17.6 C
Nea Stira
Μάιος 25, 2019
NEASTYRANEWS.GR
ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Προσφυγή Τζιτζικώστα για τα έργα στην Αμφίπολη

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κάνει λόγο για ηθελημένες καθυστερήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Με προσφυγή στη δικαιοσύνη για τις ηθελημένες όπως τις χαρακτήρισε καθυστερήσεις του υπουργείου Πολιτισμού στην υλοποίηση των έργων στο μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη απειλεί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι μετά την αλλαγή της κυβέρνησης ο φάκελος των προβλεπόμενων έργων κλειδώθηκε σε ένα ντουλάπι του υπουργείου Πολιτισμού και δεν γίνεται τίποτα.

«Παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις από την πλευρά μας, παρά τα συνεχή έγγραφα από την Περιφέρεια μας, παρά τις συζητήσεις που είχα σε υψηλότατο επίπεδο με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, το υπουργείο φαίνεται κάθε φορά να ψάχνει άλλοθι και δικαιολογίες για να μην προχωρήσει το σημαντικό αυτό έργο», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων και της κυβερνητικής αδιαφορίας είναι να απειλούνται με απώλεια ευρωπαϊκά κονδύλια 2,5 εκ. ευρώ που διασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το υπουργείο εξαρχής δεν σκόπευε να διαθέσει ούτε ευρώ για την Αμφίπολη είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Εμείς ήμασταν από την πρώτη στιγμή έτοιμοι. Οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει. Καμία εργασία, κανένα υποέργο, με αποκλειστική ευθύνη της αρχαιολογική υπηρεσίας και άρα του υπουργείου Πολιτισμού. Όπως γίνεται πάντα για έργα αρχαιολογικού χαρακτήρα και χαρακτήρα πολιτισμού, αρμόδιο είναι το υπουργείο και αυτό είναι λογικό. Αυτό που δεν είναι λογικό είναι ότι ενώ εμείς φροντίσαμε επαρκή κονδύλια, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα το έργο αυτό, με την εθνική διάσταση που έχει, ειδικά αυτή την περίοδο, το υπουργείο καθυστερεί και πλέον αρχίζω να πιστεύω ότι οι καθυστερήσεις αυτές είναι ηθελημένες. Το λέω ξεκάθαρα», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος έδωσε νέα διορία στην κυβέρνηση να απαντήσει σε επιστολή που έστειλε για την άμεση έναρξη συγκεκριμένων υποέργων. Σε περίπτωση που δε λάβει απάντηση ή είναι ανεπαρκής θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Όπως υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, «ζητώ από το υπουργείο να απαντήσει σε αυτό το έγγραφο για ένα ένα τα έργα που δεν έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται με δική τους ευθύνη. Αν δεν λάβω απάντηση ή αν δεν λάβω απάντηση που δεν δίνει ουσιαστικές εξηγήσεις και δεν ξεκινούν τα άμεσα τα έργα στην Αμφίπολη, τότε είμαι υποχρεωμένος και θα το κάνω, να προσφύγω στην ελληνική δικαιοσύνη. Επειδή είναι ευρωπαϊκοί πόροι, τυχόν περεταίρω καθυστέρηση θα θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το έργο».

Μάλιστα συστήνεται διαπαραταξιακή επιτροπή του περιφερειακού συμβουλίου για το ζήτημα.

Η αρχαιολόγος που έφερε το μνημείο στην επιφάνεια, Κατερίνα Περιστέρη, εξήγησε ότι «δεν είναι θέμα κομματικό, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σωθεί το μνημείο»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γονείς και μαθητές συνελήφθησαν για την κατάληψη σε σχολείο του Αγρινίου

adesmeftos typos

Απάντηση ΔΗΜ.Τ.Ο. Ιστιαίας – Αιδηψού σχετικά με την ενίσχυση του ΕΚΑΒ Βόρειας Εύβοιας

kostas.karatzas

Ηλιακά παγκάκια στη Μύκονο-Θα γίνονται μπλε και θα φορτίζουν κινητά

katalitikos

Πέθανε ο καθηγητής Ν. Μουτσόπουλος-Είχε κάνει έρευνα για τα Δρακόσπιτα Στύρων-Όχης

katalitikos

Πέθανε ο Παναγιώτης Σίμωσης

reporter

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών η δημοσιογράφος Κική Σεγδίτσα

newsroom

Η Euroleague ενεργοποιεί το πρόστιμο «μαμούθ» στον Δ. Γιαννακόπουλο

katalitikos

Ο Τάσος Καρυστινός είναι ο νέος πρόεδρος στον Κυνηγετικό Σύλλογο Χαλκίδας

kostas.karatzas

ΕΕΤΑΑ: Κανένα παιδί πυρόπληκτης οικογένειας εκτός βρεφονηπιακών σταθμών

Real news

Κούγιας: Δέχθηκα επίθεση από μπράβους του Μελισσανίδη

adesmeftos typos

«Τις άρπαξε» ο Λαζόπουλος από τον Κούγια στο «Αθηνών Αρένα»

kostas.karatzas

Ραφήνα : Ποδοσφαιρικός αγώνας για την ενίσχυση των πυροπλήκτων

adesmeftos typos

Εντοπίστηκε νεκρός ο πιλότος στο Μεσολόγγι

newsroom

Θέμα ανεξαρτησίας του Αγίου Ορους θέτουν οι Ρώσοι

adesmeftos typos

Στον εισαγγελέα ο δήμαρχος Ραφήνας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

adesmeftos typos

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ