη νέα κυβέρνηση

kostas.karatzas

Συναγερμός στη Μυτιλήνη με κρούσμα καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφική μονάδα

kostas.karatzas

Γυαλιά οράσεως: Ποιοι θα πάρουν το voucher για 100 ευρώ

kostas.karatzas

Σημαντικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

kostas.karatzas

Πρώτο βήμα για στενότερη συνεργασία Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τι συμφώνησαν για το προσφυγικό

kostas.karatzas

Ορκωμοσία Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Καρύστου

kostas.karatzas

Σε μάστιγα εξελίσσονται τα τροχαία στην Κρήτη – Ο «φονικότερος» μήνας του 2019 ήταν ο Ιούλιος

kostas.karatzas

Ανάληψη καθηκόντων δύο ιατρών στο Γ.Ν. ΚΥΜΗΣ

kostas.karatzas

ΕΕΤΑΑ – Παιδικοί σταθμοί: Οι πίνακες με τα παιδιά που θα γραφτούν φέτος

kostas.karatzas

Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: Διεφθαρμένος ο οργανισμός, συμβάλλαμε στην εξυγίανση

kostas.karatzas

«SOS» από το νοσοκομείο Ρόδου: Χωρίς γιατρούς η παιδιατρική κλινική

kostas.karatzas

Γιάννης Δραγασάκης: Το μεγαλύτερο μας λάθος ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης

kostas.karatzas

Ανάληψη καθηκόντων Ωτορινολαρυγγολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου

kostas.karatzas

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τι να πιείτε για να ηρεμήσει το στομάχι σας

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ