28.9 C
Nea Stira
Αύγουστος 20, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Εκδήλωση στην Κομοτηνή με αφορμή την έκδοση βιβλίου του πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Π. Μαλλιά

Το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” είναι στην κατεύθυνση που είχε χαράξει η Ελλάδα, όμως αναμένει να δει εάν όντως θα εφαρμοστεί erga omnes, προτάσσει ως αρνητικά τα ζητήματα ταυτότητας (μακεδονική γλώσσα, εθνότητα), ο έμπειρος διπλωμάτης Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς

Μία ψύχραιμη ματιά στη Συμφωνία των Πρεσπών, είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε το απόγευμα του Σαββάτου 16/2. Ο Όμιλος Συνεύρευσης Εανός και οι εκδόσεις Ι. Σιδέρης πραγματοποίησαν εκδήλωση – συζήτηση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Π. Μαλλιά “Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, η αυτοψία της δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών” στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης στην Κομοτηνή. Ομιλητές ήταν οι Γιάννης Πολίτης δημοσιογράφος πολιτικός αναλυτής, Ευριπίδης Στυλιανίδης καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην υπουργός, Γιώργος Χατζηθεοφάνους υποστράτηγος ε.α. οικονομολόγος, Χρήστος Χατζηπέμου δικηγόρος, επίτιμο μέλος Εανός και ο συγγραφέας Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς. Συντόνισε ο Θεοφάνης Κωφίδης πρόεδρος Εανός.

Ευρ. Στυλιανίδης: Η Συμφωνία των Πρεσπών σπατάλησε το πολιτικό κεφάλαιο
Χαρακτήρισε τον συγγραφέα ως έναν “διαπρεπή διπλωμάτη, ο οποίος κατέγραψε σημαντικά αποτελέσματα κατά την διάρκεια της καριέρας του, υπερασπιζόμενος τα εθνικά συμφέροντα”, τον κο Μαλλιά, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, και είπε ότι τους συνδέουν “κοινοί αγώνες από την περίοδο που υπηρέτησα στο υπουργείο Εξωτερικών, χαίρομαι που καταθέτει αυτή την εμπειρία εγγράφως στη νέα γενιά επισημαίνοντας τις αδυναμίες και τις δυνατότητες που μας διανοίγει η καινούργια συγκυρία, μέσα από αυτή την προσέγγιση των δύο κρατών”.

Ο κος Στυλιανίδης πάντως κατέθεσε και το πολιτικό του σχόλιο: “Η πολιτική μου άποψη είναι ότι δυστυχώς η συμφωνία των Πρεσπών σπατάλησε το κεφάλαιο που είχε σωρεύσει η έξυπνη διαπραγμάτευση που είχε κατάληξη το Βουκουρέστι. Τότε, σε ένα θέμα που θεωρούταν χαμένο, είχε δημιουργηθεί μία στέρεη βάση για μία επιτυχή διαπραγμάτευση, αλλά δυστυχώς απεμπολήσαμε τα πλεονεκτήματα και φτάσαμε σε μία κατάσταση που για μένα δεν κλείνει το θέμα, αλλά ανοίγει μία ανηφορική διαδρομή για το μέλλον”.

Χρ. Χατζηπέμου: Ευχάριστο για τον τόπο μας να γίνονται τέτοιες συζητήσεις
Χαρακτήρισε “ευχάριστο για τον τόπο μας, να μπορούμε να κάνουμε τέτοιες δημιουργικές συζητήσεις που ανοίγουν τους ορίζοντές μας για ζητήματα τα οποία είναι αρκετά ευαίσθητα”, ο Χρήστος Χατζηπέμου, κι έδωσε το στίγμα ότι η αποψινή μας συνάντηση καταδεικνύει την ανάγκη μίας διαλεκτικής που θα έπρεπε να υπάρχει σε τέτοιου είδους ευαίσθητα ζητήματα, από την οποία έχουμε μόνο να κερδίσουμε”. Η Συμφωνία μπορεί να έχει ψηφιστεί, αλλά ο κος Χατζηπέμου δεν θεωρεί την συζήτηση ετεροχρονισμένη, καθώς “έχει να προσδώσει από την άποψη ότι έχουμε μία δεδομένη συμφωνία, η οποία παράγει αποτελέσματα. Στο μέτρο που θα εφαρμοστεί ποιά θα είναι η ισχύς της, πώς θα προσαρμοστούμε, αποτελεί αφετηρία για μία νέα πολιτική ή όχι;”.

Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς: Δυνατότητες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ 
Ως μία “δημόσια αναζήτηση της αλήθειας στην Ροδόπη”, χαρακτήρισε την εκδήλωση ο έμπειρος διπλωμάτης, πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς, ο οποίος πρώτα ανέδειξε ότι “με τον κο Στυλιανίδη συνεργαστήκαμε αποδοτικά σε πολύ κρίσιμες στιγμές για το Μακεδονικό ζήτημα. Πιστεύω ότι το κοινοβούλιο πολλά θα ωφεληθεί με την επιστροφή στα έδρανα τέτοιων ανθρώπων”. 

Αλ. Μαλλιάς: Τα Βαλκάνια χωρίς πυξίδα, σε αναζωπύρωση εντάσεων

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βιβλίο του “αποτυπώνει με αντικειμενικότητα και ψυχραιμία τα δύσκολα σημεία της συμφωνίας, κυρίως τα ζητήματα της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ή ιθαγένειας δυστυχώς. Το ζήτημα ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’ αντανακλά τις παραμέτρους τις οποίες είχαν θέσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1993 και μετά, συνεπώς το αξιολογώ ως ένα θετικό σημείο. Όπως γνωρίζετε η συνταγματική αναθεώρηση ισχύει και στο εσωτερικό της γειτονικής μας χώρας, το θέμα όμως είναι να ισχύσει και έναντι όλων των κρατών, η αποδοχή του από όλα τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ και τότε μόνο θα δικαιολογήσει ότι ισχύει erga omnes”. Συνεπώς, κατά τον ίδιο “το όνομα ανταποκρίνεται στις παραμέτρους που είχαμε θέσει αλλά το πρόβλημα είναι να ισχύει έναντι όλων… Αυτό θα το δούμε. Τα αγκάθια της συμφωνίας είναι τα ζητήματα ταυτότητας που μου προκαλούν ανησυχία, γιατί οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών”.

Βλέπει, όμως, την ευκαιρία να λάβει η Ελλάδα κάποιες πρόσθετες διαβεβαιώσεις. “Παρότι η συμφωνία δεν προβλέπει επαναδιαπραγμάτευση ή αναθεώρηση, μέσα στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, η Ελλάδα θα έχει πολλές δυνατότητες και περιθώρια, να αποσπάσει, μέσα στα πλαίσια ενός δούναι και λαβείν ορισμένες θέσεις, ερμηνείες, διαβεβαιώσεις, που εκτιμώ ότι αυτή την στιγμή λείπουν από την συμφωνία των Πρεσπών”, είπε. Στάθηκε, όμως, ιδιαίτερα κατηγορηματικός στο όλο κλίμα που υπήρξε. “Το κλίμα που επικράτησε πριν και μετά την υπογραφή της συμφωνίας δημιούργησε πολύ μεγάλη ένταση. Πιστεύω ότι ο θυμός του κόσμου είναι δικαιολογημένος απόλυτα, όχι τόσο πολύ για το περιεχόμενο της συμφωνίας, αλλά για το γεγονός ότι μέσα μας νιώσαμε ότι δεν μπορούσαν κάποιοι να μας ακούσουν”, πρόσθεσε, ενώ για την βιωσιμότητα ή μη της συμφωνίας, απάντησε ότι “θα εξαρτηθεί κυρίως από την συμπεριφορά της γειτονικής χώρας”.

Πληροφορίες από xronos.gr

Στην δεύτερη θέση των ευπώλητων το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Μαλλιά «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φθιώτιδα: Κυνηγοί εντόπισαν καλάσνικοφ και σφαίρες σε σπηλιά

kostas.karatzas

Ρόδος: Νέο μπλακ-άουτ, χωρίς ρεύμα ολόκληρο το νησί

kostas.karatzas

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

kostas.karatzas

Χανιά: Αυτοκίνητο μπήκε μέσα σε βιτρίνα καταστήματος

kostas.karatzas

Κολομβία: Ναυάγιο με επτά νεκρούς πρόσφυγες και 23 αγνοούμενους

kostas.karatzas

Ενεργειακή διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – ΗΠΑ στην Αθήνα

kostas.karatzas

Aίτημα για άνοιγμα λογαριασμών του Γιάννου Παπαντωνίου και στη Γαλλία

kostas.karatzas

Στον Πειραιά το πλοίο «Νήσος Ρόδος» με 462 πρόφυγες από τη Μόρια

kostas.karatzas

Στην Παξιμάδα Καρύστου η ισχυρότερη ριπή ανέμου (111 χλμ/ώρα) στις 11/8/19

kostas.karatzas

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ